Saadet Partili kadınlar yerli üretime dikkat çekti

Yerli malı haftası ile ilgili etkinlik düzenleyen Saadet Partisi Kütahya Kadın Kolları, Türkiye ekonomisinin en temel sorunlarından birinin, üretimden uzaklaşıp tüketime ve ithalata bağımlı bir yapıya sürüklenmiş olması olduğunu savundu.

Cumhuriyet Caddesi’nde stant açarak yerli malı haftasına dikkat çeken Saadet Partili kadınlar, yerli ve milli kavramlarına dikkat çekti.
SP Kütahya Kadın Kolları Başkanı Mine Evren, Türkiye ekonomisinin son yıllarda ağır koşullar altında kaldığını, artan hayat pahalılığından azalan alım gücüne, yükselen borç yükünden zayıflayan üretim kapasitesine kadar uzanan geniş bir alanda vatandaşları derinden etkilediğini ileri sürdü.
Gıda, kira ve eğitim başta olmak üzere temel ihtiyaçlara erişimin her geçen gün zorlaştığını, aile bütçelerinin ayın yarısını bile taşımakta zorlandığını savunan Evren, şunları söyledi: “Bugün mutfağa giren her anne, her baba aynı gerçekle karşı karşıyadır: Resmî verilere göre gıda enflasyonu yüzde 36’ya ulaşmış, ailelerin sofrasına koyduğu her ürün bir yıl içinde neredeyse yüzde kırk oranında zamlanmıştır. Geçen yıl asgari ücretle bir aylık mutfak alışverişini zor da olsa yapabiliyorken, bugün aynı ücretle yalnızca yarısını bile doldurmak mümkün değildir. En düşük gelir grubunda gıdaya ayrılan pay yüzde 36,6’ya çıkarken, yüksek gelir grubunda bu oran yalnızca yüzde 14,5’tir. Bu tablo, hayat pahalılığının en çok dar gelirliyi vurduğunu göstermektedir. Bir kilo etin fiyatı neredeyse haftalık bir gıda bütçesine eşitlenmiş; peynir, yağ ve bakliyat gibi en temel ürünlere erişim bile birçok aile için ciddi bir yük hâline gelmiştir.”
Yerli Malı Haftasının, sadece takvimde bir hatırlatma günü değil, Türkiye’nin geleceğine, üretim gücüne ve ekonomik bağımsızlığına dair bir farkındalık çağrısı olduğunu dile getiren Evren, şöyle devam etti: “Yerli üretim, güçlü ekonominin temelidir. Bir ülke kendi ürününü üretemiyorsa, kendi fiyatını da belirleyemez. Bir ülke tarımda dışa bağımlıysa, mutfak yangından kurtulamaz. Bir ülke sanayide dışа bağımlıysa, gençlerine iş ve istihdam sağlayamaz. Bugün karşı karşıya olduğumuz enflasyon ve geçim sıkıntısının önemli bir bölümünün temel nedeni budur: Üretiyoruz ama yetmiyor, tüketiyoruz ama karşılayamıyoruz.”
Saadet Partisi Kadın Kolları olarak ev ekonomisini en iyi kadınların yönettiğinin bilincinde olduklarını da kaydeden Evren, “Yerli ürün tercihinin aile bütçesine etkisini en iyi kadınlar görür. Kaliteli üretimin, ulaşılabilir fiyatın ve adil düzenin önemini en çok kadınlar hisseder. Bu nedenle tüm il ve ilçe teşkilatlarımızla birlikte, Yerli Malı Haftası’nı bir bilinç kampanyasına dönüştürüyoruz. Amacımız yalnızca yerli ürünü teşvik etmek değil; ekonomi anlayışını değiştirmektir Bizim çağrımız sadece “yerli alalım” çağrısı değildir. Bizim çağrımız, yerli üretimi güçlendiren, çiftçiyi, esnafı, üreticiyi destekleyen, İthalat bağımlılığını azaltan, Türkiye’nin ekonomik direncini artıran kapsamlı ve adil bir ekonomik düzenin kurulması çağrısıdır” dedi.
Bu anlamda isteklerini de sıralayan Evren, “Temel tarım ürünlerinde dışа bağımlılığı azaltacak üretim seferberliği. Yerli üreticiyi koruyan fiyat politikaları. Aile bütçesini rahatlatacak yerli ve uygun maliyetli ürün desteği. Kadın girişimciliğini ve yerel üretim kooperatiflerini güçlendiren kalıcı programlar. Çocuklara ve gençlere yerli üretim bilinci kazandıran eğitim çalışmaları gibi somut taleplerimiz var. Çünkü biliyoruz ki bir ülke yerli üretimle büyür, adaletli paylaşımla güçlenir” diye konuştu.
GÜLSEREN TURSUN

Bir Cevap Yazın

Kütahya Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin