Göbel’de Macar Fiği Tarla Günü

1323

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt; “Talebe göre birlikte üretelim modeli ile çiftçilerimizi sulu tarımda 5’li, kuru tarımda ise 3’lü münavebeli sisteme geçirerek, nadas alanlarını daraltmayı amaçlıyoruz” dedi.
Tavşanlı’nın Göbel Köyü’nde düzenlenen etkinliğe; Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, Ak Parti İlçe Başkanı Bilal Kıyak, İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Yüksel, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.
Tavşanlı ilçesinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde lider konumda olduğunu belirten Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Kurt;
“Karlı bir hayvancılık için maliyetin %80’nini oluşturan kaba yem ihtiyacını üreterek karşılamak zorundayız” dedi.
İl Müdürü Kurt, Kütahya’da 50 bin hektar nadas alanı olduğunu ifade ederek, sulu tarım alanlarında şeker pancarı, danelik mısır, silajlık mısır, karışık yem bitkileri ve verimi yüksek buğday çeşidinden oluşan 5’li münavebeli katma değeri yüksek ürünleri, kuru tarımda da buğday, macar fiği ve nohuttan oluşan 3’lü münavebeli sistemi tercih etmeliyiz ki hem nadas alanlarını daraltalım, hem de çiftçilerimizin gelirlerini arttıralım dedi.
İl Müdürü Kurt;
“Talebe göre birlikte üretelim modeli ile macar fiği ve yem bitkileri projesinin hayvancılığın en önemli girdilerinden biri olan yem maliyetine önemli katkı sağlayacağını ifade ederek projenin çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını dileriz.”
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İl Özel İdare kaynaklı temin edilen tohumlar ile birlikte üretelim projesi ile çiftçiler tarafından ekildi, bu günde hasadını yapıyoruz diyen Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara;
“Bu proje ile süt otu, yem bezelyesi ve silajlık mısırın ekildiği başka köylerimizde var dedi. Bu projeler ile devletimizin en büyük hedeflerinden hayvancılığın geliştirilerek et ve süt üretim miktarı ve kalitesi artırılacak, meralarımız korunacak ve aynı zamanda hayvan yetiştiricilerimizin kaliteli yem ihtiyacı giderilmiş olacak. Çiftçimiz inşallah emeğinin karşılığını fazlasıyla alacak” dedi.
34 çiftçinin 500 dekarlık alanda gerçekleştirdiği macar fiği projesinde Tavşanlı ilçesi ve köylerine 4 ton macar figi tohumu dağıtıldığı belirtilmiş, düzenlenen tarla günü etkinlikleri, yapılan hasadın ardından verim ilanının ardından son buldu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir