Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Merkezi hizmete açıldı

1053

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Merkezi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla hizmete açıldı.
Törene Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile eşi Seher Erbaş, Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Huriye Martı ve Prof. Dr. Ramazan Muslu, Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Mustafa Kutlu, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Kütahya İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Karazeybek, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç yaptı.
“İHYA-YI DİN İLE OLUR
BU MİLLETİN İHYASI”
Daha sonra Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir söz aldı. Konuşmasına bir beyitle başlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çocukluktan çıkarken hayatı, dinimizi ve milletimizi, anlamaya çalıştığım dönemde, karşılaştığım ve hoşuma gittiği için ezberlediğim bir beyit vardı. ‘Din hayatın hayatı. Hem nuru hem esası. İhya-yı din ile olur bu milletin ihyası’ O zaman dikkatimi çekmiş, anlamaya ve hayatıma rehber edinmeye çalışmıştım. Dinin olmadığı bir hayat, hayat olmayacaktı. Dinin olmadığı bir hayatın esası, ışığı, nuru olmayacaktı. Ve bu millet eğer ihya olacak ve dirilecekse ihtiyaç duyduğumuz şey dinin ihyasıydı. Bu beyit gerçekten benim hayatımda önemli bir yer tutmuştu” dedi.
“GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Türkiye’nin üzerinde yaşadığı coğrafyada ayakta kalabilmesi için iyi yetiştirilmiş bireylere ihtiyacı olduğunu kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bize bin yıldır yurt olmuş bu topraklar herkesin üzerinde hesabının olduğu, gözünün olduğu topraklar. En son 15 Temmuz’da da gördük ki bu hesaplar hiç bitmedi, bitmeyecek. Zayıflara hayat hakkı tanınmayan bu coğrafyada varlığımızı devam ettirmek için güçlü olmamız gerektiği bir toprak parçasında yaşıyoruz. Bu güçlülük ekonomik, siyasi, askeri güçlülük olduğu kadar elbette ki iyi yetişmiş, kültürlü, bilgili insan gücüyle güçlü olacak. Bunu milli eğitim teşkilatımız, üniversitelerimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığımız yapacak. Eğer bunu başarabilirsek bu coğrafyada bin yıllık tarihimizin üstüne binlerce yıl daha koymamız mümkün olacak. Biz, bu yapılara bu gözle bakıyoruz. İhtiyaç duyduğumuz eğitimli, kültürlü, ülkesini ve değerlerini bilen, bu coğrafyadaki insanlara tesir edebilecek öğreticiler burada öğrenecekler. İnşallah geleceğimize de katkıyı sağlayacaklar. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. İnşallah daha güzellerine layık olan Kütahyamız bunu bir başlangıç sayacak ve gelecekte daha güzellerine sizlerin önderliğinde kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM MERKEZİ SAYISI
29’A ULAŞTI”
İlk eğitim merkezinin 1973 yılında Bolu’da açıldığını hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, müftülük görevi yapan hocaların birçoğunun ihtisas merkezlerinden mezun olduğunu söyledi. Evliya Çelebi Eğitim Merkezi gibi 29 eğitim merkezinin olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Hizmet içi eğitimi ülkemiz kurumları içerisinde hem nitelik itibarıyla, hem de nicelik itibarıyla en iyi seviyede yapmaya gayret ediyoruz. Buralarda hocalarımızı yetiştireceğiz inşallah, onlar da milletimizi eğitecekler, milletimizin çocuklarını. Hem camiye gelen kardeşlerimizin hem onların çocuklarını eğitecekler. Çünkü bizim bütün hocalarımızın en önemli vasıfları eğitimci olmalarıdır, muallim olmalarıdır” dedi.
“DİYANET İŞLERİ
BAŞKANLIĞIMIZIN
KAPILARI HERKESE AÇIK”
4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında 150 bine yakın çocuğa değerler eğitimi verdiklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Onlara sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü, merhameti, şefkati eğlenerek öğreterek onları hayata hazırlama gayreti içerisindeyiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yaş sınırı olmaksızın eğitim yuvalarını topluma açtıklarını belirten Başkan Erbaş, “Kur’an kurslarımız, hafızlık kurslarımız, ihtiyaç odaklı Kur’an kurslarımız, dolayısıyla yaş sınırı olmaksızın 7’den 70’e sözü vardır ya, biz şimdi diyoruz ki; 7’den önce de, 70’den sonra da Kur’an kurslarımız, eğitim merkezlerimiz, eğitim yuvalarımız bütün toplumumuza açıktır” şeklinde konuştu.
Eğitim merkezlerinde, eğitimcinin eğitimini gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Erbaş, “Okul öncesi çocuklarımıza, 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarında hangi ölçülere, ilkelere, prensiplere riayet edecekler; orta yaş grubuna nasıl ders verecekler, yetişkinlere nasıl ders verecekler, bütün bunların eğitimini de işte bu eğitim merkezlerinde Kur’an kursu öğretmenlerimize, imamlarımıza, vaizlerimize, müezzinlerimize hizmet içi eğitimlerle yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak verilen eğitimlere değinen Başkan Erbaş, daha nitelikli eğitim verebilmek için ilahiyat fakültelerinden, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan hocalardan da istifade ettiklerini söyledi.
“İHTİSAS MERKEZLERİMİZİN
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK”
Haseki Eğitim Merkezi ve Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde hocalara 3 yıl süren eğitim verdiklerini söyleyen Başkan Erbaş, 1976 yılından bu yana binin üzerinde hocanın bu eğitimi tamamladığını, Dini Yüksek İhtisas Merkezini bitiren hocaların sayısının da 3 bin civarında olduğunu kaydetti. İhtisas merkezlerinin vermiş olduğu eğitimin planlı, programlı olduğunu belirten Başkan Erbaş, “İhtisas merkezlerimizin dünyada örneği yok. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilatı bünyesinde hocaları, eğitim görevlileri resmi, her şeyiyle planlı, programlı. Böyle eğitim merkezlerinin Türkiye’de olmuş olması gerçekten bizi mutlu ediyor, Rabbim sayılarını artırsın inşallah” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir