Özel öğrencilerden bilim fuarı

1231

Kütahya’da, bir özel eğitim ortaokulunda öğrenim gören hafif düzeyli zihinsel engelli öğrenciler, öğretmenlerinin destekleriyle TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında hazırladıkları 21 projeyi sergileyerek bir ilki başarmanın heyecanını yaşadı
Çinikent Özel Eğitim Okulunda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında, öğrencilerin gündelik ve eğitim hayatlarını kolaylaştıran 21 proje hazırlandı.
Engelli öğrencilerin hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlayan ve onların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak görseller, çarpım tablosu, okuma yazma, toplama çıkarma gibi işlemleri daha kolay öğrenmeleri için oluşturulan materyaller fuar ziyaretçilerinden ilgi gördü.
Kütahya Çinikent Özel Eğitim Okulu müdürü Mustafa Çolak, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda hafif zihinsel engelli çocukların günlük yaşamsal becerilerini kolaylaştırmak ve eğlenerek öğrenmelerini sağlamak adına projeler hazırladıklarını söyledi.
ÖZEL ÖĞRENCİLERDEN BİR İLK
Kütahya’da bulunan özel eğitim okulları arasında ilk defa bilim fuarı yapıldığını dile getiren Çolak, şöyle konuştu: “TÜBİTAK’a ilk defa hafif düzeyli zihinsel engelliler olarak bir proje gerçekleştirdik. 21 adet projemizin hepsi geçti. Tüm Kütahya’da okullarımız bunu yapıyor. Normal öğrencilerimiz bunları gerçekleştiriyor ama bizim için önemli olan kırılma noktası hafif düzeydeki engelli öğrencilerimizin bunu gerçekleştiriyor olması. Bu bizim için çok çok önemli. Projelerimizde, çocuklarımızın hem eğlendikleri hem de öğrendikleri materyallere ağırlık verdik. İnşallah TÜBİTAK bu şekilde engelli öğrencilerimize destek verdikçe bizde elimizden geldiğince bunları değerlendireceğiz, gayret edeceğiz.”
RENKLİ KAĞITLARLA OKUMA EĞİTİMİ
Okulun öğretmenlerinden İsmet Gevrek de, hafif düzey zihinsel engellilerin okumayı daha kolay öğrenmeleri için proje geliştirdiğini belirtti.
Yaklaşık 2 ay süren bir çalışma ile pembe veya mor zeminlerde okuma yazma çalıştıklarını kaydeden Gevrek “Okumanın bütün argümanlarını çalıştık. Ses, hece, kelime, cümle, okuma hızı gibi 2 ay boyunca okuttuk. Okuma sonrasında 10-12 grafiğimiz var. Verilere göre tamamında da olumlu sonuçlar elde ettik. Özellikle 4 renk çalıştık. Sarı, mavi, yeşil ve pembe renkli zeminler üzerine yazılar yazdık. Öğrencilerin harfleri tanıması gelişti, okuduklarını anlama, okuma hızları gelişti. 20 kelime ile başlamıştık. 50 kelimeye kadar okuma hızları ilerledi. Öğretmenlerin öğrencilerin görüşlerini aldık. Hepsi pozitif çıktı. Bunu bir araştırma görevlisinin kontrolünde gerçekleştirdik.” diye konuştu.
Bilim fuarını ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit ve beraberindeki heyet, projeler hakkında öğrenci ve öğretmenlerden bilgiler aldı. Başyiğit, proje ekibi ve öğrencileri tebrik etti.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir