ORMAN ALEMi

94

Kütahya’da, “Orman Benim” kampanyası kapsamında protokol üyeleri, vatandaşlar, öğrenciler ile orman personeli ormanlık alanda çöp toplarken ormanlık alanda binlerce alkol şişesinin bulunması dikkat çekti.

ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 87’Sİ İNSAN KAYNAKLI
Tarım ve Orman Bakanlığın bağlına Orman Genel Müdürlüğünce, orman yangınlarının önlenmesi ve vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla başlatılan “Orman Benim” kampanyası Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce de Kütahya’da uygulandı.
Yıl Mahallesi yakınındaki ormanlık alandaki programa protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, burada yaptığı konuşmada, 100. Yıl Mahallesi yakınındaki ormanlık alandaki etkinlikte, başlatılan kampanya ile toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Orman yangınlarının yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğunu belirten Erdal Dingil, şunları kaydetti: “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisinde en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Son yılın istatistiklerini incelediğimizde, ülkemizde yılda ortalama 2600 orman yangınının meydana geldiği görülmektedir. Çıkan yangınların sayısal olarak yüzde 87’sinin insan kaynaklı, geri kalan yüzde 13’ünün ise yıldırım gibi doğal nedenlerden çıktığı belirlenmiştir. İnsan kaynaklı yangınların toplam alanlar içerisindeki payı ise yüzde 99’dur. Buradan da anlaşılacağı üzere ormanlarımız, doğal olmayan sebeplerin azaltılmasıyla ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.”


BASİT TEDBİRLERLE YANGINLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Doğal olmayan yangınların çıkış sebepleri hakkında da bilgiler veren Erdal Dingil, şöyle devam etti: “Kütahya’da 2023 yılında 32 adet orman yangınıyla 230 hektar, 101 kırsal alan yangınıyla 117 hektar alan zarar gördü. Bu yıl ise kış mevsiminden henüz çıkmamıza rağmen 14 orman yangınıyla 8 hektar, 19 kırsal alan yangınıyla 9 hektar alan zarar görmüştür. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarıyla mücadele önceliğimizi önleyici tedbirler ile yangınların çıkmasının engellenmesi ve sayılarının düşürülmesine yönelik çalışmalar oluşturulmaktadır. Alacağımız basit tedbirler ve göstereceğimiz dikkatle insan kaynaklı orman yangınlarının önüne geçebilecek ve ormanlarımızı yangınlardan korunabilecektir. Toplumsal bir sahiplenmeyle başarıya ulaşacağımıza inandığımız “Orman Benim” kampanyasıyla toplumsal farklılıkları oluşturup yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak, toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz.”


YANGINA SEBEP OLABİLECEK MADDELER TEMİZLENECEK
Yeşil vatanı yangınlara teslim etmeyeceklerine de vurgu yapan Erdal Dingil, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve yeşil vatanımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız.”
Konuşmanın ardından protokol üyeleri, vatandaşlar, öğrenciler ile orman personeli alanda çöp topladı. Toplama esnasında çok sayıda alkollü içecek şişesinin ormanlık alanda bulunması ise dikkat çekti.
Kampanya kapsamında ormancılar ağaçlarda budama ve bakım çalışması da yaptı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir