AİZANOİ İSTANBUL’DA
DÜNYAYA TANITILACAK

214

Fuar, müzecilik, arkeoloji, restorasyon, kütüphanecilik sektörlerinden uzmanları bir araya getiren Heritage İstanbul Fuarı, bu yıl belirlediği Aizanoi tanıtım yüzü temasıyla Antik Kenti dünyaya tanıtacak.

Her yıl bir kültürel mirası tema olarak seçen ve bu yıl 8’inci düzenlenecek olan Heritage İstanbul için bu yıl Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve son yıllarda yapılan başarılı kazı çalışmalarıyla adını dünyaya duyuran Aizanoi Antik Kenti temasını ön plana çıkaracak.
Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.


AİZANOİ HERİTAGE İSTANBUL’UN TANITIM YÜZÜ OLACAK
“Herıtage ekibi olarak, “Geçmişe gelecek sağlamak” mottosuyla, ülkemizin kültür değerlerinin korunması ve kollanması adına, uluslararası teknolojilerin tanıtılması amacıyla çıktığımız yolda organizasyonumuzun bu yıl sekizincisini gerçekleştireceğiz” diyen Akan, şöyle devam etti: “Heritage, İstanbul’da yapılan ama Türkiye’nin bir sorunu olan kültür mirası alanına hitap eden bir proje. Fuarımızın bu yıl 15-17 Mayıs’ta 8’incisini yapacağız. Her yıl fuarımız için bir konsept ve tanıtım yüzü belirleriz. Bu yıl bunun için Aizanoi Antik Kenti Zeus Tapınağını belirledik. Kurumsal yüzümüz olarak ele alarak yola çıktık. Geçtiğimiz aylarda Borsa İstanbul’un açılış gongunun buradan vurulması bizim için iyi bir tesadüf oldu. Dünyanın ilk borsası olarak bilinen bu yer bizim için de önemliydi. Biz burayı hem Türkiye’ye duyurmak hem de bölgesel farkındalık sağlamak için öyle bir adım attık.”
Akan, program çerçevesinde Aizanoi’de çekilen görsellerin fuar katılımcılarına tanıtılacağını, fuar programı boyunca bölge ile ilgili bilimsel konuşmalar ve söyleşiler düzenleneceğini de sözlerine ekledi.


“10 BİN KİŞİYE KÜTAHYA VE ANTİK KENTİ TANITACAĞIZ”
Programa katılan CoınTr ceosu Ali Eşelioğlu, şirket hakkında bilgiler verdi. Şirket olarak geçmişi geleceğe taşıma adına kuvvetli adımlar attıklarını dile getiren Eşelioğlu, “Kütahya il sınırları içerisinde yer alan ve kültürel yapısıyla sanat ve tarih çevrelerince ikinci Efes olarak anılan Aizanoi Antik Kenti bizim için kıymetli. Buranın daha çok tanıtılması ve gelecek nesillere daha çok anlatılması ve dijitalleştirilmesi için, aynı zamanda kazı çalışmalarının da kesintisiz devam etmesi için çeşitli fonlar sağlamak bizim öncelik alanlarımız arasında. Bu kapsamda ilk olarak Antik kentten çıkarılmış ve seçilmiş kıymetli eserleri kapsayan 3 özel seri ve toplamda 12 tane NFT dediğimiz benzersiz sanat eserini hazırlayacağız. Bu kıymetli sanat eserleri dijital olarak korunup saklanmasını sağlamış olacağız. Fuarda katılımcılara antik kent ile ilgili NFT parça hediye edeceğiz. Ziyaretçi sayısının yaklaşık 10 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Buraya gelecek olan yaklaşık 10 bin kişiyi Kütahya ve Antik Kent ile tanıştırıyor olacağız. Hazırlayacağımız özel 3 seri eserden bir tanesini Kültür ve Turizm Bakanımıza, ikincisini UNESCO İyi Niyet Elçisi Ürdün Prensesi Ekselansları Dana Fıras’a hediye edeceğiz. Üçüncüsü için ise açık artırma organize edeceğiz. Buradan elde edeceğimiz geliri de kazı alanının çalışmaları için bağışlayacağız.” diye konuştu.


AİZANOİ’NİN TANITILMASINA KATKI SUNACAK OLMASI MEMNUNİYET VERİCİ
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, düzenlenecek programın Kütahya’nın değeri Aizanoi Antik Kenti’nin tanıtımına katkı sağlayacağı için oldukça mutlu olduğunu ifade etti.
Fuarın etkinlik konsepti olarak Aizano’nin belirlenmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Ünal, şunları kaydetti: “Bu durum bizim için son derece önemli. Bu anlamda buraya emek verecek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde, Kütahya Valiliğimizin riyasetinde, mesai arkadaşlarımızın da olağanüstü gayretleriyle Çavdarhisar Aizaoni’mizde Gürok Şirketler Grubu, Halk Yatırım ve diğer sponsorlarımızın destekleriyle kazı çalışmalarımız son derece güzel bir şekilde devam etmekte. Bu anlamda kıymetli misafirlerimizi Kütahya’da ağırlamaktan dolayı son derece memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.”
Programda, Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun da Antik Kent ve kazı çalışmaları hakkında bilgiler sundu.

RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir