Hamile kelebek hastası kadın Şifayı Kütahya’da buldu

923

Bartın’da doğuştan kelebek hastası olan ve sürekli sıvı besinle beslenmek zorunda kalan hamile genç kadın, Kütahya’da yemek borusu tedavi edilerek ilk kez katı gıdayla beslenebildi.

KELEBEK HASTASI TEDAVİ İÇİN KÜTAHYA’YA GELDİ
Ağır bir cilt hastalığı olan, halk arasında “kelebek hastalığı” diye bilinen rahatsızlık nedeniyle yemek borusu kapanan 27 yaşındaki evli ve 4 aylık hamile Semra Sevinç, tedavisiyle ile ilgili internetten araştırma yaparken kendisi gibi hasta olan birinin Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçirdiği operasyonla katı gıdalar yiyebildiğini öğrendi.
Bunun üzerine operasyonu gerçekleştiren doktora ulaşan ve durumunu anlatan Sevinç, eşi ile birlikte Kütahya’ya geldi.

SADECE SIVI GIDALARLA BESLENİYORDU
KSBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Uygun ve ekibi tarafından özel yöntemlerle cerrahi operasyon yapılan Sevinç’in yemek borusu, balon yöntemiyle tedavi edildi.
Uygun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sevinç’in, doğduğundan beri sadece su, süt, meyve suyu, filtreden geçirilmiş çorbalar gibi sıvı gıdalar alabilmesi nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve hastalıkla mücadelede vücudunun zayıf düştüğünü söyledi.

HAYATINDA İLK DEFA KATI GIDALAR YİYEBİLDİ
Hastanın 4 aylık gebe olduğunu, hem kendisinin hem de bebeğinin düzenli beslenmeye ihtiyacı olduğundan özel yöntemlerle ameliyat edilmesi gerektiğini belirten Uygun, şöyle devam etti: “Semra Hanım’ın hastalığı halk arasında ‘kelebek hastalığı’ olarak bilinen genetik bir cilt hastalığı. Bu hastalarımızın maalesef ciltlerinde ciddi yaralar meydana geliyor. Yemek borusunda da yaralar oluşup, bazen tamamen kapanabiliyor. Semra Hanım bize 27 yıldır katı gıda yutamadığını, sadece su, süt ve filtre edilmiş çorba içebildiğini söyledi. Biz kendisini buraya davet ettik ve cesaret bularak geldi. Hastamız, 27 yaşında ve hamile olmasına rağmen 30 kilogramdı. Biz, özel ekibimizle kendi özel uygulamalarımızla yemek borusunu açtık. Şu anda bütün gıdaları rahatlıkla yutabiliyor. Hayatında ilk defa et yemeye başladı. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağı.”

“HASTANIN HAMİLE OLMASI TEDAVİYİ DAHA ÖNEMLİ HALE GETİRDİ”
Semra Sevinç’in aynı zamanda 4,5 aylık hamile olduğunu ve bu durumun tedavi olmasını daha da önemli hale getirdiğini de aktaran Uygun, şunları kaydetti: “Bu gibi hastalarımızda gıda alımı çok önemli. Yara bakımlarıyla ilgili normal bir insanın neredeyse iki katı enerjiye ihtiyaçları var. Onları sağlayabilmeleri için de yemeleri ve yutabilmeleri çok büyük bir önem arz ediyor. Semra Hanım hamile olduğu için hem bebeği hem kendisi için büyük önem arz ettiğinden dolayı operasyonu doğum sonrasına bırakmak istemedik. Başarılı bir operasyon oldu. Şimdi yutabiliyor.”

“SEMRA İYİ BİR ÖRNEK OLDU”
Sevinç’in durumunda olan hastalara da seslenen Uygun, “Bizim Semra gibi birçok hastamız var. Bir o kadar da evlerinde kalan, doktorlara götürülmemiş, tedavi ettirilmemiş ve ya doktorlar tarafından tedavi edilmemiş birçok hastanın olduğunu biliyoruz. Semra’nın onlara iyi bir örnek olduğunu düşünüyoruz. İleri yaşlara gelerek, yemek yutabilen ve aynı zamanda evlenip, çocuk sahibi olabileceklerinin en büyük ispatı Semra’dır. Semra adına diğer bütün hastalarımıza yardıma hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

“BU SAYEDE BEBEĞİMİ DE BESLEYEBİLECEĞİM”
Tedavinin ardından hayatında ilk kez et ve katı yiyecekler yediği ve hamile olduğu için bu sayede bebeğini de daha iyi besleyebileceği için çok mutlu olduğunu anlatan Semra Sevinç ise şunları söyledi:
“Yaklaşık 4 yıldır evliyim ve 4 buçuk aylık hamileyim. Hastalığımdan dolayı kendim beslenemediğim gibi bebeğimi de besleyemiyordum. İnternette hastalığımın tedavisiyle ilgili araştırma yaparken İbrahim Uygun hocamın benim durumumda olan bir hastayı tedavi ettiğini gördüm. Kendisine ulaştık ve eşimle birlikte Kütahya’ya geldik. Geçirdiğim operasyonla birlikte katı yiyecekler yemeye başladım. Bu sayede hem hayatımda ilk defa istediğim yemekleri yiyebileceğim hem de bebeğimi besleyebileceğim. Bunun için çok mutluyum.”

“ARTIK BİRLİKTE YEMEK YİYEBİLECEĞİZ”
Eşinin operasyonunu gerçekleştiren Uygun ve ekibine teşekkür eden Sevinç’in eşi Erkan Sevinç de, eşiyle severek evlendiğini ancak eşinin yemek yememesine çok üzüldüğünü, geçirdiği operasyonla artık yemek yiyebilecek olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir