‘Kütahya büyük potansiyele sahip’

1300

Kütahya’da bazı ziyaretler ve incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kütahya’nın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirterek, kentin seracılıkta da büyük potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
Kentteki bir otelde sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Pakdemirli, Kütahya’nın büyükşehirlere çok yakın olduğundan dolayı büyük avantaja sahip olduğunu vurguladı.
2022 yılında Kütahya’ya yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler veren Pakdemirli, “Hazineye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçimizin yıllık kira artış bedelini yüzde 22’den yüzde 9’a indirdik. Yeni arazi kiralamasında da bu uygulama geçerli olacak. Toprak analiz laboratuvarını il müdürlüğümüz bünyesinde yakında hizmete açıyoruz. Kütahya Arı Yetiştirici Birliğimiz bünyesinde bal paketleme ve süzme tesisi yakında açıyoruz. 20 bin ceviz fidanı dağıtımı yapacağız. Merkez, Çavdarhisar, Emet ve Hisarcık ilçelerinde 400 damızlık koç dağıtacağız. Dumlupınar ilçesinde süt toplama merkezi, Hisarcık ilçemize kadın kooperatifi için roll ekmek üretim tesisi, Aslanapa ve Altıntaş ilçelerinde mısır kurutma tesisi kuracağız. Çavdarhisar Tarım Meslek Lisesi serasını modernize edeceğiz. Çiftçilerimize muhtelif türlerde fidan dağıtımı yapacağız. Kiraz bahçelerinde hastalık ve zararlı mücadelesi projelerini başlatıyoruz” dedi.

“26 KÖYDE 2B ÇALIŞMALARINI BİTİRECEĞİZ”
“Kütahya’ya 2022’de 3,3 milyon TL kaynakla 6 yeni proje başlatacağız” diyen Bakan Pakdemirli, “Atıl ve nadas alanlarında ilave, 28 bin da sertifikalı buğday ve arpa ekimi yaptıracağız. İlave 9 bin da yağlık ayçiçeği, mercimek ve çerezlik kabak üretimi yaptıracağız.3 bin da mera alanı ıslah ve amenajman projesini yapacağız. 2022’de kırsal kalkınma yatırımlarına 1,3 milyon TL bütçe ayırdık. 2022 başvurularını almaya başladık. Altyapı yatırımı başvuruları 21 Ocak, ekonomik yatırım 31 Ocak’ta son. Uzman Eller Projesi kapsamında 100 bin TL hibe veriyoruz. IPARD kapsamında 57 proje 14 milyon TL, 36 projeye 41,2 milyon TL hibe desteği sağlayacağız. IPARD 9 ve 10, toplam 93 projede 55,2 milyon TL hibe, 70,5 milyon TL yatırımdan bahsediyoruz. 2022 yılında 20 milyon TL’lik yatırım yapacağız. 3 milyon fidan dikeceğiz. 1,2 milyon fidan üreteceğiz. Oysu ve Sofça’da 2 bal ormanı tesisi kuracağız. 6 mesire yeri tesis edeceğiz. 20 milyon TL ORKÖY desteği vereceğiz. Emet Günlüce köyünde; 1.200 gelir getirici tür fidanı ve 6.000 lavanta fidanı dikeceğiz. Sosyal ağaçlandırma kapsamında 5 bin fidan dikeceğiz. 26 köyde 2B çalışmalarını bitireceğiz. Türkmen Dağı Ekoturizm Projesi, yaya yürüyüş ve bisiklet parkurunu bitireceğiz. Kestane ormanlarında gal arısı zararlısına karşı torymus sinensis ile biyolojik mücadele çalışmasını sürdürüyor olacağız. Çamlıca Tabiat Parkına Yaban Hayatı Müzesini yapıyoruz. Ormanların bakım ve üretim işletmesini yapan orman köylümüzün milli gelirden aldığı payı artırdık. 2022 üretim işleri birim fiyatları; 1 Ocak 2022’den itibaren yüzde 23, 1 Temmuz 2022’den itibaren yüzde 23 olmak üzere yıllık toplamda yüzde 51 oranında arttırdık. Kütahya’ya hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

“22 BİN 980 DA ARAZİYİ SULAYACAK 3 GÖLETİ TAMAMLADIK”
Kütahya’da 3 sulama tesisinin geçtiğimiz ay tamamlandığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Su alanında; Kütahya’ya 1 milyar 120 milyon TL’lik 20 müjde hazırladık. 22 bin 980 da araziyi sulayacak 3 göleti tamamladık. Bu yıl ihalesini yapacağımız Tavşanlı Tunçbilek Göleti ve Gediz Kayacık Göleti ile 2.780 da arazi sulanacak. 52.420 da araziyi sulayacak olan 3 sulama tesisini 2021 Aralık’ta tamamladık. Sözleşmesini imzalanan Domaniç Çamlıca Barajı Sulaması, Beşkarış Sulaması 3. Kısım, Emet İlçesi Emet Barajı Sulaması, Gediz Yunuslar Barajı Sulaması, Tavşanlı Kışlademirli Barajı Sulaması olmak üzere 5 sulama tesisi ile 60.200 da araziyi daha suya kavuşturacağız. 317 bin da arazinin toplulaştırılması için Tavşanlı, Çavdarhisar, Emet projelerimizin ihalesini yaptık. 4 proje kapsamında 400.000 m3 makineli çalışmayı tamamladık” şeklinde konuştu.
Bakanlığının Türkiye genelinde yapmış olduğu çalışmalarla ilgili de bilgiler paylaşan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tarım ve ormanın birleşmesiyle görev alanlarının ve sorumluluklarının arttığını, 150 binden fazla personelle beraber sektöre hizmet etme gayreti içinde olduklarını söyledi.
Zaman zaman yaşanan kuraklık gibi risklerin üretimi bir miktar aşağıya çektiğini belirten Pakdemirli, şöyle konuştu: “Geçen yıl Türkiye ekonomisi 1,8 büyürken tarım sektörü 5,8 büyümüştü. Bu sene tarım sektörü henüz rakamlar açıklanmadı ama Türkiye’nin büyüme rakamlarının gerisinde kalacak gibi gözüküyor. Kuraklığın tabii ki bu neticelere önemli bir etkisi olmuştur. Kuraklığa karşı kendimizi garanti altına almak için çiftçimiz, üreticimiz özellikle tarım sigortalarını yaptırırsa kuraklığa çok önemli bir faydası var. Sigortalarını yaptıran çiftçilerimiz geceleri rahat uyuyabiliyorlar.”
Pakdemirli, meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönmemesi için çalışmalar yapıldığını aktardı.
Gelecek 20 yılda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kurak bir iklim yaşanmasının beklendiğini hatırlatan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönmesini istemiyorsak depolama sitemlerini yapıyor olmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 19 yıllık kısa bir sürede Türkiye’de 675 barajı tamamlayarak çok ciddi bir depolama yatırımlarını yaptık. Bu yatırımlar tabii ki nihayete ermemiştir. Biz de son 3 buçuk senede bin tesis, 71 baraj bitirdik. 40 milyarın üzerinde önemli yatırımlarda bulunduk. Daha da fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Çünkü artık önümüzdeki 20 sene tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin çok daha kurak bir ikliminin olacağını hepimiz biliyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN BUGÜN GIDADA ARZ PROBLEMİ YOKTUR”
Türkiye’nin gıda stoklarının yeterli olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin çok şükür bugün gıdada arz problemi yoktur, gıda stokları yeterlidir. Gıda fiyatlarında dünyada yaşanan ve Türkiye’yi de ister istemez etkileyen durumla ilgili mümkün mertebe bunların rafa en az yansıması için tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Gerek üretimin artırılması gerek dış ticaret tedbirleri, hem ekonomik koordinasyon kurulu hem gıda komiteleri hem de fiyat istikrarı komiteleri ile konuşarak bunlarla alakalı tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz.
Herkes birçok şeyi konuşuyor. Bu konuşulanların rakamlarla konuşulması bizim tercihimiz. Mesela buğday üretimi 2021’de 17,7 milyon ton olarak gerçekleşti. Kuraklıktan dolayı yüzde 14 verim kaybımız var. Ortalama üretimiz yılda kabaca 19 milyon ton yeterli iken un ve makarna ihracatı için de belli bir miktarda ithalat yapıyoruz. Bu son derece normal bir şeydir. Bu ithalatın karşısında son 19 yılda yaklaşık 14 milyar dolar da dış ticaret fazlası vermişiz. Yani buğday ithal ediliyor, un, makarna veya unlu mamuller haline geliyor ve ihraç ediliyor.
Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarını her zaman fiyat istikrarı için kullandığını dile getirdi.

“BUĞDAY, ŞEKER PANCARI, AY ÇİÇEK VE MISIRDA VERİM ARTIŞI OLDU”
Gıda güvenliğiyle ilgili çalışmalar yapıldığını anlatan Pakdemirli, “Son 19 yılda yapılan çalışmalarla aslında şöyle bir fark ortaya konmuş oldu. Buğdayda yüzde 41, şeker pancarında yüzde 54, ay çiçekte yüzde 84 ve mısırda yüzde 124 verim artışı olmuş. İnşallah önümüzdeki 20 yılda bu verimlilikte sizler sayesinde, bizlerin de gayretleriyle ortaya konulabilirse inşallah gelecekte evlatlarımızın, torunlarımızın gıda güvenliğiyle alakalı hiçbir problem yaşamayacağız.” dedi.

“BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRAYA OTURDUK”
Hayvancılıkla ilgili de önemli artışlar gerçekleştiğini aktaran Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Hayvancılığımız yine son 3 yılda gelişiyor. Büyükbaşta yüzde 6,5 artışımızla 18,3 milyona geldik. 2021’de büyükbaş hayvancılığında Avrupa’da birinci sıraya oturduk. Küçükbaşta da birinci sıradaydık, bu durumumuz devam ediyor. 57,4 milyon küçükbaş hayvanımızla Avrupa’da birinci saradayız. Burada da yine cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yüzde 24,5 artış var. Türkiye coğrafyasının küçükbaş hayvan için çok daha uygun olduğunu düşünüyorum. Tüketimde de küçükbaşın payını hep birlikte artırıyor olmamız lazım. Et ve süt üretimimizde de artışlar olmuş durumda.”

“TARIM GIDA İHRACATINDA GEÇEN YIL CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU KIRILDI”
Pakdemirli, geçen yıl tarımsal gıda ihracatında rekor kırıldığını dile getirerek, “Yine tarım gıda ihracatında 2021 yılının ilk 11 ayında yine ihracatta yüzde 21 artışımızla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Dış ticarette ise fazlamız yüzde 33 artışla 6,7 milyar dolar. Yani Türkiye kendi kendine yeterli. Kimin ne söylediğine bakmayın. Türkiye net ihracatçı bir konumdadır. 2020’de ülke bazında yeterlilik oranlarımıza, yani ihracatın ithalatı karşılama ortalamamıza baktığımız zaman, Çin’de yüzde 46 ithalatçı bir ülkedir, Almanya’da yüzde 78’dir. Amerika yüzde 88 ithal eder. Ama Türkiye ihracat fazlasıyla kendi kendine yüzde 136 yeterli bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.
Pakdemirli, konuşmasının ardından sektör temsilcilerinin sıkıntılarını ve taleplerini dinledi.
RAMAZAN DOĞAN / AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir