‘Başkan Işık’ın açıklamaları otobüsçü esnafını zan altında bırakmakta’

609

Kütahya Minibüsçüler Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Kucak, Belediye Başkanı Alim Işık’ın halk otobüsleri ile ilgili yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Belediye Başkanı ve MHP Belediye Başkan adayı Alim Işık’ın son günlerde vatandaşlarla bir araya geldiğinde yaptığı konuşmalarında otobüsçü esnafı ile ilgili yanlış bilgiler verdiğini belirten Kucak, bu bilgilerin Özel Halk Otobüsçüsü esnafını zan altında bıraktığını söyledi.
Başkan Işık’ın konuşmalarında dile getirdiği 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için otobüsçülere destek ödemesinin, 2023 yılı Aralık ayı sonuna kadar belediyenin vermiş olduğu ücretsiz yolcu başına desteğin 3 lira 50 kuruş olduğunu, Ocak 2024 tarihinden itibaren de otobüsçü esnaf için alınmış herhangi bir destek kararının olmadığını da kaydeden Kucak, şunları söyledi: “Son günlerde Belediye Başkanımız Alim Işık’ın halka hitap ederek sık sık dile getirdiği konuşmalarında verilen yanlış bilgiler sonucu, Toplu Taşıma hizmeti veren Özel Halk Otobüsçüsü esnafımız töhmet altında kalmış ve bu açıklamayı yapma zaruriyeti doğmuştur. Son olarak 2013 tarihinde nüfusumuz, 250 bin civarındayken toplu taşıma sektöründe Kütahya Halkına 1970’li yıllardan beri hizmet veren esnafımız,110 bin kişi günlük ortalamayla yolcu taşımaktaydı. O yıllarda düzenlenmiş olan bilirkişi raporuna göre, halk otobüsü sayımızın artırılması bir yana, sayının azaltılması ön görülmekteydi. Aradan geçen yıllarda il merkezi nüfusumuzda dikkate değer bir artış olmamakla birlikte hususi araç sahibi olan vatandaş sayımızda her geçen gün artmıştır. Kütahya ili araç sayısı 230 bin civarına yükselmiştir.”
Otobüslerin kapasite ve sayılarının fazlasıyla yeterli olduğunu da belirten Kucak, şöyle devam etti: “2013 yılında günlük taşıma kapasitesi 110 bin olan Özel Halk Otobüsü işletmecisi esnafımız bugün itibariyle 70 bin ortalamayla yolcu taşımaktadır. Yani yüzde 100 özelleştirilmiş ve şehir içi ulaşımın tamamı kendisine bırakılan Özel Halk Otobüsü işletmecisi esnafımız, 287 adet aracıyla hizmetine devam etmektedir. Araç sayımız fazlasıyla yeterli olup, günlük 150 bin yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca 2005 yılında araçlarımız 14+1 kapasiteden, 43+1 kapasiteye çıkarılmıştır. 2012 yılından itibaren ise mevcut kapasitemiz 54+1 olacak şekilde yükseltilmiştir. Bir diğer konu, Sayın Belediye Başkanımızın halka hitap ettiği konuşmalarında sık sık dile getirdiği 65 yaş üzeri yolcu ve diğer ücretsiz biniş hakkına sahip vatandaşlarımızın tamamının ücretinin Belediyemiz tarafından ödendiği de gerçeği yansıtmamaktadır. Sık sık gündeme gelen bu konuda esnafımızı fazlasıyla töhmet altında bırakmaktadır.”
65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz biniş haklarına ve belediyenin bunun için verdiği desteğe ilişkin de bilgi veren Kucak, “En son olarak 2023 yılı Aralık ayı sonuna kadar belediyemizin vermiş olduğu ücretsiz yolcu başına destek 3 lira 50 kuruştur. Ayrıca aralık sonuna kadar yapılması gereken ödemelerinde tamamı Özel Halk Otobüsü İşletmecisi esnaflarımıza yapılmamıştır. Ocak 2024 tarihinden itibaren de esnafımız için alınmış herhangi bir destek kararı mevcut değildir. Yani belediyemizin ücretsiz binişleri tam bilet üzerinden tamamıyla karşılama konusu tamamıyla asılsızdır.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir