Kütahya’da korona aşısı Uygulanmaya başladı

445

Salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına, Çin’den getirilen CoronaVac aşısı yapılmaya başlandı. Kütahya’da oluşturulan 153 aşı odası ile aşı uygulamaları devam edecek.
153 ADET AŞI ODASI OLUŞTURULDU
Kütahya’da ilk aşı TOKİ Aile Sağlık Merkezi çalışanlarına uygulandı.
Kütahya İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, ilk olarak sağlık çalışanlarına yönelik başlatılan aşının 5 gün içerisinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.
Aşılarla ilgili test sürecinin ardından Sağlık Bakanlığının onayı ile ilk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın olduğunu hatırlatan Erşan, şöyle konuştu: “Aşılar illere dağıtıldığı zaman güvenlik tedbirleriyle, uygun koşullarda illere dağılış oldu. İlimize de bütün sağlık çalışanlarına yetecek düzeyde, hatta fazlasıyla aşı temini gerçekleşti ve iletildi. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki aşı deposunda bu aşıları korunur vaziyette ve uygun şartlarda şu an muhafaza etmekteyiz ve bugün itibariyle de ilçelere ve ilgili hastanelere, tesislere bu aşıları, aşı araçlarıyla birlikte nakletmiş olduk. İlimizde toplam 153 adet aşı odası oluşturmuş olduk. Hepsi de bakanlığın belirlemiş olduğu standartları karşılayan odalar bunlar. Tabi şöyle bir kuralımız var; bütün vatandaşlarımıza da sıra onlara geldiği zaman aynı şekilde bu kurala dikkat etmek durumundayız. Randevu sistemi ile bu hizmet verilecek. Direkt başvuru ile değil, randevu alarak, 182 MHRS üzerinden randevu alarak bu hizmet gerçekleşmiş olacak.”
AŞILAMA ÖNCELİKLİ GRUPLARLA DEVAM EDECEK
Aşı uygulamasına sağlık çalışanları ile başladıklarını da aktaran Erşan, “İlk başta sağlık çalışanları ile başladık. Biliyorsunuz daha direkt riske en fazla maruz kalan ve ön cephede savaşan kıymetli kardeşlerimizi aşılayarak başlamış olacağız. Bilahare öncelikli grupların aşılaması yapılacak, bunları da biz yine kamuoyuna deklare etmiş olacağız. Öncelikli gruplardan kastımız ne? Huzur evlerimiz var, engelli bakım merkezlerimiz var, orada çalışan insanlar var, onlar da bir risk grubu olduğu için onlar da bu manada bir sonraki gruplarda aşılanacaklar. 65 yaş üstü vatandaşlar, 65 yaş altı olup da kronik rahatsızlığı olan vakalar, özellikle hizmet grupları, güvenlik güçleri, bunlar da yine bir sonraki aşamada aşılamaya tabi tutulacak. Randevu sistemiyle çalışacağız, sabah 08.00 ile akşam 00.00’a kadar bu hizmet verilmiş olacak. Randevuyu alabilmek için e-nabız üzerinden randevu alabildiğimiz gibi SMS ile de bu randevu alınabiliyor. 2023’e SMS gönderiyoruz, orada öncelikli grupta olup olmadığımızı öğrendikten sonra öncelikli grupta yer alıyor isek MHRS üzerinden randevu alarak belirtilen saatte gidip, bu tespit edilen aşı odalarında bu hizmeti vatandaşlarımız da almış olacaklar.”
Sağlık Personellerinin ardından vatandaşlara ne zaman sıra geleceği ile ilgili değerlendirmede de bulunan Erşan, “Bakanlığımız aynı sağlık çalışanlarında olduğu gibi bize bildirecek. Aşılar nakli gerçekleştikten sonra da haberdar edecek, biz de sizlere bu bilgilendirmeyi sayın bakanımızın ağzından duyacağız ve sonrasında da illerde sistem devam edecek. Şu anda aslında sistem kurgulandı. Bizim bahsetmiş olduğumuz 153 aşı odası zaten vatandaşlarımıza yönelik. Sağlık personelleri için elbette yine aynı hizmet verilecek ama asıl vatandaşa yönelik çalışmalarımızı tamamlamış olduk.” dedi.
“VAKA SAYILARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ OLDU”
Kütahya’daki pozitif vakalar hakkında da bilgiler veren Erşan, şöyle devam etti: “Yapılan düzenlemeler ve alınan tedbirlerle Aralık ayında Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de vaka sayısında ciddi düşüşle karşılaştık. Kasım ayına göre Aralık ayında yüzde 66, Ocak ayında çok daha düşüşle, Kasım ayına göre yüzde 88 oranında ilimizde vaka sayılarında bir düşüş oldu. Dolayısıyla hastanedeki süreçlere de yansıdı. Yatan hasta sayılarımız bir hayli düştü, yoğun bakımlarda özellikle Kasım ayında çok ciddi artışlar söz konusu olmuştu, yoğun bakımda şu an Kovid-19 için oluşturduğumuz yoğun bakım yatak sayılarını düşürmemize rağmen şu anda yüzde 40 düzeyinde bir doluluk söz konusu. Poliklinik sayıları da aynı şekilde düştü. Bu bizim için tabi ki çok mutluluk verici. Vatandaşlarımızın da bu konuya dikkat ettiğini ehemmiyet gösterdiğini ve kurallara riayet ettiğini göstermekte. İnşallah aşılamayla birlikte de bu beladan ülke olarak, dünya olarak kurtulmuş oluruz.”
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir