Atıklar bu markette hijyen malzemelerine dönüşecek

236

Kütahya’da açılışı yapılan Sıfır Atık Market’e pil, cam, kağıt, metal, plastik ve yağ grubundaki atıkları getirenler biriktirecekleri puan karşılığında sıvı deterjan, temizlik bezi ve hijyen malzemelerini ücretsiz alabilecek.

“TESİSLERİ AÇMAYA YETİŞEMİYORUZ”
Kütahya Belediye hizmet binası yan tarafında kurulan Sıfır Atık Market’in açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Burada konuşma yapan Belediye Başkanı Alim Işık, Kütahya’ya yeni bir tesisi daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Çok sayıda tesis yaptıklarını ve açılışları yetişmekte zorlandıklarını dile getiren Işık, şunları söyledi: “Bu kadar çok tesisimiz var ki inanın açmaya vakit bulamıyoruz desem doğrudur. Sıfır atıkla ilgili uygulamaları başlattık. Toplam 14 sıfır atık mobil merkezini ana mahallelerimizden başlamak üzere şehir merkezi ağırlıklı olacak şekilde dağıttık. Şimdi bir o kadar daha 17 adet yeni üniteyi alıp diğer mahallelerimizi de ortak kullanabilecekleri alanlara koyacağız. Bugün de Sıfır Atık Marketi adı altında yeni bir uygulamayı Kütahya’da yine bir ilki hemşerilerimizle tanıştırıyoruz. Buraya pil, cam, kağıt, metal, plastik ve yağ grubunda olmak üzere atıklarını getiren hemşerilerimiz tartılarak, bir karta kayıt oluyor. Her bir grubun kendine göre bir kilogram başına bir puanı var. O puanlar belli bir noktaya geldiğinde örneğin 100, 200, 300, 400, 500 puan gibi olduğunda puanın karşılığında da almak istediği, evinde. yine temizlik maddeleri başta olmak üzere kolonya ve benzeri gibi hijyen maddelerini marketten alabiliyor. Market müstecir aracılığıyla çalışıyor. Belediyenin kasasından bir kuruş para çıkmıyor. Ama akıl, fikir, vizyon ve katkı, şehri şehir yapıyor. Emeği geçen arkadaşlarıma ayrı ayrı tebrik ediyorum.”


“SIFIR ATIK MARKET TÜRKİYE’DE İLKLERDEN”
Yapılan çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Işık, şöyle devam etti: “Bu çalışmamız, çok yararlı olacağına inandığımız çalışmalarımızdan birisi. Özellikle vatandaşlarımızın evlerinde atıkları ayrıştırarak buraya teslim etmeleri birçok konuda da hem zaman hem de ekonomik tasarrufu beraberinde getiriyor. Projeyle vatandaşlarımızın biriktikleri kağıt, karton, plastik, cam, metal ve bitkisel atık yağların ayrı toplanarak çevreye ve doğaya vereceği zararın önüne geçilmesi, bunun yanında ekonomiye ham madde olarak geri kazandırılması hedeflendi. Belirtilen kategorilerde biriktirilen ambalaj atıklarının ağırlıklarına karşılık gelen puanlarla vatandaşlarımıza el sabunu, bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri, temizlik bezi gibi hijyen malzeme sahip olmaları imkan tanınmıştır. Örneğin bin gram yani 1 kilogram kağıt karton getirdiğinde 15 puan alacak, bin gram metal getirdiğinde 50 puan alacak. Yine bin gram bitkisel atık yağ getirdiğinde 50 puan alarak bunları topladığında 250 puanda 400 mililitrelik el sabunu işte 400 puanın toplanan mikrofiber bez dörtlü, 250 puan topladığında kolonya gibi bazı hijyen malzemelerini alıp evinde kullanabilecek.”


SIFIR ATIK İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Kütahya Belediyesinin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünün yaptığı çalışmalardan da söz eden Işık, “Öncelikle 2021yılında ihaleye çıkılarak şehrimize sıfır atık toplama ve ayrım tesisi kazandırıldı. Özellikle İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü ilk kuran belediyelerden birisiyiz. Atık yağların kaynağı toplanması, çevre kirliliğinin önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanması kapsamında 2024 yılında protokol imzalandı. Atıkların kaynağında ayrı toplanması adına şehrin çeşitli noktalarına kamu kurum ve belediye hizmet tesislerine 300 adet geri dönüşüm sepeti, şehrin muhtelif yerlerine yerleştirildi. 70 adet bayat ekmek kutusu yine şehrimizin değişik yerlerine yerleştirildi. 19 adet yedi bölmeli mobil atık getirme merkezi yine şehrimizin değişik alanlarına yerleştirildi. Ayrıca çevreci belediyecilik kapsamında belediye ana binamızda yaptığımız çalışmalar ile 2023 yılında toplam 7 bin 216 kilogram ambalaj atığı ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Geleceğin büyüklerini bilgilendirmek, onların farkındalıklarını artırmak için 2024 yıl eğitim öğretim yılı içerisinde bu zamana kadar anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyelerinde toplam 52 okulda yaklaşık 9 bin öğrencimize sıfır atık eğitimlerini verdik, düzenledik. Ayrıca değişen iklim ve gelecekteki su kıtlığının önüne geçmek, kaynaklarımızı daha verimli kullanarak, israfı önlemek adına su verimliliği çalışmalarımızı yaptık. Sıfır atık ve geri dönüşüm farkındalığının küçük yaşta kazanılması için anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize toplam 33 bin adet kırtasiye seti dağıttık” diye konuştu.


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Kütahya’ya kazandırılan yeşil alan ile ilgili de bilgi veren Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “11 Kasım 2019 tarihinden itibaren ülkemizde kutlanan milli ağaçlandırma günü kapsamında Kütahya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak 11 Kasım 2023 tarihinde yapılan etkinlik ile geleceğe nefes ol kampanyasına katılarak orman müdürlüğüyle birlikte 1111 adet fide toprakla buluşturulmuştur. İklim değişikliği adına şehrimizin karbon ayak izinin çıkarılması çalışmalarına başlanmış olup ilk aşama olan raporları yapılmış ve ikinci aşamaya geçilmiştir. Yakın gelecekte uluslararası düzeyde faaliyete geçirilecek karbon piyasasına şimdiden uyum sağlayarak şehrimizin geleceğe hazırlanması konusunda ciddi adımlar atıldı. Bu ve benzeri birçok çalışmayı bu şehirde ilk kez 156 yıllık belediye tarihinin 151. yılında biz göreve geldik. Bizden önceki 54 belediye başkanı arkadaşımız, büyüklerimiz 150 yılda birçok çalışmayı yapıp şehrimize kazandırdılar. Hepsinden Allah razı olsun. Ancak şehrin ulusal ve uluslararası ölçeklere uygun olarak yarışmaya girebilmesi için bu çalışmaların yetmediği ortaya çıktı. 150 yılda toplam kişi başı yaklaşık 5 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı alanıyla devraldığımız belediyeyi beş yılda 150 yapılanın bir buçuk katından fazlasını şehrimize kazandırdık.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir