MÜSİAD Kütahya’dan Orta Ölçekli Sanayi Sitesi müjdesi

980

Kütahya’da ihtiyaç duyulan orta ölçekli sanayi sitesi kurulumu için çalışmalara başladıklarını bildiren MÜSİAD Kütahya Şube Başkanı İsmail Tosun, yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

“KÜTAHYA’YA KATKI SAĞLAMAK İÇİN HEDEF BELİRLEDİK”
Gazetecilerle bir araya gelerek Kütahya’nın sanayisi i ve işsizliği için önemli açıklamalarda bulunan MÜSİAD Kütahya Şube Başkanı İsmail Tosun, “MÜSİAD şube başkanlı görevine başladığım günden itibaren Kütahya’da istihdamı artırmaya yönelik çalışmalar yapmak, başta ülke ekonomisi olmak üzere Kütahya ekonomisine katkı sunacak çalışmalarla ilgili girişimlerde bulunmak hedeflerini koyduk.” dedi.
Hedefler doğrultusunda çalıştıklarını ve ciddi aşamalar kat ettiklerini dile getiren Başkan İsmail Tosun, şunları söyledi: “Bu çalışmalar kapsamında MÜSİAD’ların yapmış olduğu ve Türkiye’de ilk örneği yapılmış olan orta ölçekli sanayi sitesinin Tekirdağ’daki sanayisini inceledik. Bu orta ölçekli sanayi sitesinin ikincisinin Kütahya’da kurulması için çalışmalara başladık. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz çalışmaları bu gün yine gündemimize aldık ve oldukça olumlu bir başlangıç yaptık. 3 yıl önce kurduğumuz Kütahya MÜSİAD Orta Ölçekli Karma Sanayi Sitesi (KÜMÜSKOOP) ile il yöneticilerimizle görüşüp bir yer belirlemesi çalışmamız oldu.”

ZAFER OSB’DE 321 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS EDİLDİ
Orta ölçekli sanayi sitesi için Zafer OSB’de 321 dönüm arazinin kendilerine tahsis edildiğini ifade eden Tosun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Valimiz Ali Çelik Beyin önerisi ile Zafer Organize Sanayi Bölgesinin bir bölümünde, hizmet destek alanı olarak ayrılan bölüme MÜSİAD olarak Orta Ölçekli Sanayi Sitesinin kurulması konusunda fikir birliğine vardık. Resmi müracaatımızla Zafer OSB’de 321 dönümlük arazi bize tahsis edildi. Bununla ilgili ilk ödememizi yaptık. Şu anda bu arazi resmi olarak da bize tahsis edilmiş durumda. 321 dönümlük arazide MÜSİAD olarak kurduğumuz KÜMÜSKOOP bünyesinde, 2 bin metrekarenin altında olmamak kaydıyla 2 bin, 4 bin ve 6 bin metrekarelik kapalı alanlı bitişik nizamda sanayi sitesi oluşturacağız. Sosyal tesis, cami, spor alanları ve yeşil alanlarıyla birlikte güzel bir çalışma olacak. Burada, Zafer OSB’de faaliyet gösterecek olan fabrikaların yan ürünlerinin üretilmesiyle veya orta ölçekli sanayicilerin üretimlerine hizmet edecek alanlar oluşturmuş olacağız.”

“DEVLET DESTEĞİ OLACAK”
Yapılacak sanayi sitesinde devlet desteğinin de olacağını aktaran İsmail Tosun, “MÜSİAD Genel Başkanımız sayın Mahmut Asmalı bey, orta ölçekli sanayi sitesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığını bunu destekleyeceği müjdesini bize vermişti. Sayın Asmalı, “Bakan Murat Kurum bey, MÜSİAD olarak orta ölçekli sanayi sitelerinin kurulumu ile ilgili 81 ilde çalışma başlatın biz de bakanlık olarak destek verelim” dediğini bize müjdeledi. Bu destek müjdesi ile Kütahya’da işlemleri hızlandırdık. Yapacağımız sanayi sitesi içinde 90 ila 100 arasında 2 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrika işyerleri oluşturmayı planlıyoruz. Burada yaklaşık olarak 2 bin 500 ila 3 bin kişilik bir istihdam söz konusu olacak. Bu da Kütahya’mıza önemli bir katkı olacaktır diye düşünüyorum. Sanayi sitesini Çevre Şehircilik Bakanlığının desteğiyle yapmaya çalışacağız ve tahmini olarak 700 milyon liraya mal olmasını düşünüyoruz. Bu sanayi sitemiz işletmecilerimize büyük bir kolaylık sağlamış olacak.”

“KÜTAHYA SANAYİ ŞEHRİ OLMAK İÇİN YOLUNU ÇİZDİ”
Kütahya’da son yıllarda sanayileşme ve yatırım alam yönünde ciddi gelişmeler yaşandığını bu konuda başka Kütahya Valisi Ali Çelik ile diğer yöneticilerin ciddi gayretlerinin olduğuna işaret eden Tosun, “Burada, “Kütahya’nın tarım ili mi sanayi ili mi olacak” sorusu da cevap bulmuş oluyor. Kütahya’mız yapılan yeni OSB’lerle, yurt dışı ve yurt içinden gelecek yatırımcılarla artık sanayi ili olma yolunda ilerliyor. Biz de MÜSİAD olarak buna katkı sunacağız.” dedi.

ÖNCELİK KÜTAHYALI YATIRIMCILARIN
Sanayi sitesinde yer alacakların öncelikli olarak MÜSİAD üyeleri arasından tercih edileceğini, yatırım yapacak olan diğer işletmecilerin de MÜSİAD’a üye olma şartıyla yer alabileceklerini de aktaran Başkan Tosun, “2 bin metrekare kapalı alanı olan bir fabrika alanının şu anki rakamlar üzerinden yaklaşık 5 veya 6 milyon arasında bir maliyet oluşacak. Şu anda yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı ilaç fabrikası kurmak isteyen bir yatırımcıya tahsis etmiş bulunuyoruz. Sanayi sitemize daha şimdiden il dışından da birçok talep oluşmaya başladı. Ama bizim ilk hedefimiz Kütahyalı yatırımcı ve sanayicilerimizin burada çalışma alanı sahibi olmaları. Geri kalan kısımlar için de il dışından veya başka taliplileri değerlendirmeye alabiliriz.” bilgisini aktardı.
Sanayi sitesinde çalışacak eleman sıkıntısının olup olamayacağı yönündeki bir soruya yanıt veren Tosun, “Aslında işsizlikten ziyade iş beğenmemezlik var. Bu gün organize sanayi sitelerini ziyaret ettiğimiz birçok fabrikanın eleman ilanını görebilirsiniz. Bunun sadece Kütahya’nın değil Türkiye’nin sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu durum her zaman vardı, ileride de belki var olacak. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz yatırımımızı yapacağız. İnşallah buralarda çalışacak iş gücünü de bulacağız.” diye konuştu.
Başkan İsmail Tosun, konuşmasının sonunda başlattıkları çalışmalara büyük destekleri olan Vali Ali Çelik ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmet Özotraç ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Toplantıya gazeteciler ile MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir