Kızılcakaya’da Mera Islahı

1069

Kütahya Kızılcakaya’daki 375 dekar zayıf vasıflı mera arazisinde yapılan macar fiği ekiminden dekardan 560 kg verim elde edildi.
Hayvancılık sektöründeki kaba yem açığının giderilmesinde büyük rol oynayan meraların vasfının iyileştirilerek, yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilerin yeni bilgilere ulaşımını hızlandırarak hayvancılığın karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla il genelinde yürütülen mera ıslah ve amenajman projeleri tüm hızıyla devam ediyor.
Kızılcakaya köyünde yapılan mera ıslahı ve suni mera tesisi törenine Kütahya Vali Yardımcısı Arif Yalçın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Yazar, TMO Ajans Müdürü Zeki Yılmaz, kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri ile çiftçiler ve İl Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.
Geçen yıl ülkemizde olmayan yapılmayan bir ıslah proje denemesi yaptığımızdan içimizde farklı bir heyecan vardı diyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş; “Daha önce yaptığımız mera ıslah projelerinde Aslanapa ve Domaniç örneklerinde olduğu gibi çok kısa sürede mera alanı dikenli bitkilerle doluyordu. Geçen yıl burada dikenli bitkileri yok ederek ıslah etmek için tritikale ektik. Elde edilen ürünün 60 tonu üreticilere ücretsiz verildi kalan kısmından elde edilen gelirle de bu yıl macar fiği ekimi gerçekleştirdik. Otlatma planı olmadığı için ilimizde ki bütün meralar korunmaya muhtaç. Bunun tek yolu bu tarz meralara yem bitkisi ekimi yaparak mahsulü doğrudan çiftçimizin ayağına kadar götürüp teslim etmek” dedi.
Türkiye genelinde 103 bin dekar ile en çok mera ıslah projesi hazırlayan ilin Kütahya olduğunu belirten İl Müdürü Gümüş, Bakanlığımızın bütçesi dahilinde bu yıl 7-8 bin dekar mera ıslah projesinin onaylandığı ifade etti. İl Müdürü Gümüş; bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, projenin ilimize ve tüm Türkiye’ye örnek olmasını dileğiyle, hayırlı uğurlun olmasını temenni etti.
Tüm Türkiye’de geliştirilmesi, yaygınlaştırılması gereken emsal bir proje olduğunu ifade eden Kütahya Vali Yardımcısı Arif Yalçın; “Güzel örneklere bakarak model almak lazım. Burada atıl olan bir arazi üretime kazandırılmış. Bu işe evsahipliği yapan başta muhtarımız ve çiftçilerimiz olmak üzere tüm tarım teşkilatına teşekkür ediyorum. Asıl güç ve bereket tarımda. İnşallah böyle projeler artarak devam eder” dedi.
Kütahya Merkez Kızılcakaya köyünde bulunan ülkemizin en büyük suni mera tesislerinden birisi olan 375 dekar zayıf vasıflı mera yürütülen ıslah ve amenajman projesi kapsamında ekimi yapılan macar fiği kuru ot verim ortalaması 560 kg olarak ölçülürken, Kütahya genelinde macar fiği kuru ot verim ortalamasının 290 kg olduğu belirtildi.
Mera ıslah ve amenajman projeleri kapsamında, mera alanlarında kullanılacak olan 3 adet sıvat, 12 adet kaşınma kazığı ile 3 adet tuzluk yapım işin geçen sene yapılan ihale işlemlerinin ardından tamamlandığı belirtildi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir