Kalede Fetih ve Hıdırellez coşkusu

107

Kütahya’nın fethinin 950. yıl dönümü ve Hıdırellez Bahar Bayramı, tarihi Kütahya Kalesi’nde kutlanırken vatandaşlar kutlamalar için adeta Kaleye akın etti.

Kütahya’nın Fethi ve Hıdırellez için Kütahya Kalesi’nde çifte kutlama yapıldı. Kutlamalar için kaleye gelen vatandaşlar coşkuya ortak oldu. Tören saygı duruşunda bulunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Kütahya Valisi Musa Işın, burada yaptığı konuşmada, Kütahya’nın 950 yıl önce ecdat tarafından fethedilerek ebedi Türk yurdu yapıldığını söyledi.


“BU TOPRAKLAR KOLAYLIKLA YURT OLMADI”
Bu toprakların kolaylıkla kazanılmadığını belirten Işın, şöyle konuştu: “Selçuklular, Germiyanoğulları ve akabinde Osmanlılar döneminde ve de Cumhuriyet döneminde bu toprakla bize emanet bırakılırken binlerce şehit verilmiştir. Bu topraklar bize kolayca vatan olmamış. Bize düşen ecdadımızın bize bıraktığı bu mirasa dört elle sarılmak. Aradan 950 yıl geçmiş ama neredeyse her karışına bir vatan evladı düşmüş. Kan dökülmedik toprak parçası yoktur. Bize tarih, ‘şurada şu savaş olmuştur, burada bu şehitlerimiz yatmaktadır’ şeklinde kolayca anlatılsa da hakikat şudur ki hayattan daha kıymetli bir şey yoktur. İşte bu topraklar bize vatan yapılırken o çok kıymetli hayatlar toprak için feda edilmiştir.”
Türk milletinin bugün ecdat sayesinde bu topraklarda rahatça yaşayabildiğini, bunun kıymetinin çok iyi bilinmesi gerektiğini de belirten Işın, bugünün aynı zamanda Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı olduğunu, bu günü birlik içinde yaşamaktan dolayı duyduğu mutluluğu da dile getirdi.


“BU GÜZEL GÜNLER KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Kütahya’nın 950 yıl önce Türk yurdu haline gelmesini sağlayan ecdada minnet duygularını ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de, “Onlar fethettiler ve buraları bize yurt olarak bıraktılar. Bizler de onlara layık evlatlar olarak bu toprakları mamur bir memleket haline getirerek gelecek nesillere ulaştırmakla mükellefiz. Bugün aynı zamanda Hıdırellez. Baharın, bolluk, bereket ve birliğin simgesi olan Hıdırellez, Türk kültürümüzün önemli günlerinden biridir. Bugünler milletleri millet yapan kültürel unsurlardır. Bu güzel günleri kutlamaya ve gelecek nesillere aktarmaya elbette devam edeceğiz. Bu topraklar üzerinde birlik ve beraberliği yaşatarak kıyamete kadar var olacağız.


GÖSTERİLER BÜYÜK ALKIŞ ALDI
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ise Hıdırellez ve Kütahya’nın fethi hakkında bilgiler verdi. Ünal bereket dolu bir yıl temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından mehter ve halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Gösterileri vatandaşlar ilgi ile izleyerek ayakta alkışladı.
Vatandaşların ilgi gösterdiği kutlamalar, Kütahya Belediyesi tarafından ikramların sunulmasıyla sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir