Vali Ahmet Hamdi Nayir, dijital çağın çocuklarına kütüphanelerin birer ev, kitapların ise birer dost olduğunun aşılanması gerektiğini bildirdi.
Nayir, 53. Kütüphaneler Haftası kapsamında Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ile kütüphane çalışanlarından oluşan heyeti kabul etti.
“900 YILLIK KÜTÜPHANE GELENEĞİMİZ VAR”
Türkiye’de 900 yıllık kütüphane geleneği olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bilgi çağında ülkelerin gelişmişlik seviyeleri kültürleriyle, bilgileriyle ölçülüyor. Bilginin de en önemli kaynağı kütüphanelerimiz, kitaplarımız. Dolayısıyla bir ülkenin ne kadar gelişmiş olduğunu kütüphaneler, kapasiteleri ve kullanım oranlarıyla ölçmek mümkün. Dünyanın gelişmiş ülkeleri hep bununla övünüyor. Milattan önce 3000’li yıllarda icat edilen yazının örneklerini oluşturan tabletler arşivleniyor ve o zamandan günümüze dek muhafaza ediliyor. Dünyanın bilinen ilk kütüphanesi Asurlular tarafından milattan önce 700. yıl da kuruluyor ve bugünkü manaya yakın kütüphaneler ortaya çıkmaya başlıyor. Her medeniyet mutlaka kütüphanesini de kendi bilgi hazinesinin zenginliğini veya dünya bilgi hazinesinden derlediklerini muhafaza etmek için kütüphaneler oluşturuyor. Ülkemizin de 900 yıllık bir kütüphane geleneği var. Anadolu coğrafyasında da bir sürü yerde dünya çapında meşhur kütüphaneler oluşagelmiş. Osmanlı Devleti döneminde ilk kütüphane Osman Bey zamanında İznik’te, ikincisi ise Edirne’de Lala Şahin Paşa tarafından oluşturulmuş. Türkiye’de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphane Beyazıt Devlet Kütüphanesi meşhurdur. Hamdolsun bugün her üniversitemiz kütüphane olarak iyi imkanlara kavuştu. Kütüphanecilik anlayışımıza da yeni bir açı getirdi” dedi.
“HİÇBİR ZAMAN KİTAPSIZ BİR DÜNYA OLMAYACAK”
Gelişen teknolojiyle birlikte okuyan kişi sayısında azalma yaşandığına dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Medeniyet teknolojiyle bazen çatışabiliyor, teknoloji bizi kitaplardan biraz uzak tutuyor. Hazır ve sanal bilgiye yönelince kitaplar kenarda kaldı gibi oluyor; ama ben inanıyorum ki dünya var olduğu müddetçe kitaplar da kütüphaneler de önemini kaybetmeyecek. Biz kütüphanelerde buna da imkan sağlayacak bölümler açıyoruz. Artık sanal bilgiye de kütüphaneden ulaşılsın, dünya kütüphanelerine ulaşacak imkanı sağlayalım diyoruz; ama yine bizim alışmış olduğumuz, dokunabildiğimiz, kokusunu alabildiğimiz bir kitap da var olmaya devam edecek. Bu da benim şahsi inancım. Hiçbir zaman tamamen sanala geçmiş, kitapsız bir dünya olmayacak” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZA KÜTÜPHANE VE KİTAP SEVGİSİNİ AŞILAMALIYIZ”
Dijital çağın çocuklarına kütüphanelerin birer ev, kitapların ise birer dost olduğunun aşılanması gerektiğini vurgulayan Vali Nayir, “Önemli olan çocuklarımıza bu duyguları aşılayabilmek. Kitabın en iyi dost olduğunu, kütüphanelerin de onların evi olduğunu öğretebilmeliyiz. Kütüphaneler hem disiplinin olduğu yer olarak bir eğitim yuvası hem de arkadaşlık duygularının geliştirilebileceği yerler olmalı. Kütüphanelerde elde edilen dostluklar daha safi ve daha kalıcı oluyor, bunu devam ettirmemiz lazım. Kütüphane şartlarımızı iyileştirmemiz lazım. Bu haftaları da buna birer vesile kılmak, olabildiğince topluma kütüphane ve kitabın önemini anlatacak bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Okullarımızda ve medyada bu konuyu işleyip kütüphane kültürümüzü geliştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmek amacıyla her yıl, Mart ayının son Pazartesi günü kutlanmakta olan Kütüphaneler Haftası etkinlikleri hakkında Vali Ahmet Hamdi Nayir’e bilgiler verdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür ederek, Sunullah Gaybi Divanı takdim etti.
Ziyarette, İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Barış Başoğlu, Yazma Eser Kütüphane Müdür Vekili Halil Kahraman, DPÜ Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi Müdür Vekili Mehmet Yeşil ile kütüphaneciler yer aldı.