Belediye’nin 2 projesi destek almaya hak kazandı

1160

Kütahya Belediyesinin 1.5 milyon TL bütçeli “Belediye Üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe” projesi ile 3.7 milyon avro bütçeli “Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi” projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından destek almaya hak kazandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Desteğe hak kazanan Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi projesi, Kütahya’nın UNESCO yaratıcı şehirler ağı içinde kalma ve bu etiketi şehir ve sektör için bir katma değere dönüştürme anlamında kritik bir rol üstlenecek. Yine proje sayesinde ülkemizin en önemli kültürel ürünlerinden biri olan çininin, küresel olarak tanınmasına ve endüstriyel kullanım alanının genişlemesine de büyük katkı sağlayacağız, dedi.
Kütahya Belediyesi tarafından CISOP 2014/031-879 kodlu operasyonel programa başvurusu yapılan Improving Digitalization and Creativity Ecosystem in Kütahya as a Member of UNESCO Creative Cities Network projesi, Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ile Kütahya Çiniciler, Fotoğrafçılar ve El Sanatları Esnaf Odası ortaklığında gerçekleşti.
Toplam bütçesi 3.7 milyon avro olan “Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi” projesi ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Zanaat ve Halk Sanatları Alanı’nda üye olan Kütahya çini sektörünün yaşadığı; endüstriyel boyutta yeni desen ve form tasarımları eksikliği, ürün standardizasyon eksikliği, ticarette yaşanılan yapısal sorunlar ve markalaşma eksikliği sorunlarına çözüm getirilmesi amaçlanıyor.
Bu amaç doğrultusunda proje kapsamında; Bir yaratıcı platform kurularak kamu-üniversite-özel sektör iş birliğinde kurumsal yapılanmanın gerçekleştirilmesi, bu platform bünyesinde yürütülecek çalışmalarla yeni tasarımların geliştirilmesi, Kurulacak test laboratuvarı ile ürün kalite analizleri ve standardizasyon çalışmalarının yürütülmesi, Ticarileştirme, markalaşma çalışmaları ve yeni iş bağlantılarının oluşturulması çalışmalarının gerçekleştirilmesi, Eğitim ve danışmanlık programlarıyla sektörün niteliksel gelişimine katkı sağlanması ile sektörde tespit edilen temel sorunların çözülmesi planlanıyor.
Bu çözümleri gerçekleştirebilmek için kurulacak merkezde yürütülecek; eğitim ve danışmanlık, doğrudan pazarlama, serigrafi üretimi ve satışı, kutulama, paketleme ve sertifika basımı, endüstriyel tasarım ve şekillendirme, genel tasarım atölyesi, prototip ile analiz ve sertifikasyon hizmetlerinin verilmesi planlanıyor. Verilecek bu hizmetlerle bir taraftan merkezin mali sürdürülebilirliği için gelir akımı sağlanırken, bir taraftan da sektörün sürekli olarak farklı alanlarda desteklenmesi ve GSYH’ye katkısının artırılması amaçlanıyor. Bunların yanında projenin uygulanmasıyla operasyon hedeflerinden; Desteklenen yaratıcı endüstri ürün sayısı (2), Satışlarını ve ihracatını artıran KOBİ sayısı (200), Kurulan yeni işletme sayısı (25), Desteklenen kuruluş ve işletmelerde oluşan yeni iş / istihdam sayısı (200), Yeşil yatırım / çözüm sunan KOBİ sayısı (5), Çıktı ve sonuç göstergelerine önemli katkılar sunulacağı öngörülmektedir.
Kütahya Belediyesinin “Belediye Üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe” projesi, şehir eşleştirme hibe programı çerçevesinde yürütülen saha çalışmalarından elde edilen sonuçların üzerine geliştirildi.
Kütahya’da birçok kadın, parça başı üretim hizmeti verip, kayıt dışı çalışarak hayatını sürdürmektedir. Kütahya sanayisi, yakın çevredeki illerin içinde en güçlü sanayilerden birisidir ve istihdam açığı olan fakat aradığı nitelikte personel bulamayan bir sanayidir. Sanayinin nitelikli işgücüne, kadınların kayıtlı istihdam edilecekleri işlere ihtiyacı bulunmaktadır.
Bu sorunun çözümü için kurulan “Yaratıcı Kütahya Kadın Kooperatifi”, kadınların kooperatif çatısı altında birleşerek, sanayinin ihtiyaç duyduğu hizmetleri kayıt altında vermeleri ve sosyal güvenceleri ile düzenli gelire erişmeleri hedefleniyor. Bu kooperatif eğitimler yolu ile kadınların becerilerini artırarak, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikte personel yetiştirecek. Böylece Kütahya sanayisi aradığı nitelikte personel açığını kapatarak güçlenirken, dezavantajlı kadınların sürekli ve düzenli iş olanaklarına erişimi hedefleniyor.
Saha çalışmalarında; Sanatçıların özgün ve özel tasarım ürünler üretmeleri için yaratıcılık kapasitelerinin güçlendirilmesi gerektiği; Duayen sanatçıların birikimlerinin üniversite iş birliği ile yeni nesillere aktarılması gerektiği, Geleceğin yetenekli sanatçılarının yetişmesi için Kütahyalı çocukların küçük yaşlarda sanatla tanışmaları gerektiği, Kendilerini ve icra ettikleri sanatı tanıtmaları için yabancı dil bilmemelerinin yarattığı eksiklikler, Sanatçı ve zanaatkar olmayan kişilerin taklit, yapıştırma ürünlerle Kütahya geleneksel sanatlarına zarar verdiği tespit edilmiştir.
Bu sorunların çözümü için; Sanatçılara ileri Çini ve tasarım eğitimleri duayen sanatçılar tarafından üniversite iş birliği ile verilecek. Sanatçı ve zanaatkar olmak isteyen kişilere kapasite geliştirme eğitimleri yine duayen sanatçılar ve üniversite iş birliği ile verilecektir. Bu eğitimlerin müfredatları yazılarak, yazılı bir kaynak oluşturulacaktır. Kütahya’da sosyal erişimi kısıtlı çocuklar çocuk yaşta çini sanatı ile tanıştırılacaktır, kadın kooperatifi bünyesinde ücretsiz verilecek hizmetler ile el becerilerini geliştirmeye devam edeceklerdir. 50 sanatçı, İngilizce ve sosyal medya eğitimleri alarak, kendilerini ve temsil ettikleri sanat dallarını temsil etmek üzere kültür elçisi olarak yetiştirilecek.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir