Kütahya’da Hıdırellez ve fetih kutlaması

1126

Kütahya’da, Hıdırellez ve kentin Anadolu Selçukluları tarafından fethinin 944’üncü yıl dönümü dolayısıyla kutlama töreni düzenlendi.
Kütahya Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tarihi hisar kalesinde düzenlenen törende konuşan Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, tarihten ve kültürden gelen değerlerin yaşatılması gerektiğini söyledi.
Hıdırellez’in, büyük ve geniş bir coğrafyada hem inancın hem tarihin öğelerini içeren, halk arasında bir peşin şükür duası olarak kabul edilen önemli günlerden biri olduğunu belirten Vali Nayir, şöyle konuştu:
“Hıdırellez, yeni bir mevsime başlamanın, yeni bir ümidin parçası olarak insanımızda kıymet bulmuş, yüzyıllardan beri kutlanmakta olan bayramımız. Bugün aynı zamanda Kütahya’mızın bize bir coğrafya olarak hediye edilmesinde bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün kişileri hatırlatan Kütahya’nın fethin bir yıl dönümü. Hezar Dinari’de bayraklaşmış ama ondan önce de bu alanda yapılan bir sürü çalışma var. Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri bu coğrafyaya kılıçtan önce gönüller fethi için gelmiş ve yerleşmişler. Yunus Emreler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar, Şeyh Edebaliler bu coğrafyanın fethine zemin hazırlamışlar. Daha sonra gelenler de bu coğrafyayı bize kader kılmışlar ve bu coğrafyada bizim özgür yaşamamızı sağlayan bütün emeği geçenleri saygıyla anmak için bugünler birer vesile oluyor. Yeni nesle tüm bunları aktararak, fetih ruhunu canlı tutarak bugünleri yaşamamız lazım. Hem Hıdırellez’i hem de fetih gününü bu duygularla paylaşmamız lazım.”
Hıdırellez Bahar Bayramı’nın, birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu ifade eden Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da şunları kaydetti:
“Tam 944. yıl önce yine böyle bir Hıdırellez günü Kütahya’mız fethedilmiş ve Müslüman Türk yurdu olarak hamdolsun bugünlere kadar gelmiştir. Bizim inancımızda bildiğiniz gibi fetihteki asıl mana gönüllerin fethidir. Gönüller fethedilmeden şehirlerin fethedilmesinin bir manası olmadığını bilen ecdadımız, ‘Biz gelmedik kavga için, Bizim işimiz sevgi için Hakkın evi gönüllerdedir Gönüller yapmaya geldik’ düsturuyla şanlı tarihimizdeki en güzel fetihleri gerçekleştirmiştir. Bin yıla yakın bir zamandır anayurdumuz olan bu topraklar inşallah kıyamete kadar anayurdumuz olmaya devam edecektir.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ise Hıdırellez ve Kütahya’nın fethi ile ilgili bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından, mehter takımı ve halk oyunları ekipleri gösteri sundu.
Kent protokolü ile vatandaşların ilgi gösterdiği program, ikramların ardından son buldu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir