TÜRK-MACAR KÜLTÜR YILI SERGİSİ KÜTAHYA’DA AÇILDI

114

Kütahya’da, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Musa Işın, Macaristan halkının Türk milletinin kardeşi olduğunu belirterek kültür ve sanatın artık sınır tanımadığını söyledi.

5 SANATÇININ 33 ESERİ SERGİLENDİ
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde ‘Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk’ adlı sergi düzenlenen törenle açıldı.
DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Türkiye-Macaristan Kültür Yılı dolayısıyla düzenlenen sergide Macaristan’ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer aldı.
Kütahya Valisi Musa Işın, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türk milletinin samimiyeti, ön yargısızlığı ve güvenilirliğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Macaristan halkını ve Türk milletini kardeş olarak görüyoruz; bize böyle öğretildi. Dolayısıyla biz kardeşlerimizi ve soydaşlarımızı canı gönülden severiz. Türk milletinin sevgisi karşılıksızdır. Türk milleti, sevdiği insanları samimiyetle ve riyakarsız bir şekilde sever. Türk milletinin önemli bir özelliği de samimiyetidir; hiç kimseye karşı ön yargısı yoktur ve içtendir, samimidir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur, bugün de böyledir. Dolayısıyla, biz sadece Türk soyundan gelenleri değil, Adem’in oğulları olarak tüm insanlara karşı, kendimiz için düşündüğümüzü onlar için de düşünürüz” dedi.


“DOSTLUĞUN GENÇ NESİLLERE AKTARILMASI LAZIM”
Türkiye ve Macaristan arasındaki dostluğun sadece tarihi metinlerle sınırlı kalmaması gerektiğini, bu dostluğun sanat ve kültür yoluyla genç nesillere aktarılmasının önemli olduğunu da kaydeden Işın, şöyle devam etti: “2024 yılının “Türk-Macar Kültür Yılı” olarak belirlenmesi bizim için ayrıca önem arz etmektedir. Madem aynı soydan gelen iki milletin böyle bir ortak özelliği varsa, elbette ki 100’üncü yüzyılda Macaristan’ın Türkiye’de tanıtılması, kuşaklarımıza öğretilmesi sadece yazılı tarih kitaplarında değil, aynı zamanda sanatsal ve görsel olarak gençlerimize, insanlarımıza, nesillerimize bunun anlatılması ve kardeşliğin, sevginin, samimiyetin devam etmesi için son derece elzemdir, önemlidir. Bu nedenle, sergiyi düzenleyen Macar sanatçılarımız ve üniversitemizin yetkin insanları, sanatçılarına hakikaten teşekkür ediyorum.”


“SANAT EVRENSEL BİR DİLDİR”
DPÜ Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak da dost ve kardeş Macar halkının kültürel yaşamından izler taşıyan bu etkinliğe Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ev sahipliği yapmasından gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.
Kızıltoprak, sanatın ‘evrensel bir dil’ olduğunu belirterek “Sergideki eserler, bilimin, teknolojinin, matematiğin sanatla iç içe olduğunu göstermektedir. Ayrıca sergide yer alan eserler, optik illüzyon ve matematiksel çözümlemelerle, sanatın sadece estetik bir nesne olmadığını, deneyimsel bir yaklaşımla yeniliği arayan bir alan olduğunu göstermektedir” dedi.
Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise bu yıl Türkiye ve Macaristan’da çeşitli alanlarda yaklaşık 100 kültürel faaliyet gerçekleştirileceğini söyledi.
Serginin açılışına, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


SERGİ 3 MAYISA KADAR AÇIK OLACAK
Protokol konuşmalarının ardından Macar kültürünün çağdaş ögelerinden izler taşıyan ve 5 ayrı sanatçının 33 ayrı eserinden oluşan Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk başlıklı serginin açılışı gerçekleştirildi. Bilim, teknoloji, matematik ve sanatın iç içe olduğu eserlerin yer aldığı serginin 3 Mayıs’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Serginin ardından Ahmet Yakupoğlu Amfisi’nde etkinliğin panel bölümü gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kemal Orta’nın üstlendiği ve Macar sanatçılar Frigyes König ve Istvan Orosz konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Macar kültürünün geçmişten bugüne yolculuğunu ve Türk kültürüyle benzerlik gösteren yönlerini verdikleri örneklerle katılımcılara aktardı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir