Yönetmen Ahmet Uluçay, memleketi Kütahya’da anıldı

674

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) düzenlenen panelde, 2009 yılında vefat eden yönetmen Ahmet Uluçay anıldı.

Valilik, belediye ve DPÜ işbirliğiyle Güzel Sanatlar Fakültesi Ahmet Yakupoğlu Salonu’nda, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filminin ödüllü yönetmeni merhum Uluçay anısına panel düzenlendi.


“AHMET ULUÇAY HEP ANILACAK”
Ahmet Uluçay’ın Kütahya ve Türkiye için önemli bir değer olduğunu belirten Vali Ali Çelik, “Onun bıraktıklarına sahip çıkarsak kendimize değer katabiliriz. Bizlere bir yol çizmesi konusunda bıraktığı ışıkla, hedeflerle kendimiz açısından bir şeyler elde edebiliriz. Bugün bir araya gelmemiz kendimiz ve Kütahya’mız açısından önemli. İyi insanlar geride bıraktıkları eserleri ve hoş sedayla anılıyorlar. Yüzyıllar sonra belki bizim ismimiz olmayacak ama Ahmet Uluçay hep anılacak” dedi.


“TEPECİK’TEN DÜNYA YÖNETMENİ ÇIKTI”
Sözlerin ve düşüncelerin vücut buluşunu Ahmet Uluçay’ın hayatında görülebileceğini kaydeden Vali Ali Çelik, “Ne söylemek istediğinize ilişkin düşünceniz, yaşam amacınız ve varoluşa ilişkin beklentileriniz sizin kim olacağınızı, nasıl bir hayat yaşayacağınızı belirliyor. Bunu inatla savunmak, size biçilen rolün dışında yaşamak istediğinizi tercih etmek Ahmet Uluçay’ı tanımlayacak en önemli cümle. Onun normalin dışındaki kendin olma, inandıklarının peşinde koşma arayışı toplumda deli olarak tanımlanıyor. Çünkü onun hayalleri, insanların ufuklarının ötesinde. Kimse Tepecik beldesinden dünya yönetmeni çıkma hayalini mantıklı görmüyor ama o bunu başarıyor” diye konuştu.


“AHMET ABİMİZ BİZE KOCAMAN HİKÂYE VE RESMEDİLECEK BİR SANAT BIRAKTI”
Babasının o karşı koyuşlarına rağmen inadına ‘yönetmen olacağım’ duygusunun çok önemli olduğunun altını çizen Vali Çelik, “Ahmet abimiz bize kocaman hikâye ve resmedilecek bir sanat bıraktı. Onun her zaman destekçisi olan değerli eşi Ayşe ablamıza, çocuklarına teşekkür ediyorum. İyi ki destek olmuşlar ve biz Ahmet Uluçay’ı kazanmışız” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ise gönderdiği görüntülü mesaj ile Uluçay’ı yad etti.


“ULUÇAY ADINA KISA FİLM FESTİVALİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ”
Prof. Dr. Levent Mercin, katılımcılara hitaben şunları söyledi:
“Sanatçısı bol olan bir şehirde olmanın bizler için bir yanıyla çok zor ancak bir yanıyla çok kolay bir durum. Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmasına öncülük eden sanat dalı çini olsa da Kütahya’nın sinema alanında da bir sanat şehri olduğunu belirtmek istiyorum. Ahmet Uluçay çok da geniş olmayan olanaklarla çok önemli işler başarmış bir sanatçı. Gelecekte Ahmet Uluçay adına bir kısa film festivali düzenlemek istiyoruz, bu konuda destek arıyoruz, ancak bulamasak da düzenlemeyi amaçlıyoruz” dedi.


“KARARLILIK BİZİ HAYALLERİMİZE ULAŞTIRACAKTIR”
Sözlerine Ahmet Uluçay’ın “Baba beni bağışla. Sinemacı olmaya kesin kararlıyım” sözünü hatırlatan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Bir mesleğe karşı olan ön yargıyı kırmak için gösterdiği çabayı siz de göstermelisiniz?”
Ahmet Uluçay gibi bizim de değerini yeni anladığımız, anlamaya çalıştığımız bir değeri anlamak için buradayız. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnsan neyi hayal ederse, neyi güçlü isterse, o hayali istekleri, beyni o şekilde şekillendiriyor. İnsan davranışları o şekilde yönleniyor. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz: Hayal kurmaktan vazgeçmeyeceğiz, inandıklarımızdan dönmeyeceğiz, kararlılık bizi hayallerimize ulaştıracaktır. Bugün tüm dünya Ahmet Uluçay’ı tanıyor. Bugün biz onu takdirle yâd ediyoruz. O gün bu kararlılığı Ahmet Uluçay’ı böyle yaptı. Panelin verimli geçmesini ve istifade etmemizi diliyorum” dedi.
Panelde, film yönetmeni Cengis Asiltürk, yönetmen Nuray Kayacan, görüntü yönetmeni Hayri Çölaşan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Müşaviri Ramazan Cin, merhum yönetmenin eşi Ayşe ve oğlu İdris Uluçay, yazar Mustafa Uysal ve araştırma görevlisi Sercan Kehribar, Ahmet Uluçay’ın sanat hayatı hakkında bilgiler verdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir