‘Bizim için önce Kütahya’

1130

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve basın mensupları Macaristan Pecs Üniversitesinden Fahri Doktora unvanı alan İsmet Güral’a tebrik ziyaretinde bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İsmet Güral ödülü Kütahya adına aldığını bir kez daha vurguladı.

Macaristan fahri konsolosu işadamı İsmet Güral dünyanın en köklü üniversitelerinden birisi olan 650 yıllık Pecs Üniversitesinden fahri doktora unvanı aldı.

Bu ödülü Kütahya adına aldığını dile getiren İsmet Güral Kütahyalı basın mensuplarını kabul etti.

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde basın mensupları ile bir araya gelen Güral Macaristan’da yaşadığı anıları ve duyguları paylaştı. Güral “ Yıllar geçtikte atasözlerimizin daha değerli olduğunu anlıyorum. Bazı değerler paylaşıldıkça güzelleşir. Mutluluklar paylaşıldıkça artar. Üzüntüler ve sıkıntılarda paylaşıldıkça azalır. Sizlerin teşrif etmesi bu mutluluğumuzun sadece benim değil ailemin de memnuniyeti ve mutluluğudur. Sizlere teşekkür ediyorum ziyaretiniz için. Geçtiğimiz haftalarda törem için Macaristan’a davet edildik. Törene gitmemizin sebebi ise fahri doktora programı. Sayın valimiz, belediye başkanımız, emniyet müdürümüz, Macaristan Ankara büyükelçisi, İstanbul’daki başkonsolos ve Budapeşte şehrinden de yetkiler bizleri yalnız bırakmadı. Uzun yıllar Macaristan ile kardeş şehir olmamız sebebi ile gidip gelmelerimizden dolayı oradaki dostlarımızda bizimle birlikte bu mutluluğu v güzelliği paylaştılar. Macarlar’da iki rakam çok önemli. 96 ve 7 rakamı onlar için önemli. 96 rakamının önemi ise Macarlar tarihte bildiğimiz gibi bizlerle birlikte Orta Asya’dan göç etmeye başlamışlar. Yaklaşık 500 yıl sürdüğü söyleniyor Orta Asya’dan çıkıp bugün Macar topraklarına ulaşmaları. Macarlar bugünkü Macaristan’ın olduğu yere 896 yılında gelmişler. Onun için 96 rakamı çok önemli. Macaristan’da iki tane yüksek bina var 96 metre yüksekliğinde. 96 metrenin üzerinde bina şuana kadar yapılmamış ve izin vermiyorlar. Diğeri ise 7 rakamı. Bizde nasıl Kayı boyu, Oğuz boyu gibi boylar varsa Macarlar’da 7 boy olarak gelmişler. Pecs Üniversitesi 1367 yılında kurulmuş. Tam 650 yıllık bir üniversite. Üniversite 650’inci kuruluş yıl dönümünde bir kutlama yapıyorlar. 7 rakamının öneminden dolayı da dünyada değişik yerlerden 7 kişiye bu onur plaketi verildi. Bu 7 kişinin içinde benim dışımda herkes bilim insanı. Kendi konularında başarı elde etmiş kişiler. Kanada’dan Amerika’dan bilim insanları var. iş adamı sıfatı olan bir tek ben vardım orada.

AYNI ÖDÜLÜ ALAN TEK KİŞİ

Türkiye’de iki kez üst üste Macaristan Yüksek Liyakat Madalyası alan tek kişi olmanın onuru yaşadığını dile getiren Güral Kütahya’da ise 650 yıllık yabancı bir üniversiteden fahri doktora alan tek kişi olarak Allah’a şükür ettiğini söyledi. Güral “ Ben 1996 yılında Macar Cumhurbaşkanı Arpad Gonz’dan sivil vatandaşlara verilen en büyük devlet nişanı olan Macaristan Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Madalyası ile ödüllendirilmiştim. Bu ödüllendirilmede dönemin Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel ile birlikte Ankara’da Cumhurbaşkanlığı köşkünde Macar Cumhurbaşkanı Gonz ile birlikte takdim etmişlerdi. Daha sonra 2011 yılında yine devlet nişanı aldım. Bunları bir amaçla anlatıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2010 yılında Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldüm. Bunların hepsi çok önemli ödüller. Fakat Pecs Üniversitesinde ki disiplini görmelisiniz. Orada daha farklı bir heyecan yaşadım. Konuşmaların tamamı İngilizce olarak yapıldı. Ödül verilenlerin hepsinin ana dili İngilizce. Onurlu ve güzel bir program oldu.” dedi.

AİDİYETİNİZİ UNUTMAYIN

Her konuşmasında kökün Kütahya olduğunu vurgulayan İsmet Güral çocuklarına ve dostlarına aidiyetini bırakmayın tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Güral “ Oradaki konuşmamada da dile getirdim. Başta çocuklarıma, mesai arkadaşlarıma ve dostlarıma tavsiyem kökümüzü aidiyetimizi bırakmayacağız. Şahsen ben Kütahyalıyım. Benim köküm Kütahya’dır. Dünyanın pek çok yerine gidip geliyorum, ama hemen Kütahya geliyoruz. Eşimin güzel bir deyimi var. Diyor ki ‘ bizim için pergelin merkezi Kütahya’dır.’ (Yaşımız belli noktalara gelince belirli hazırlıkları yapmak gerekiyor. Eşimle birlikte mezarlıklarımızı da aldık.) aidiyetimizi bırakmıyoruz. Çocuklarıma da bu tavsiyede bulunuyorum. İstanbul’a gidebilirsiniz, oralarda çalışabilirsiniz. Hatta yurt dışına gidebilirsiniz ve yaşayabilirsiniz de. Ama bilin ki kökümüz burada. Herkesin aidiyeti farklı olabilir ama kökü bırakmamak lazım. Bu ödül bize tevdi edilirken de söyledim. Bu ödülü Kütahya adına alıyorum. Kütahya olmasa ben buralara bu kadar gelmezdim, gelemezdim. Bunlar gerçeklerin kendisi. Ödül töreninde Pecs Üniversitesi rektörü bizzat kendisi bulundu. Az öncede bahsettim Valimiz, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz eşlik etti. Rektör beyde gelecekti ancak özel sebeplerden dolayı gelemedi. Bu verilen ödül iyi biliyorum ki sadece şahsıma verilen bir ödül değil. Kütahya’ya tevdi edilen bir ödüldür. Macarlarla birlikte zaman zaman programlar yapıyoruz. Her sene 15 Mart gibi. Onlar için milli kahramanı Lajos Kossuth çok önemli. Orada da Kossuth’un ne kadar çok önemli olduğunu gördük. Yemekten sonra verilen kokteylde bizim tabaklarımızı görmek ayrı bir güzellik oldu bizim için. Orası bizim nüfusumuza yakın bir şehir fakat çok güzel kültürel etkinlikleri var.” dedi.
Macaristan’daki ödül törenine katılan İsmet Güral’ın eşi Nesrin Güral ise orada ayrı bir güzellik yaşadıklarını söyledi. Nesrin Güral “ Biz ödül aldıktan sonra onurumuza bir kokteyl verildi. Biz orada tabaklarımızı aldık ve arkasına baktık ki Güral Porselen. Böylede bir güzelliği yaşamış olduk. Oranın belediye başkanı bize jest yaparak bizi yemeğe aldı. çok onurlandık. Ve dedik ki hep Kütahya’mız şuan ki konumundan daha iyi yerlere gelir. Sesimizi daha güzel duyururuz.” dedi.

KÜTAHYA ADINA ONUR DUYDUK

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ise konuşmasında “ Bizde basın mensupları ve Kütahya Gazeteciler Cemiyeti olarak gurur duyduk. Size orada verilen fahri doktora unvanı Kütahyalılar olarak bizleri onurlandırdı ve gururlandırdı. Bir anlamda Kütahya’nın da reklamı yapılmış oldu. Siz, yeniden tebrik ediyor ve teşekkür ediyoruz.” dedi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir