‘Her yıl 400 bin kişi astımdan ölüyor’

89

Halk arasında nefes darlığı olarak bilinen astım yüzünden her yıl 400 binin üzerindeki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ASTIM KRONİK BİR AKCİĞER HASTALIĞI
Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Astım Günü nedeniyle, astım hastalığı, belirtileri ve tedavisi hakkında açıklamada bulundu.
Dünyada 350 milyon kişinin astım hastası olduğu ve her yıl 400 binden fazla kişinin ölümünün astıma bağlı olduğu belirtilen açıklamada, astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığı olduğu kaydedildi.


ASTIM BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Astımın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler paylaşılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Astım, tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Doğru tanı için yakınmaların değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılması ve geriye dönüşümlü bu hava yolu darlığının gösterilmesi önemlidir. Astım tedavisinin amacı hastalığın yakınmalarının kontrol altına alınması ve hastanın yaşamını normale en yakın şekilde devam ettirmesidir. Hastalığın ağırlığına uygun ilaç tedavilerinin verilmesi; hastanın, verilen tedavileri önerilen şekilde ve doğru teknikle uygulaması; astım tetikleyicilerinden uzak durulması; birlikte seyreden diğer hastalıkların da tedavi edilmesi ile astımın belirtileri kontrol altına alınabilmektedir.”


ASTIM KONTROL ALTINDA TUTULABİLRİ Mİ?
İlaçların doğrul ve düzenli kullanılmaması, solunum yolu enfeksiyonları, allerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmanın astımı tetikleyen etkenler olduğu da kaydedilen açıklamada, “Yapılan çalışmalar, hastaların, ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Bu kontrolün sağlanmasında astım yakınmalarını arttıran faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerden korunmanın sağlanması ve düzenli takip altında tedavinin sürdürülmesi önem taşımaktadır.” denildi.
ONUR ACUR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir