NiTELiK VE iSTiHDAM NiGDEP iLE ARTACAK

243

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında (KUTSO) tanıtımı yapılarak imzalanan Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi ile üniversitelerden mezun olan öğrencilerin eğitimlerle nitelikli hale getirilerek iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağına erişim artırılıp mezunların istihdamına katkı sağlanacak.

“NİTELİKLİ İNSAN KAYANĞI İÇİN ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİKLERİNİ ÖNCELİYORUZ”
KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, projenin tanıtım ve imza töreninde paydaşlar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve İŞKUR İl Müdürlüğünün katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, KUTSO olarak yeni bir projeyi daha hayata geçirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Kütahya’nın ve Türkiye’nin ana konularından biri olan nitelikli insan kaynağında yeterli arza ulaşılamamaktan hareketle yola çıktıklarını ve bu konuda çeşitli kurumlarla işbirliği sorunun çözümüne katkı sunmak istediklerini dile getiren KUTSO Başkanı Esin Güral Argat, şunları söyledi: “Projemizin amacı, sadece Kütahya’da değil tüm Türkiye’deki ana konu olan nitelikli insan kaynağı alanında yeterli sayıda arza ulaşamamamız. Bu nedenle Üniversite-Sanayi işbirliklerini her zaman önceliyoruz. Kütahya’mızın köklü ve oldukça yetkinliği yüksek bölümlere sahip Dumlupınar Üniversitemiz var. Bununla birlikte üniversitemizden önemli sayıda mezunlar veriliyor. Ancak iş dünyası olarak arzu ettiğimiz nitelikteki insan kaynağına ulaşımda hep zorluklar çekiyoruz. Odamızda yönetim kurulumuzca yaptığımız stratejik çalışmalarımızda bu konuda arzu ettiğimiz seviyeye gelmemiz için nitelikli insan kaynağı çözülmesi gereken en önemli konuların başında geliyor. Biz diyoruz ki katma değerli üretime geçmemiz gerekiyor. Bunun temel kriteri de aslında katma değerli insan kaynağına erişim. İkisinin birlikte olması ortalama gelir düzeyimizi artıracak ve bizim arzu ettiğimiz refah seviyesine ulaşmamızı sağlayacak.”


MEZUN GENÇLER NİTELİK KAZANIP İSTİHDAM EDİLECEK
Proje ile mezun gençlerin çeşitli eğitimlerle gelişimlerine katkı sunulacağına da değinen Argat, şöyle devam etti: “Buradan hareketle biz çalışma yapmaya başladık. Bu çalışmalar neticesinde bir işbirliği çerçevesinde projemizi tanımladık. Proje kapsamında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve İŞKUR ile masaya oturduk. Bunun için çok önemli bir hazırlık yaptık. Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesinde amacımız, üniversitelerimizden mezun olan gençlerimiz var ancak çeşitli nedenlerle belli konularda uzmanlık sağlayamamış oluyorlar. İş dünyasının da ihtiyacı olan belli alanlarda uzmanlığa erişim konusu. Günümüzde hızla değişen bir konu var ki o da ömür boyu eğitim ve gelişim. Buradan yola çıkarak hali hazırda üniversitemizden mezun olan gençlerimizi belli alanlarda bir uzmanlık ve yetkinlik gelişimini sağlamak istiyoruz. Projemiz kapsamında, üniversitemizin oluşturduğu 3 aylık temel eğitim programlarında iş dünyası da işin içinde olacak. Bizim profesyonellerimiz de gidip tecrübelerini paylaşıp eğitimlere dahil olacaklar. Daha sonra eğitimlerden faydalanan arkadaşlarımız bizim şirketlerimize gelip stajlarını yapma fırsatı elde etmiş olacaklar. Burada aslında tamamen istihdama yönelik bir proje geliştirdik. Programa katılan arkadaşlarımızın istihdama erişiminde bizler tarafından çok önemli destekler sağlanmış olacak. Projenin finansmanında Zafer Kalkınma Ajansımızla birlikte çalıştık. Nihayetinde bizler çok güzel bir işbirliği çerçevesinde bugün projemizin tanıtımını yapıyoruz. Bu projelerin örnek olmasını istiyor, daha da çeşitlenmesi ve büyütülmesi gerekiyor. Bizim çalışma prensibimiz işbirliği içinde olmak. Kurumlar arası işbirliğini çok önemsiyoruz.”


“NİTELİKLİ İNSANA VE İSTİHDAMA KATKI SUNACAK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise buradaki konuşmasında projeyi, Kütahya bölgesindeki nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi ve istihdamı açısından oldukça önemli bulduklarını belirterek şunları kaydetti: “Teknoloji ve küresel ekonomi hızla değişmekte ve bu değişim iş dünyasının ihtiyaçlarını sürekli dönüştürmektedir. Nitelikli İşgücü Geliştirme ve Destekleme Projemizle eğitim sistemi ve işgücü piyasası arasındaki uyum sağlanacak, dijital öğrenme ile bireylerin istihdam edilebilirliğini arttırarak eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde demografik yapıların oluşturduğu olumsuz etkiler azaltılacak, eğitim ve iş dünyası arasında daha iyi bir uyum sağlanacaktır. Özellikle, sektörün talep ettiği yetkinliklere sahip eğitimli iş gücüne erişim, ekonomik verimliliği ve inovasyonu arttıracaktır. Yükselen istihdam oranları ve daha nitelikli işgücü profili bölgesel kalkınmayı destekleyecektir. İstihdam oranlarının artması, daha yüksek nitelikli işlere erişim, yaşam standartlarının yükselmesine ve genel toplumsal refahın artmasına yardımcı olacaktır. Bölgesel ve ulusal ölçekte inovasyon kapasitesinin artırılmasını hedefleyen projemiz, politika yapıcılar için hükümetin işsizlik oranlarını düşürme ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme çabalarını destekleyici bir eğitim ve istihdam modeli olabilir. Nitelikli İşgücü Geliştirme ve Destekleme Projesi, genç işsizlik oranlarını düşürmek, eğitim ve iş dünyası arasında daha iyi uyum sağlamak ve iş arayanların yeteneklerini daha etkili bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli ve isabetli bir girişimdir. Böyle kıymetli bir projede yer almaktan gurur duyuyor, projede yer alan tüm paydaşlarımızı tebrik ederek çalışmalarımızın daimî olmasını diliyorum.”
İŞKUR Kütahya İl Müdürü Erdoğan Şahin ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser de birer konuşma yaparak proje paydaşı olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.


PROJEYE BAŞVURULAR 1 NİSANDABAŞLIYOR
Projeye başvuruların 1-14 Nisan arası özgeçmişlerin ik@kutso.org.tr adresine ya da Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binasına elden iletilmesiyle gerçekleştirileceği, ön değerlendirme sürecinde başarılı olan adayların, 29 Nisan-8 Temmuz döneminde Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde alanında uzman eğitmenler tarafından verilecek eğitim modüllerini tamamlayacağı belirtilirken eğitimlerin ise “dış ticaret” ve “yeni nesil satış ve pazarlama” olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirileceği kaydedildi.
Başvuru sahiplerinin, başvurmak istedikleri eğitim modülünü, iletecekleri özgeçmişlerinde belirtmeleri de istenecek.
Konuşmaların ardından proje işbirliği için hazırlanan protokol metinleri taraflarca imzalandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir