Eczanelerde koronavirüs tedbirleri

702

Kütahya’da bazı eczaneler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşma riskini azaltmak amacıyla hastaların kendilerine ve birbirinden en az 1 metre aralıklarla durmaları için zemin bandı ve şerit gibi ekipmanlarla tedbir alırken bazı eczaneler de teması azaltmak için naylon set kullanıyor.
ECZACILAR TEDBİRİ ELDEN BIRAKMIYOR
Eczacı Şule Afifi, koronavirüs tedbirleri ve Sağlık Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda eczanelerinde bir takım tedbirler aldıklarını belirtti.
Eczacı Afifi, “Eczanemizde genelge doğrultusunda hastalar ile mesafenin bir metre olması gerektiğinden dolayı bir şerit çektik. Böylelikle hasta veya yakınlarıyla bizlerin arasında bir mesafe oluştu. Yine eczanemize gelen hastaların da birbirlerine olan mesafeleri için yerlere bir metre mesafeli bant yapıştırdık. Bizler de maske, eldiven, gözlükle hizmet veriyoruz. Tedbirlerimizi en üst seviyede tutarak süreci geçirmeye çalışıyoruz. Gelen hastalara da bazı bilgilendirmede bulunuyoruz” dedi.
“EVDE DEZENFEKTAN YERİNE SU VE SABUN KULLANILMALI”
Vatandaşların dezenfektan, maske ve eldiven gibi talepleri hakkında da bilgi veren Afifi, şunları söyledi: “İlk açıklama yapıldığı zaman dezenfektan çok problem oldu. İnsanlar gelip “küçük çocuğum için dezenfektan istiyorum” dediler. Halbuki çocuk evde, bizler de çocukları okulda olmadığı için hastalarımızı geri çevirmek zorunda kaldık. Bu ürünleri bilinçli kullanmakta çok önemli. Bizler elimizdeki ürünü verelim geçelim demedik. Bu anlamla manevi olarak biz eczacılar olarak çok yıprandık. Evlerde su ve sabun ile ellerini temizlemek yerine günlük dezenfektan kullanan insanlar var. Bu süreç geçecek ve belki de bu yanlış kullanımlardan dolayı ortaya cilt problemleri çıkacak. “Tek kullanımlık maskeleri kaç gün kullanabiliriz” diye soran insanlar var. Ortada bir bilinçsizlik var bu durum da bizi üzüyor. Stoklama durumu var, maske olmadığı için tek tek satmak durumundayız ama ısrarla kutu ile almak isteyen insanlar var.”
“AŞIRI TALEP FİYATLARI ARTIRDI”
Dezenfektan ürünleri, maske gibi ürünlerin kısa sürede tükendiğini, yeni ürünleri tedarikçilerden yüksek fiyatlara almak zorunda kaldıklarını da kaydeden Afifi, şöyle devam etti: “Fiyatların bu kadar çok patlamasının sebebi insanların aşırı talepleri. Bizler hastalarımızı bu durum karşında uyardık, “sizler bu şekilde yaptıkça fiyatlar düşmeyecek” dedik. Bizler eczane olarak maske bulmakta çok zorlandık. Koronavirüsün Türkiye’de ilk çıktığı günün akşamı bizim elimizdeki tüm malzemeler bitti. Maske bulabilmek için biz daha fazla fiyattan aldık maskelerimizi ve panik havası yaratmamak için insanlara bu durumu söylemedik.”
BİZ İNSANLARIN SAĞLIKLARI İÇİN BURADAYIZ, İNSANIMIZ EVLERİNDE KALSIN”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine vatandaşların kısmen de olsa evlerinden çıkmadığını ve işlerin yavaşladığını da belirten ve vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Afifi, “İki gündür daha sakin bir hava var insanlardaki panik havası biraz azaldı. Bizler insanların sağlıkları için buradayız, onlar evlerinde kalsınlar. Biz iş yapmamaya razıyız, yeter ki bu günleri en az zararla atlatalım.” diye konuştu.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir