Prof. Dr. Ersan Öz: ‘Merkez faizi tek haneye düşürmekte kararlı’

1429

Faiz kararını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 150 baz puan azaltarak yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirdi.
Kararı değerlendiren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Teknoloji Transfer Ofisine (DPÜ TTO) Genel Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz, merkezin faizi tek haneye düşürmekte kararlı olduğunu bildirdi.
Bu anlamda küresel ekonomi ve finans piyasalarını yakından takip etmek gerektiğini belirten Öz, değerlendirmesinde şunları söyledi: Ekonomi hala küresel ortamda stabil hale gelmiş değil. FED Amerikan Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararında politika faizini 75 puan arttırarak 3-3,25 aralığına yükseltmişti. En temel gerekçeleri halihazırda enflasyon, arttırmaya da devam edeceğiz eğilimindeler. Zaten bizim Merkez Bankamız tahminlerinde hem Amerika’da hem Avrupa’da enflasyon riskinin yükselme yönünde devam edeceğini öngörüyor. Amerikan Merkez Bankası ekimde malumunuz FED yani toplanmayacak. 1-2 Kasım’da toplantı var. Son olarak da 13-14 Aralık’ta toplanacaklar. Artırım yönünde beklenti var. Lakin bu kararların enflasyonu frenlemesini beklerken resesyonu, resesyon halini körüklediği ekonomide ve yatırımının doğru olup olmadığı da bu manada tartışılmaya başlandı. Bunu da gözlemliyoruz. Biz de ise malumunuz son iki toplantıda 200 baz puan düşürülerek yüzde 12’ye çekilmişti. Bizde de enflasyon yüksek fakat başta Merkez Bankası yönetimi kurulları ve ekonomi maliye yönetimi diğer para politikası araçları ve maliye politikası araçlarıyla faizi de eş güdümlü düşürerek ekonominin ve finansın daha sağlıklı, özellikle üretken kesim üzerindeki finansal yükün daha sağlıklı bir zemine düşürülerek oturtuldukça rahatlatılacağını ifade ediyorlar. Bu yönde bir kararlılık izliyoruz. Açıkçası ben de bu yönde haklı çıkılmasını ümit ve arzu ediyorum. Faizin genel ekonomi ve finans piyasaları üzerinde ciddi bir yük olduğunu ve üreten kesimi caydırdığını düşünüyorum.”
Faizin önümüzdeki ay yapılacak değerlendirme ile tek haneye düşürülebileceğini de aktaran Öz, “Özet olarak alınan kararı yüzde 12’den 150 baz puan düşürerek Merkez Bankası’nın yüzde 10,50’ye çektiğini ifade edebiliriz. Merkez Bankası gelecek ayda indirip tek haneye düşürüp faizi indirim döngüsünün durdurulacağını ifade etti. Bu arada Merkez Bankası’nın açıklama ayrıntılarını iyi tahlil etmek lazım. Kredi teminat ve likidite politika adımları, para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğini güçlendirilmesi adımları devam edileceğine vurgu yapılmış. Dikkat edilmesi hususu, jeopolitik risklerin devam ettiği hususu Amerika ve Avrupa’da resesyonun devam ettiği hususu yüksek enflasyonun Amerika ve ABD devam edeceği hususu ön plana çıkarılmış. Yılın ikinci yarısında. resesyonla birlikte dış talepteki azalmayla birlikte daha düşük bir büyüme seyri izleneceği ifade edilmiş. Resesyonun, jeopolitik risklerin ve savaş ortamının ortadan kalktıktan sonra ekonomik stabilizasyonla birlikte dez enflasyon sürecin başlayacağı ifade edilmiş.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir