“Kararı bilim versin, Kütahyalı versin”

666

Rektör Uysal Çinili camii hakkında yaptığı açıklamada, “Elimizdeki tüm verileri toplayalım. ODTÜ ve İTÜ’den uzmanları çağıralım. Görüşelim ve katılımcılardan bir rapor isteyelim. Bunu da kamuoyuyla paylaşalım. Çağımız bilim çağı. Biz burada verilecek kararın üniversitemizin kararı olarak algılanmasını da istemeyiz. Bu kararı bilim versin, Kütahyalı versin isteriz” dedi.

“ÇİNİLİ CAMİİ KONUSUNDA ÇOK SAYIDA ÇALIŞMA YAPTIK”
“Valimizle birlikte Çinili Camii’de bir araya geldik. Öncelikle kendilerine vakit ayırdıkları için teşekkür ediyorum. Bu buluşmada bugüne kadar gelinen süreçte neler yaptık, onu anlattık. Çinili Cami ile ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Kendisi bize ‘Siz yapılacak her şeyi yapmışsınız’ dedi.

“YAPILAN ÇALIŞMALAR 450 BİN TL’YE MAL OLDU
Biz önce Mühendislik Fakültemiz ile ardından bağımsız kuruluşlarla ve son olarak da Eskişehir’deki akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulunun da görüşlerini kapsayan çok boyutlu çalışmalar yürüttük. Tüm bu çalışmalar 450 bin TL gibi bir tutara mâl oldu. Sizler ‘Neden bu kadar masraf yapıldı. Bir karar vermek bu kadar mı zor’ diyebilirsiniz. Bunun iki nedeni var. İlki bizim Çinili Cami konusunda tek başına tasarruf şansımız yok. Bu konuda Anıtlar Kurulu ile ortak çalışıyoruz. Sürecin uzamasının nedenlerinden biri bu. Diğer sebebi ise açıkçası söylemekte zorlanıyorum. Yapılan tüm çalışmalarda varılan ortak sonuç, Çinili Cami’nin rekonstrüksiyon (yeniden kurma) yöntemiyle yapılmasını öneriyor. Biz ise kalben buna yönelmek istemediğimiz için daha çok araştırma yapmak istedik.

“YAPILACAK ÇALIŞTAYLA ÇİNİLİ CAMİİ’NİN GELECEĞİNE KARAR VERİLECEK”
Çinili Cami’nin bugünkü durumundan söz edecek olursak, zeminde 20 metrelik bir kayma var. Yapı yığma bir bina. Minaresi bağımsız. Böyle bir yapıyı taşımak çok zor. Ayrıca binayı olduğu yerde onarma kararı verilirse, bunu yaparken yıkılma ihtimali var. Bu konuya bir çare arayışımız bu süreci uzattı.
Dün valimizle şu konuda uzlaştık: Yapılacak yeni bir tetkik kalmadı. Nasıl ki biz doktora gidiyoruz. Analiz yaptırıyoruz. Ama bir doktorla yetinmiyoruz. Emin olmak için başka doktorlara gidiyoruz. Bu sefer de böyle yapalım. 3 kişilik uzman bir heyetten görüş alalım ve bu son görüşle beraber Çinili Cami’de son kararı ne üniversite ne de başka bir kurum versin. Bu kararı Kütahyalı versin. Bunun için de bir çalıştay yapalım. Elimizdeki tüm verileri toplayalım. ODTÜ ve İTÜ’den uzmanları çağıralım. Görüşelim ve katılımcılardan bir rapor isteyelim. Bunu da kamuoyuyla paylaşalım. Çağımız bilim çağı. Kalben istemesek de bilime uymak durumundayız. Karar ne olursa olsun biz ortaya çıkacak kararı uygulamaya hazırız. Biz burada verilecek kararın üniversitemizin kararı olarak algılanmasını da istemeyiz. Bu kararı bilim versin, Kütahyalı versin isteriz. İster namaz kılınmasın ama böyle kalsın ya da ister rekonstrüksiyon yapılsın; Hangisi olursa olsun, biz uygulamaya hazırız. Umuyorum Çinili Cami’de en iyi karar alınacak ve uygulanacaktır.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir