KÜTAHYA’NIN KALBİ
EN ÖNEMLİ KEŞİFLERDEN

1445

Havadan yapılan çekimlerde kalp şeklinde göründüğü için “Kütahya’nın kalbi” adı verilen Tavşanlı ilçesindeki höyük, 2023’te Göbeklitepe’den sonra Türkiye’de yılın en önemli arkeolojik keşfi seçildi.

GÖBEKLİTEPE’DEN SONRA EN ÖNEMLİ KEŞİF
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı çalışmaları Tavşanlı Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen Tavşanlı Höyük, göğüs kabarttı.
Kütahya’nın kalbi olarak nitelendirilen höyük, 2023’te Göbeklitepe’den sonra Türkiye’de yılın en önemli arkeolojik keşfi seçildi.
Höyük ile ilgili Tavşanlı Belediyesinden yapılan açıklamada, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan tarafından 2021 yılından bu yana sürdürülen Tavşanlı Höyük kazılarının, önemli bir başarıya imza attığı belirtildi.


HÖYÜKTEKİ BULUNTULAR İLKE İMZA ATTI
Milliyet gazetesinin geleneksel yılsonu anketinde, arkeoloji uzmanları ve arkeoloji bölümlerindeki lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan yaklaşık 1000 kişilik seçici kurul tarafından, Tavşanlı Höyük kazılarında Ağustos ayında bulunan yaklaşık 4000 yıllık iki insan iskeleti, Türkiye’de yılın en önemli arkeolojik keşifleri içerisinde gösterildi.
Tavşanlı Höyük, 2022 yılında aynı listede hançer ve mühür buluntularıyla üçüncü olurken, 2023 yılında ise beyni ve derisi korunmuş şekilde bulunan insan kalıntılarıyla listede ikinci sırada yer aldı. Bugüne kadar Türkiye’de arkeolojik kazılarda sadece iki adet insan beyni bulunmuştu. İnsan derisi ise ilk kez Tavşanlı Höyük kazılarından bulunmuş oldu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir