AYAĞINIZA KAR SUYU KAÇMASIN

936

Kütahya’da 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Bağcıoğlu, kışın vatandaşların yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan ayakkabıların su alma sorununun çözümüne ilişkin bilgiler verip tavsiyelerde bulundu.

4 METREKARELİK ALANDA HİZMET VERİYOR
Baba mesleğini, 20 yıldır sürdüren ve çevresinde ‘Bülbül Hoca’ olarak da bilinen 42 yaşındaki Mehmet Bağcıoğlu, kış mevsiminde ayakkabı ve botların su almaması için tavsiyelerde bulundu.
Balıklı Mahallesi PTT arkasındaki ayakkabı tamircileri çarşısında bulunan işyerinde çalışmalarını sürdüren Bağcıoğlu, baba mesleğinin ayakkabı tamirciliği olmasından dolayı 6 yaşında bu meslekle tanıştığını anlattı.
Yaklaşık 4 metrekarelik işyerinde ayakkabı tamirciliğinin yanında ayakkabı ve bot bakımı, terlik, çanta, valiz, bavul ve kemer tamiri gibi birçok alanda hizmet veriyor.
DERİ AYAKKABI GİYMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Bağcıoğlu vatandaşların genellikle kış aylarında yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için tavsiyelerde bulunan Bağcıoğlu, şunları söyledi: “Kış aylarında olduğumuz için vatandaşlarımızın en büyük sıkıntılarından birisi de ayağımızın üşümesi ve ayakkabılarımızın su alması. Kullandığımız ayakkabının deri olması çok önemli. Deri gözenekli bir yapıya sahip olduğu için sağlıklıdır, ayakta koku ve ter yapmaz. Mantar oluşumunu da engeller. Ama vinleks diye tabir edilen naylon ayakkabılar çok sıkıntılıdır. Bu ayakkabılar çok çabuk su alır. Deri ayakkabılarda su alma olayı daha azdır. Eskiden köylerde giyilen kara lastiklerin dışında bildiğim kadarıyla hiç su almayan ayakkabı yok.”

BU YÖNTEMLER KAR SUYUNDAN KORUYOR
Ayakkabıların su almamasının uygulanacak yöntemlerle mümkün olduğunu aktaran Bağcıoğlu, şöyle devam etti: “Ayakkabı veya botlarımızın su almasının geçici de olsa engellememiz mümkün. Piyasada su itici dediğimiz ayakkabının su geçirmesini engelleyen ürünler var. Bu ürünler kullanılabilir. Diğer bir yöntem ise, bildiğimiz vazelinle ayakkabımızı koruyabiliriz. Vazelini elimize sürer gibi ayakkabının deri ile tabanının birleştiği noktaya çok olmayacak şekilde sürebiliriz. Ama bunu ayakkabı kuruyken yapmalıyız. Kar suyunu bütün ayakkabılar alır ama bu bahsettiğimiz yöntemler ayakkabımızın daha az su almasını sağlar. Bunları yaparsak kışı daha rahat geçirebiliriz.

AYAKLARIMIZIN SOĞUKTAN KORUYABİLİRİZ
Kış aylarında ayak üşümesinin yaşanan bir diğer sorun olduğuna da vurgu yapan Bağcıoğlu, “Ayakların soğuktan korunmasına yönelik de tavsiyelerde bulunan Bağcıoğlu, “Kışın özellikle karlı zamanlarda ayakkabımızın içindeki tabanlığımızın yün olmasına özen gösterelim. Yün hem sağlıklı hem de sıcak tutar. Yapay bir malzeme olmamalı. Yapay ürünler muhakkak ayağınızda bazı sıkıntılara sebep olur. Bağcıklı ayakkabı kullanıyorsanız kan dolaşımı için bağcığı çok fazla sıkmamanız gerekir. Ayakkabının bakımı oldukça önemli. İçindeki tabanlıkların kışın en az iki defa değiştirilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir