Usta vardı talep yoktu, talep var usta yok

2144

Kütahya’da geleneksel zanaatlardan olan ayakkabı tamirciliği mesleği, yeni çırak yetiştirilemediği için neredeyse bitme noktasına gelirken mevcut tamirciler gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.

ZANAATKARLAR MUMLA ARANIYOR

Uzun yıllar Dönenler Meydanı’nda hizmet veren ve yaklaşık 10 yıldır da Balıklı Mahallesi’ndeki Ayakkabı Tamircileri Çarşısı’nda faaliyetlerini sürdüren ayakkabı tamircileri, bugünlerde adeta gelen taleplere yetişemiyor.

Geçtiğimiz yıllarda talep görmediği için mesleğini bırakıp farklı işlere yönelmek zorunda kalan zanaatkarlar, şimdilerde adeta mumla aranıyor.

Sayıları her geçen gün azalan ayakkabı tamircileri çarşısı, ekonomik şartlardan dolayı ayakkabılarını atmak yerine tamir ettirenlerin akınına uğruyor.

“YENİ YERİMİZDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞADIK”

Kütahya’da yaklaşık 25 yıldır baba mesleği ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Bağcıoğlu, ayakkabı tamirciliğinin yanı sıra çanta, valiz, bavul tamiri de yaptığını söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce geldikleri yeni yerlerinde 24 zanaatkar olarak hizmet verdiklerini aktaran Bağcıoğlu, şöyle devam etti: “Biz yeni yerimize geldiğimizde burası çok atıl ve kenarda kalan bir yerdi. Burada 1 yıl boyunca çok büyük sıkıntılar çektik. Bizi, yerimizi bilen yoktu. O zamanlar her şey çok yüksek fiyatlı olmadığı için tamirata doğru dürüst gelen yoktu. Bu zaman zarfı içerisinde neredeyse yaşanan sıkıntılardan dolayı 12-13 arkadaşımız mesleği bırakmak zorunda kaldı. Fabrikalarda çalışmaya gittiler.”

“İŞLERİ YETİŞTİREMEZ HALE GELDİK”

Şu anda zanaatkar sayısının düştüğünü, ancak mesleklerine rağbetin arttığını anlatan Bağcıoğlu, “Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve hemen her şeye yapılan zamlardan dolayı vatandaş yeni ayakkabı, yeni çanta veya yeni bavul alamadığı için mevcutların tamiratını yaptırmak istiyor. Dolayısıyla bize olan ilgi alaka arttı. Tamirci sayımız az olduğu için neredeyse işleri yetiştiremez duruma geldik.” dedi.

“MESLEĞİMİZE TALEP ÇOK, YETİŞTİRECEĞİMİZ ÇIRAK YOK”

Mesleklerinin son temsilcileri olduğuna da vurgu yapan Bağcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İşler yoğunlaştı, sayı olarak yetmiyoruz. Yeni tamirciler, zanaatkarlar yetiştirmek istiyoruz ancak bu mesleğe yeni neslin ilgisi yok. Çırak bulamıyoruz. Malum bizim işler biraz kirli, paslıdır. Yeni nesil de masa başı iş istiyor. Kendi çocuğumuz dahi buraya getiremiyoruz. Mesleğimiz ölmek üzere olan bir meslek ama baktığınız zaman son zamanlarda çok talep gören bir meslek. Bu yönde sıkıntımız büyük, Allah hepimizin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir