Kamp değil geri gönderme merkezi

1093

Kütahya Valiliği, yazılı bir açıklama yaparak mülteciler için Kütahya’ya yapılacak merkezin kamp değil yabancıların yasal işlemleri tamamlanıncaya kadar zorunlu olarak tutulduğu hizmet binaları olacağını duyurdu.

20 İLDE FARKLI İLDE 24 MERKEZ VAR
Valilikten yapılan açıklamada, “Bazı basın-yayın kuruluşlarında ve sosyal medya platformlarında, Kütahya’ya yapılması planlanan Geri Gönderme Merkezi hakkında çıkan haberlerle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür” denildi.
Geri Gönderme Merkezlerinin, Türkiye’ye yasa dışı yollarla giriş veya çıkış yapan, kamu düzeni ve güvenliğini bozan veya işledikleri herhangi bir suç nedeni ile sınır dışı edilecek yabancıların yasal işlemleri tamamlanıncaya kadar zorunlu olarak tutulduğu hizmet binaları olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’de şu an itibarıyla 20 farklı ilde 24 adet Geri Gönderme Merkezinin bulunduğu, bunlara ilave olarak Kütahya da dahil olmak üzere 6 adet yeni Geri Gönderme Merkezi yapımına devam edildiği kaydedildi.
“ÜLKELERİNE DÖNÜŞ YAPANLARDA ARTIŞ BEKLENMEKTEDİR”
Geri Gönderme Merkezlerinin Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu yabancıların kaldıkları Geçici Barınma Merkezleri ile karıştırıldıklarının görüldüğü de ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Geçici Barınma Merkezleri ülkemizde 8 ilde 13 adet ve genelde sınır illerimizde bulunmaktadır. İlimizde kurulacak olan merkez ise “Geçici Barınma Merkezi” olmayıp “Geri Gönderme Merkezi”dir. Geri Gönderme Merkezleri yüksek güvenliklidir ve yabancılar sınır dışı edilmek üzere burada muhafaza edilir. Yabancıların Merkezden çıkması söz konusu olmayıp girişleri ise yüksek donanımlı güvenlik tedbirleri ile sağlanmaktadır. Merkezde sınır dışı ile ilgili idari işlemleri tamamlananlar bekletilmeksizin ülkemizden çıkışları sağlanmaktadır. İlimizde Geçici Koruma kapsamında yalnızca 800 Suriye uyruklu yabancı bulunmaktadır. Ayrıca 2018 yılı sonu itibarıyla Uluslararası Koruma Başvuru/Statü Sahibi olarak 7 bin 264 kişi ikamet etmekte iken 2019 yılı Haziran ayı itibari ile bu sayı 6 bin 774 kişiye düşmüştür. İlimizde son 6 ay içerisinde yaşanan düşüş yabancı misafirlerimizin ülkelerine geri dönmesi veya üçüncü ülkeye çıkışlarından kaynaklanmaktadır. 2019 yılı sonuna kadar ülkelerine dönüş yapan misafirlerimizde artış beklenmektedir.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir