Çinide katma değer artıyor

451

RYSOP Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez başkanlığında Zoom toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alim Işık’ın katılım sağladığı toplantıda projenin genel hedefi, amacı ve işleyişi üzerine görüşüldü.
Belediye Başkanı Alim Işık’ın katılım sağladığı, Etüd Proje Müdürü Mehmet Zenci, Etüd Proje Müdürlüğü Personelleri Hümeyra Temel Düver, Şerife Acar ve Egemen Toktaş’ın da yer aldığı toplantıda, Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesinin detayları yer aldı.
Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Başkan Işık, “Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez başkanlığında yapılan video konferans toplantısında ‘Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi’ Avrupa Birliği fonlarından desteklenen yaklaşık 3,9 milyon Avroluk destek aldığımız projemiz konusunda gerekli görüşmeleri yaptık. Projemizin şuanda belirlenmiş takvim çerçevesinde tüm işlemleri aksamadan devam ediyor. Teknik destek şartnamemiz hazırlandı. İhale ile ilgili süreç geçtiğimiz haftalarda yayımlandı. Hiçbir sorun görülmüyor. Bakanlıkta bu anlamda bize destek için çalışan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Mal alımı ile ilgili işlemlerin devam ettiğini ifade eden Başkan Işık, “Projenin esası, burada bir çini tasarım merkezinin de içinde bulunduğu, çini başta olmak üzere Kütahya’nın geleneksel halk sanatlarının bir tasarım merkezi kapsamında bir araya getirmek. Kütahya’da çini başta olmak üzere halk sanatlarından geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bir çatı altında toplanıp, gerek üretimde, üretim için gerekli eğitimlerin verilmesinde, gerekse üretilmiş olan mamullerin tek elden pazarlanması ve daha iyi fiyatlarla alıcı bulmasını sağlayacak her türlü organizasyonu yapılmasını sağlamak istiyoruz. Böylelikle, Kütahya’da çiniyi bir endüstri kapsamında daha değerli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla belediyemizin başkanlığında Kütahya Dumlupınar Üniversitemiz, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odamız, Çiniciler Odamız ve Zafer Kalkınma Ajansımız paydaş olarak projemizde yer alıyor. 2022 yılı Ağustos ayından itibaren fiilen satın alımlar tamamlanarak, uygulamaya geçmiş bir proje olacak. Önümüzdeki yıllarda da bu projenin meyvelerini şehrimiz görecek. Hayırlı olsun. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Etüt Proje Müdürlüğümüzün değerli personeli bu işi yakından takip ediyor. Bakanlığımıza da her türlü desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. 3,9 milyon Avro bugünün değeri ile yaklaşık 60 milyon Türk liralık bir proje. Kütahya Belediyesi bugüne kadar bu kapsamda aldığı en büyük proje desteğidir. Bu projeyi önemsiyoruz” dedi.
Projenin hayata geçirilmesi için sözleşmenin imzalandığı tarihten bugüne kadar yapılan işler ise; Kütahya Çinisi’nin mevcut durumu değerlendirilmiş ve markalaşma sürecinde ihtiyaç duyulan materyaller belirlenmiştir. Operasyon Tanımlama Belgesi oluşturulmuştur. İş Planı Modeli oluşturulmuştur. Teknik Destek süreci gerçekleştirilmiştir. İş Tanımı adı verilen ToR çalışması yapılmıştır. Tedarik için gerekli olan Piyasa Fiyat Araştırması yapılmıştır. Gizlilik Sözleşmesi (SRER Statement) imzalanmıştır. Durum değerlendirmesi yapılabilmesi için Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent ile B2B görüşme yapılmıştır. TA (Teknik Destek) kısmı için Ağustos ayında İhale Tarihi Bakanlık tarafından alınmıştır. Projenin yürütüleceği bina ile ilgili olarak ihtiyaçlara göre iç mimari proje çalışmaları ve enerji altyapı projeleri hazırlanmış olup, uygulama ihalesi ile ilgili süreç başlatılmıştır. Projenin Supply sürecinde yer alan 3D Printer, Bakanlık Uzmanı’nın uygun gördüğü şekilde güncellenerek, Bakanlık Uzmanı’na iletilmiştir. Projede yer alan binanın altyapısı ve çevre düzenlemesi ile ilgili Belediye tarafından girişimlerde bulunulmuştur. İhalelerin bitmesini müteakip bina hazır hale getirilecektir. Şubat 2020 tarihinde Sözleşmesi imzalanan proje için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan son güncelleme ile toplam hibe desteği 3,707,443.52 Avro’dan 3,907,443.52 Avro’ya yükseldi.
KÜTAHYA BELEDİYESİ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir