Emekli Milli Eğitim Müfettişi yazdığı kitaplarla Kütahya’nın işgal yıllarını anlattı

1165

Kütahya’da, Emekli Milli Eğitim Müfettişi İbrahim Özçelik’in kaleme aldığı, Milli Eğitim, Milli Eğitimin tarihi, Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal Atatürk ve Kütahya’nın işgal yıllarını anlattığı kitabının detaylandırılarak hazırlanan ikinci baskısı okuruyla buluştu.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ALANIYLA İLGİLİ KİTAP YAZDI
Kütahya’da yaşayan Emekli Milli Eğitim Müfettişi İbrahim Özçelik, emekliliğinin ardından asıl branşı olan tarih alanında araştırmalara başladı. Araştırmaları sonucunda kitap yazan Özçelik, ilk kitabının ardından daha önce kaleme aldığı Milli Eğitim, Milli Eğitimin Tarihi, Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal Atatürk ve Kütahya isimli kitabının ikinci baskısını da çıkardı.
1987 yılından itibaren Kütahya’da İlköğretim Müfettişliği, Grup Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve kısa bir süreliğine İl Milli Eğitim Müdür Vekilliği görevlerinde bulunan Özçelik, kendisi ile ilgili şu açıklamada bulundu: “38 yıl hizmet yaptıktan sonra 2004 yılında emekli oldum. Asıl branşım tarih, emekli olduktan sonra olan tarih konusunda araştırmalar yapmaya başladım. 10 yıl içerisinde Türk Milli Eğitiminin tarihsel gelişimi ve Köy Enstitüleri adında bir kitap yazdım. Sonrasında Milli Eğitim, Milli Eğitimin Tarihi, Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal Atatürk ve Kütahya’nın işgal yıllarını anlattığım bir kitap daha yazdım. Bu kitabım 2018 yılında yayınlandı. Daha sonra da bu kitabımı geliştirdim ve ikinci baskısını çıkardım. Bu kitabım da piyasaya çıkararak okurlarımın hizmetine sundum.”


KİTAPTA YER ALAN BİLGİLER BELGELERLE SUNULDU
Yazdığı kitapla ilgili de bilgiler veren Özçelik, şöyle devam etti: “Bu kitapta belirli özellikler vardır. Birinci özellik, kitabın içerisinde kulaktan dolma, uydurma bilgiler yoktur. Kesinlikle bilgi belgeye, kaynağa ve arşiv çalışmasına dayalıdır. Bu kitapta, bugüne kadar benim herhangi bir kitapta ve kaynakta göremediğim Milli Eğitimin Tarihini çıkardım. Köy Enstitülerinin gerçek yüzünü yazdım. Köy Enstitülerinin ile ilgili üç sorunun cevabını aradım. Bunlardan birincisi Köy Enstitüleri nedir, niçin kuruldu? İkincisi, Köy Enstitüleri ne yaptı? ve üçüncüsü de Köy Enstitüleri niçin ve kimler tarafından kapatıldı? Bunun cevabının devamında Köy Enstitüleri kapatılınca Türkiye’de hangi tarikat ve cemaatler filizlendi, canlandı, büyüdü? Onların tarihini anlattım. Mustafa Kemal Atatürk’te nihayetinde bir insandır. Doğdu, büyüdü, çocuk oldu. Vatana, millete, kendi ulusuna hizmet etti ve Allah’ın taktiri ile nefesini tamamladı, 1938 yılında vefat etti. Atatürk’ün bir insan olduğunu hiç unutmayalım. Bu kitabımda bugüne kadar derslerde öğretmediğimiz Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini anlattım.”


KÜTAHYA’NIN İŞGAL YILLARINI KALEME ALDI
Kitabında Kütahya’nın işgal yıllarından da bahsettiğini aktaran Özçelik, “Üçüncü basamak olarak Kütahya 13 ay 13 günlük işgal yıllarında neler yaşadı, kimler Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine yardım etti, kimler Yunan Komutanına yardım etti? Belgelerden bunlar çıkarıldı, buna göre düzenleme yapıldı ve bu konudaki bilgileri yazdım. Kütahya’nın işgal yıllarında çektiği çileyi yazdım. Bunları 562 sayfa olan bu kitapta anlattım. Benim amacım bu kitapta Kütahyalı hemşerilerimin bu kitabı baştan sona okuması, başlarına ne gelmiş, hangi olay sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılmış, kimler Kurtuluş Savaşında var gücüyle cepheye koşmuş, elindeki varlığıyla Atatürk’ün askerlerine, Milli Müfrezeye yardım etmiş? Bunları tek tek yeri, zamanı ve tarihi ile birlikte göreceklerdir.” dedi.
Kitabını tüm Kütahyalıların mutlaka okuması gereken bir eser olduğunu da vurgulayan Özçelik, emekliliği kenara çekilip oturmak olmadığını, 10 yıldır kitaplar üzerinde çalıştığını ve şu anda da Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimi aldığını sözlerine ekledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir