DPÜ’yü Teknofest’te Kızıl Kuasar temsil etti

1132

Kızıl Kuasar İHA Takımı, Teknofest 2020 yarışmalarının ardından DPÜ’ye döndü.
TÜBİTAK tarafından bu yıl Gaziantep’te düzenlenen ve özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik İHA’ların yarıştığı 5. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda DPÜ’yü temsil eden Kızıl Kuasar, 115 takım arasında ‘Detaylı Tasarım Raporu’ alanında en yüksek puanı alarak bu yarışmaya katılmaya hak kazanmıştı.
Akademik danışmanlığını Mühendislik Fakültesinin Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Soydan Serttaş’ın yaptığı ve DPÜ öğrencileri Yasin Turanlı, Muhsin Türegün, Emirhan Karahan, Hilal Kalkan ve Hasan Solak’ın yer aldığı takım ürettiği İHA, hem maliyet hem deneyim gözetilerek 4 motor quadcopter tipi, frame boyu 610 mm uzunluğunda, ağırlığı 3 bin 240 gram olan İHA-0 sınıfında bir otonom araç olarak tasarlandı. Kızıl Kuasar’ın ürettiği İHA, yaklaşık 9 dakika uçuş süresine ve 4,5 m/sn otonom hızla 760 gram yükü taşıyabilme özelliklerine sahip ve ayrıca bilgisayarlı görü sistemiyle benzer quadcopter’lerden ayrışıyor. İHA, kullanılan mini bilgisayar ve kamera donanımları ile görsel tanımlamalar yaparak tamamen yazılım kontrollü otonom uçuşlara destek verebiliyor; Hortumla aşağı sarkıtılan bir pompayla yukarı su pompalayarak gövde altında bulunan 750 ml hacimli su haznesini doldurarak, karada veya havada istenilen noktaya hazne yanındaki diğer pompa ile suyu boşaltabiliyor.

KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARI ANLATTILAR
Yarışmaların ardından DPÜ’ye dönen takım, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal,’ı ziyaret ettiler.
Ziyarette Teknofest’e katılma aşamasından başlayıp Gaziantep’teki yarışta neler yaşandığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Soydan Serttaş ve takım üyeleri, gelecek yılda yapılacak yarışlara da katılmak istediklerini söyleyerek hedeflerini ve bu yılki yarışmada karşılaştıkları sorunları Üniversite yönetimi ile paylaştı.
TakımıN yarışlara katıldığı İHA’yı inceleyen ve DPÜ’yü Teknofest’te temsil ettikleri için Kızıl Kuasar takımına teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Soydan Hocamızı ve öğrencilerimizi kutluyoruz. 115 takımın arasında birinci sırada yer alarak bu yarışmaya katıldılar. İnşallah önümüzdeki yıl daha büyük başarılarla kendilerini karşılayacağız” dedi.
Kızıl Kuasar’ın hem Teknofest’te yer almasından hem de kendilerini ziyaretinden memnun olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal ise “İnanıyorum ki, Kızıl Kuasar takımımız gelecek sene Teknofest başta olmak üzere ulusal ve uluslararası yarışmalarda üniversitemizi başarıyla temsil edecek. Bu yolda Üniversite yönetimi olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
ŞENAY AYDEMİR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir