Çelebi hastanesinde biyonik kulak ameliyatı

1899

Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde KBB Uzmanı Prof. Dr. Nadir Yıldırım başkanlığınki ekip tarafından Kütahya ilk defa Biyonik Kulak (Koklear İmplant) ameliyatı gerçekleştirildi.
Daha önce de ilk defa Bone Anchored Hearing Aid (BAHA) (Kemiğe implante edilen işitme cihazı) uygulamasını gerçekleştiren Prof. Dr. Nadir Yıldırım özellikle doğuştan işitme engelli Çocuk Hastalara da bu ameliyatın yapılabileceği müjdesini verdi.
Ameliyatla ilgili değerlendirmede bulunan Yıldırım, şöyle konuştu: “ Kütahya’da bir kaza sonucu iki kulağında da işitme kaybı olan 58 yaşındaki Rıfat Karadeniz isimli hastamıza, hastanemizde ilk defa bu cihazı uygulamasını 2,5-3 saat kadar süren bir ameliyat ile gerçekleştirdik. SGK’nın koşulları da yerine getirilmesi ve hastanın implant şartlarına uyması gerekiyordu. Bu koşulları ve teknik eksikliklerimizi tamamlayıp, hastamızın denge bozukluklarını rahatsızlıklarını da tedavisi ve odyemedrit ve işitme cihazı değerlendirmeleri yapıldıktan sonra ameliyatı gerçekleştirdik. Öncesinde yapıldı. Halk arasında ‘Biyonik Kulak’ olarak da bilinen Koklear İmplant, işitme cihazlarının kullanılması sonucundan fayda görmeyen işitmesini kaybetmiş kişilerde cerrahi müdahale ile takılan bir iç kulak işitme protezidir. Biyonik kulak sistemi iki bölümden oluşur. Birinci bölüm; operasyonla iç kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı diğeri ise operasyondan sonra yaklaşık 4-6 hafta sonrası takılan dış kısımdır. Sesler, dış parçadaki mikrofon tarafından alınır ve ses enerjisi işlemlenerek elektrik enerjisine dönüştürülür. İmplantın, kokleada (salyangoz) bulunan elektrotlarına bir dizi elektriksel uyarı yollanır. İşitme sinirine ulaşan bu uyarıları beyindeki işitme merkezine iletilip, değerlendirilir.”
Daha önce bu tür rahatsızlığı olan hastaların bu cihazın takılması için başka yerlere gitmek zorunda kaldıklarını, ancak bu operasyonun Kütahya’da da yapılabileceğini belirten Yıldırım, “Artık bu günden itibaren hastanemizde bunlar yapılmaya başlandı. Öncelikle erişkin hastalarımızla başlıyoruz. Hastanemizden sevk merkezi haline dönüşmesi halinde çocuk hastalara da yapılmaya başlanacak. Bunun için ön koşulları sağlamaya çalışıyoruz. Bu ameliyatın güzelliği şu, cihaz takıldıktan kısa bir sonra o güne kadar duymayan hasta duymaya başlıyor. Dolayısıyla kişilere bir organ kazandırmış oluyoruz. Bu bakımdan çok etkili sonuçları olumlu bir cihaz. Bizlerde böyle bir ameliyatı burada gerçekleştirdiğimiz için gayet mutluyuz.” diye konuştu.
Sonrasında Hastane Başhekimi vekili Doç. Dr. Orhan Özatik ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Demirel, ameliyatı gerçekleştiren KBB Uzmanı Prof. Dr. Nadir Yıldırım ve ekibini tebrik ederek hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Özatik, hastanede yapılan bu ameliyatın çok önemli bir gelişme olduğunu ve böyle sevindirici haberlerin gurur verdiğini belirtti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir