Bıçak ve kılıçlar Kütahyalı kardeşlerin elinde Sanat eserine dönüşüyor

420

Kütahya’da iki kardeşin, üzerine ve kınlarına çizdiği motiflerle sanatla birleştirdiği bıçak ve kılıçlar yurt içi ve dışında ilgi görüyor.

BIÇAKÇILIĞI SANATLA BULUŞTURUYORLAR
Babaları balıkçı olduğu için küçük yaşlardan itibaren bıçaklarla tanışan Burak ve Murat Yılmaz, mesleğe yaklaşık 20 yıl önce başladı.
Bıçaklara olan tutkuları nedeniyle bu işi seçen Yılmaz kardeşler, mesleği alışılmışın dışında yapıyor. İki kardeş, üzerine çini motifleri ve farklı şekiller işleyerek çakı, bıçak, kılıç, balta ve bunlara ait kın, kabza ve kılıfları adeta sanat eserine dönüştürüyor.
Sanatla buluşturularak göz alıcı görünüme kavuşan ürünler, özellikle ünlü şeflerin yanı sıra koleksiyonerler tarafından tercih ediliyor.

“BIÇAĞIN SADECE KESİCİ BİR ALET OLARAK GÖRÜLMESİNE KARŞIYIM”
Bıçak ustası kardeşlerden Burak Yılmaz, çocukluğundan itibaren bıçaklara ilgi duyduğunu, bu tutkusunu ticari üretime dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Bıçağın sadece kesici bir alet olarak görülmesine karşı olduğunu belirten Yılmaz, şunları anlattı:
“Kütahya bilindiği üzere kuruluş ve kurtuluşun şehri olduğu kadar sanat ve sanatkarın da şehri. Biz de bu sanatı farklı bir alanla, bıçakçılıkla insanlığın hizmetine sunmak, bıçağın sadece kesici bir alet olmadığını da göstermek istedik. Bunu sanatla birleştirip bıçağın sanatsal bir değer olduğunu da anlatıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerimizin üzerine yabancı motifler yerine çini motiflerimizi işliyoruz. Bunu yaparken de diyoruz ki ‘Bakın bu sadece bir bıçak değil, aynı zamanda bir sanat eseri.’ Buna bakış açınız aslında sizi yansıtıyor.”
Yılmaz, ürettikleri bıçakları önce yakın çevresine, ardından internet üzerinden Türkiye’nin farklı illerine ulaştırdıklarını, talep gelmeye başlayınca yurt dışına da göndermeye başladıklarını aktardı.

YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA İLGİ GÖRÜYOR
Bıçak ve kılıçların yoğun talep gördüğünü dile getiren Yılmaz, “Türkiye’nin hemen her şehrine, dünyanın da farklı ülkelerine işlerimizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Bıçaklarımızı Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İran, Fas, Kazakistan, Türkmenistan gibi birçok ülkeye gönderiyoruz. Bıçaklarımıza ünlü şeflerin yanı sıra koleksiyonerler de ilgi gösteriyor. Kullandığımız malzeme ve yaptığımız özenli işçilikle 150 liradan 7 bin dolara kadar yaptığımız bıçağımız var.” diye konuştu.

ÇİNİCİLİKTE ÖĞRENDİĞİ MOTİFLERİ BIÇAKLARA İŞLİYOR
Murat Yılmaz da çocukluk yıllarından itibaren çalışmaya başladığını ve o yıllarda çinicilikle uğraştıktan sonra kardeşi Burak Yılmaz ile bıçakçılığa başladığını ifade etti.
Çinicilikte çok önemli ustalarla çalıştığını bildiren Yılmaz, “Oradan öğrendiğim motifleri bu işimizde uygulamaya başladım. Aslında kültürümüzü yaptığımız işe yansıtıyoruz. Bu iş bizim için çok farklı. Yaptığımız işimiz değil en büyük aşkımız diyebilirim. Çünkü biz akşam bununla yatıp sabah bununla kalkıyoruz.” dedi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir