Çini sanatçısı Üstünkaya’ya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü’

3603

“Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülleri” sahiplerini buldu. Ödüle layık görülen Kütahyalı çini sanatçısı Hamza Üstünkaya ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaşayan İnsan Hazinesi bizlerin verdiği değil, hayatları ve eserleriyle bizzat onların var ettiği bir unvandır.” dedi.
Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada, insanlığın bugün küreselleşen dünyada popülizme dayalı olarak sürekli değişen, hızlı üretilen, aynı hızda tüketilen bir kültürün yozlaştırıcı etkisini tecrübe ettiğini belirtti.
Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Türk milletinin kültürü, binlerce yıllık tarihimiz kadar derin bir görgünün, yaşanmışlıkların, ihtiyaç, arayış ve çözümün şekillendirdiği muazzam bir hazinedir. Bizim hayatımızın içinde doğmuş, bizimle birlikte gelişmiş ve olgunlaşmıştır. Farklı kültürlerle olan münasebetlerimizde benimseyip, aldığımız kültür dallarında dahi özgünlüğe ulaştığımız, adımızla anılan yeni tarz ve türler çıkardığımız aşikardır. Bu tür bir güç, ancak gerçek anlamda kültürel kimliği olan milletlere mahsustur. Dolayısıyla hepimiz, sahibi olduğumuz kültürün değerini bilmekle ve onu korumakla sorumluyuz. Bu sorumluluk onu bize emanet eden geçmişimize vefa borcumuz, geleceğimiz olan çocuklarımıza karşı yerine getirmekle yükümlü olduğumuz asli görevimizdir.”

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI KORUMANIN EN ETKİLİ YOLU
Bakan Ersoy, Türkiye’nin 2006’da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne taraf olduğunu hatırlatarak, toplumlardan bireylere, insanların kültürlerinin bir parçası olarak kabul ettikleri uygulamaların, temsillerin, anlatımların, bilgilerin, becerilerin, bunlara ilişkin araçların, gereçlerin ve kültürel mekanların somut olmayan kültürel miras olarak görüldüğünü anlattı.
Bu noktada “Yaşayan İnsan Hazinesi” tanımının ortaya çıktığına dikkati çeken Bakan Ersoy, “Yaşayan İnsan Hazineleri, somut olmayan kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye, yüksek düzeyde sahip kişilerdir. Bu insanların bilgi ve becerilerinin devamlılığının sağlanması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması ise muhakkak ki somut olmayan kültürel mirası korumanın en etkili yoludur.” değerlendirmesinde bulundu.

ÖNEMLİ ÖLÇÜTLER ARANIYOR
Bu unvan verilirken kişinin en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olmasından mesleğini devam ettirecek çıraklar yetiştirmesine kadar önemli ölçütlerin arandığını dile getiren Bakan Ersoy, şu ifadeleri kullandı: “Öyle ölçütler ki bilgisi ve deneyimini, bunları işine aktarma becerisini, bu sayede ortaya koyduğu ürün ve eserlerin sahip olduğu istisnai değeri ve öğretme kabiliyetini teyit etmiş oluyoruz. Bugün ödül alacaklarla birlikte, 2008’den başlayarak bu unvanla taltif edilmiş insanlarımıza baktığımızda, aradığımız kriterler de hazine ifadesinin içinin ne kadar dolu olduğu da net bir şekilde anlaşılmaktadır. Aslında sürekli unvanı vermekten bahsetsek de şunu açıkça belirtmek gerekir ki Yaşayan İnsan Hazinesi bizlerin verdiği değil, hayatları ve eserleriyle bizzat onların var ettiği bir unvandır.”
Ödül alan ustaları tebrik eden Bakan Ersoy, “Himayelerinde gerçekleştirdiğimiz bu ödül töreni vesilesiyle her daim sanatın ve sanatçının yanında olan, gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda çok kıymetli desteklerini bizlerden esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza en derin şükranlarımı arz ediyorum.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
ÖDÜL KAZANANLAR
Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne layık görülenler şöyle: “Eşme Kilimi Dokumacılığı’nda merhume Ümmü Balyemez, “Bitki Yetiştirme ve Ağaç Aşılama”da Orhun Güven, “Damal Bebek Yapımı”nda Fidan Atmaca, “Telkari Sanatı”nda Subhi Hindi Yerli, “Ebru Sanatı”nda Ahmet Hikmet Barutçugil, “Aşıklık Geleneği”nde Ali Rıza Ezgi ve Maksut Koca, “Sipsi Yapımı ve İcrası”nda Halime Özke ve Mehmet Bedel, “İpek Böcekçiliği ve Dokumacılığı”nda Hasan Büyükaşık, “Kemençe Yapımı”nda Hasan Sancak, “Çanakkale Seramiği”nde İsmail Bütün, Abdallık Geleneği, Davul Yapımı ve İcrası”nda Adem Göçer, “Çini Sanatı”nda Hamza Üstünkaya, “Alem Ustalığı”nda Mahmut Efeoğlu.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir