‘Kütahya’yı çok yakından takip ediyoruz’

818

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kütahya’nın mevcut kapasitesinin çok daha ötesinde işler yapabilecek potansiyelinin olduğunu, kenti yakından takip ettiklerini belirtti.
“İMZALANAN PROJELER BÖLGENİN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK”
Varank, Kütahya’da bir otelde düzenlenen Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni’nde, Kütahya’nın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 10 farklı projenin imzası ve 4 destek programının ilanı için bir araya geldiklerini, yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağı bölgeye kazandıracaklarını söyledi.
“Bu sayede yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağı bölgemize kazandıracağız” diyen Bakan Varank, “Atacağımız adımlar sayesinde; mesleki eğitimden turizme, sektörel gelişmeden kırsal kalkınmaya, gençlerden kadınlara, yani neredeyse toplumun tüm katmanlarına dokunan politikalar hayata geçecek. Yine bugün Bakanlığımızın yürütücüsü olduğu İPA Rekabetçi Sektörler Programı’nın çağrı sonuçlarını da Kütahya’dan ilk kez kamuoyuna duyuracağım” dedi.

“KÜTAHYA’YI ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Kütahya’yı çok yakından takip ettiklerini belirten Varank, ”Mevcut kapasitenizin çok daha ötesinde işler yapabilecek potansiyeliniz olduğunu biliyoruz. İhracat rakamlarınızı detaylı bir şekilde inceledim. Seramikteki güçlü performansınız elbette beni şaşırtmadı. Tabi seramik, sadece Kütahya’nın değil, ülkemizin de göz bebeği sektörlerinden. Çünkü yurt içi katma değer oranı yüzde 82 seviyesinde, yani enerji dışında dışarıdan hiçbir kaynağa ihtiyaç duyulmuyor. Ve ülke genelinde 200 bin kişilik istihdam oluşturuyor. Seramik dışında; madencilik, makine ve mobilya gibi alanlarda da Kütahya’nın kapasitesinin gittikçe güçlendiğini görüyoruz. Elbette bu kapasite artışında Bakanlıkça sunduğumuz desteklerin önemli katkısı var. Son 7 senede 6,5 Milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, 13 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları araladık. Kalkınma Ajansımız bugüne kadar 324 projenin hayata geçmesini sağladı. Üretim altyapılarını da ihmal etmiyoruz. Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi, 2020 Yatırım Programında yer alıyor. Altyapı inşaatı ve elektrik şebekesi yapım işini tamamladık, atık su arıtma tesisi projeleri ve keşiflerini onayladık. Sanayicilerimizin uzun süredir dile getirdiği başka bir talebi de yanıtsız bırakmadık. Zafer Organize Sanayi Bölgesini 2020 yatırım programına dahil ettik. Orkünsan Sanayi Sitesi’nin taleplerini biliyorum. Üst yapı projelerindeki eksiklikleri kooperatife bildirdik. Eğer bu eksiklikler süratli bir şekilde tamamlanırsa, buradan müjdesini vereyim, yılın ilk yarısında üst yapı ihalelerini yapabiliriz, Biz Bakanlık olarak topyekûn kalkınmayı gözetiyoruz. Yani hem sektörel çeşitliliği artırıp iktisadi kalkınmayı sağlamak, hem de nüfusun dezavantajlı kesimlerine odaklanıp sosyal refahı toplumun geneline yaymak istiyoruz” diye konuştu.

“AJANS DESTEK BÜTÇESİNİ 14 MİLYON LİRADAN 33 MİLYON LİRAYA ÇIKARTTIK”
“Detaylarını vereceğim projeler Kütahya ve çevre illerde bu amaçlarımıza hizmet edecek” diyen Varank, “Bu kapsamda öncelikle Zafer Kalkınma Ajansımızın 2020 yılında vereceği destek programlarına değineceğim. Ajans destek bütçesini 14 milyon liradan 33 milyon liraya çıkarttık. Bu bütçe; Mesleki eğitimin teşvik edilmesi, turizm altyapısının geliştirilmesi, teknik ve fizibilite destekleri kapsamında kullanılacak. Kısaca detaylandırmak istiyorum. Hızlı bir teknolojik değişim ve dönüşüm çağından geçiyoruz. Üretim biçimleri hızla değişiyor. Yalın üretim ve dijitalleşmeye yatırım yapanlar rakiplerini çok kolay geride bırakabiliyor. Dolayısıyla işgücünün de, bu yeni çağın ihtiyaçlarına uygun kabiliyetleri kazanması lazım. Bu manada mesleki eğitimin önemi ön plana çıkıyor. Buradan hareketle imalat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren mesleki eğitim kurumlarının; fiziki ve teknik altyapılarını iyileştirmek, eğitmen kapasitelerini geliştirmek ve mesleki eğitim algısını olumlu hale getirmek için 15 milyon liralık kaynak ayırdık. Proje başına 500 bin liraya kadar ve yüzde 90 oranında hibe vereceğiz” ifadelerine yer verdi.
“YARATICI KADIN KOOPERATİFİNİ KURACAĞIZ”
Kadınlar Üretiyor, Ekonomi Canlanıyor sloganıyla Kütahya’da Ala Ağa Konağını, dezavantajlı kadınlara çini, el sanatları, nakış ve oya eğitimi vermek üzere restore edeceğiz. Eğitimi alan kadınlar, yine burada, ürünlerini satıp aile ekonomisine katkıda bulunma fırsatına da erişecekler. Yine şehrimizde Yaratıcı Kadın Kooperatifini kuracağız. Böylece çinicilik alanında kayıt-dışı kadın istihdamı azalacak ve kadınlar emeğinin karşılığını alacak. Buradaki son proje ise Çölyak hastalığını önlemek üzere yarı dondurulmuş glütensiz ürünlerin üretilmesi. Bu amaçla Pazarlar Belediyesinde kurulacak kadın kooperatifiyle birlikte seri üretime geçilmesi amaçlanıyor. Desteğe hak kazanan projelerden birisi de Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi oldu. Bu Proje; Kütahya’mızın UNESCO yaratıcı şehirler ağı içerisinde kalma ve bu etiketi şehir ve sektör için bir katma değere dönüştürme anlamında kritik bir rol üstlenecek. Yine projeyle sayesinde ülkemizin en önemli kültürel ürünlerinden biri olan çininin, küresel olarak tanınmasına ve endüstriyel kullanım alanının genişlemesine de büyük katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ TURİZM GELİRLERİNİ 65 MİLYAR DOLARA, TURİST SAYISINI DA 75 MİLYONA ÇIKARMAK”
Nihai hedeflerinin mesleki eğitimle sektörleri entegre etmek ve sanayi istihdamını güçlü bir şekilde teşvik etmek olduğuna vurgu yapan Bakan Varank, ”Bir diğer destek programımız da turizm altyapısını geliştirmek için olacak. 11. Kalkınma Planında 2023’e kadar turizm gelirlerini 65 milyar dolara, turist sayısını da 75 milyona çıkarma hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmada; Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak nasıl bir katkı verebilir diye düşündük. Termal sağlık turizmi, zanaat, halk sanatları ve gastronomi alanları öncelikli olmak üzere cazibe merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Yine burada da program bütçemiz 15 milyon lira. Proje başına bir buçuk milyon liraya kadar ve yüzde 75’e varan oranlarda hibe desteği vereceğiz. İllerimizin potansiyeline çok güveniyoruz. Biliyorsunuz ülkemizde UNESCO’ya girebilen şehir sayısı 6 ve bunların ikisi Zafer Kalkınma Ajansı çatısı altında. Kütahya ve Afyonkarahisar’ın gösterdiği bu başarının, diğer şehirlerimize de örnek olmasını arzuluyoruz. Destek programlarımızın son iki bileşenini teknik ve fizibilite alanında sunduğumuz yardımlar oluşturuyor. Bu sayede, illerimizde yer alan kurumların beşeri kapasitesini güçlendirecek ve kar amacı gütmeyen kurumların yatırım kararlarını kolaylaştıracağız. Bu Dört farklı programın da çağrısını bugün açıyoruz, şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.
“10 YILDA BİN 277 PROJEYE 170 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK”
Bakan Varank’ı Kütahya’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Vali Ömer Toraman, “2010 yılından bugüne kadar geçen 10 yılda proje teklif çağrısı, fizibilite desteği, güdümlü proje desteği, teknik destek gibi farklı destek mekanizmalarını kullanmak suretiyle bin 277 projeye 170 milyon lira destek verdik. Paydaşlarımızın koyduğu eş finansman ile birlikte 362 milyon lira kaynağın harekete geçmesine ve yatırıma dönüşmesine vesile olduk. Bu bağlamda yaklaşık 800 kişi bu projelerde istihdam edildi ve ayrıca 34 Bin kişi eğitim-danışmanlık faaliyetlerinden yararlandı. İlimizde ve bölgemizde eğitim camiamız; öğretmen, öğrenci ve velisi olmak üzere tüm unsurlarıyla birlikte son derece heyecanlı ve mutlu. Geçen yıl yine sizlerin onayı ile uygulamaya koyduğumuz ve ismine Yeni Nesil Eğitim dediğimiz programımız sayesinde Bölge genelinde 54 ilçemizin 34’ünde 133 istasyondan oluşan 42 sabit ve 6 mobil tasarım ve beceri atölyesi kuruyoruz. Biz bunlara Kendin Yap Atölyeleri diyoruz. Bu proje kapsamında ilimizde 1’i mobil olmak üzere 12 atölye kurulacak olup bunlar arasında ROBOTİS firması ile işbirliği içerisinde Yapay Zeka ve Robot İşletim Sistemi’ne yönelik bir merkezin de olacağını özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından, protokol üyelerinin katılımıyla projelerin imzaları atıldı.
Bakan Varank, buradaki programın ardından Kütahya Valiliğini ziyaret etti, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünde sanayici işadamlarıyla ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde de öğrencilerle bir araya geldi.
Bakan Varank, AK Parti Kütahya İl Başkanlığınca başlatılan Siyaset Akademisi açılış programının ardından Kütahya’dan ayrıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir