17 yaşındaki lise öğrencisi PCR cihazı üretti

455

Kütahya’da, Covid-19 testlerinde de kullanılan PCR cihazını üreten 17 yaşındaki lise öğrencisi Recep Görkem Akandere, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu’yu makamında ziyaret etti.
Ürettiği cihazın özelliklerinden bahseden öğrenci Akandere, “Daha önce üretmiş olduğum cihazın testleri için KSBÜ’den yardım almıştım, üretmiş olduğum cihazın testleri bu üniversitede yapıldı ve cihazın çalıştığına dair bir belge tarafıma teslim edildi. Sayın Rektör Vural Kavuncu, sonraki çalışmalarım için destek olacaklarını, araştırma projelerinde buradan her zaman yardım alabileceğimizi söyledi. Lise öğrencilerine destek verileceğini söyledi. Testlere yaptıkları yardımlar için ve beni davet ettikleri için teşekkür ederim” dedi.

CİHAZIN İLK GÖZLEMSEL KONTROLLERİ KSBÜ’DE YAPILDI
Kütahya’da bir genç tarafından yapılan bu çalışmanın önemli olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kavuncu, “Arkadaşımız yerli PCR Cihazı prototipi üretmişti. Ürettiği cihazın da ilk gözlemsel kontrollerini üniversitemizdeki hocalarımız nezaretinde yapıldı ve cihazın şu andaki ilk bulguları, cihazın işlevini yerine getirdiği yönünde oldu. Bu anlamda da kendisi TÜBİTAK ile Sayın Bakanımız Mustafa Varank ile de irtibata geçti. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK nezdinde cihazın akreditasyon işlemleri ile alakalı görüşmeler başlamış durumda” dedi.
“TÜRKİYE’NİN SAĞLIK ALANINDAKİ BÜTÜN CİHAZLARI YAPABİLECEĞİNE İNANIYORUM”

Öğrenciyi araştırıcı ruhu, üretme yeteneği, bilgisi ve ortaya koyduğu bu ürün nedeniyle tebrik eden Rektör Kavuncu, “Bu cihazların Türkiye’de sağlık teknolojileri açısından dışa bağımlılığımız maalesef devam ediyor. Bizim beklentimiz, ümidimiz nasıl pandemi döneminde solunum cihazını ülkemiz yaptıysa, Türkiye bütün bu alandaki bütün her cihazı yapabilecek olduğuna inanıyorum. Genç ve araştırıcı özelliği olan beyinlerimizin desteklenmesi ve gelecekte de sağlık teknolojileri alanında da dışa bağımlılıktan kurtarabilecek ve dünyaya liderlik yapabilecek pozisyona gelmesi en büyük arzumuzdur” dedi.

“DESTEKLEMEKTEN MEMNUNİYET DUYACAĞIZ”
Lise öğrencisi Recep Görkem Akandere’nin bu cihazı üretmiş olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Kavuncu sözlerine söyle devam etti: “Ama benim için çok değerli olan konu, kendisinin araştırıcı özelliği olması ve ileriye dönük çok önemli bir ümit vermiş olması. Ben kendisinin daha ileri planları olduğunu da öğrendim ve bundan memnuniyet duydum. KSBÜ de sağlık alanında tematik bir üniversite olarak aynı zamanda sağlık teknolojilerini destekleme geliştirme yönünde bir misyon üstlenmiş durumda. Bu anlamda kendisine üniversitemizin laboratuvarlarını, alt yapısını, hocalarımızın bilgi ve birikimini de gerektiği takdirde, proje çerçevesinde kendisine imkân sağlayabileceğimizi, yol göstereceğimizi, proje ortaklığı yapabileceğimiz konusunda da bilgiler aktardım. Kendisini desteklemekten memnuniyet duyacağız, tekrar tebrik ediyorum.”
Daha sonra öğrenciye, KSBÜ öğretim üyeleri eşliğinde laboratuvarlar gezdirilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
ŞENAY AYDEMİR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir