“Hızır” drone acil sağlık hizmetlerinde kullanılacak

818

HIZIR insansız hava aracı ile ilgili açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Can Özlü şunları söyledi: “Bugüne kadar kayıtlı olarak insansız hava araçların acil sağlık hizmetlerinde resmi olarak aktif saha kullanımına yönelik bir kayıt ve veriye ulaşılamamıştır. Ülkemizde ilk defa envantere kayıtlı olmaksızın sağlık alanında drone kullanımı, acil sağlık hizmetleri alanında hizmet veren Antalya Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından, HIZIR sağlık insansız hava aracımızı kullanarak gerçekleşmiştir. Bunun ardından HIZIR insansız hava aracı, Kütahya’da gerçekleştirilen ”15. Ulusal TAMP Bölgesel Düzey Saha ve Masabaşı Tatbikat”ına; Kütahya Valiliği, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü bünyesindeki Kütahya Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYAM) desteği ile resmi davetli olarak katılarak, acil sağlık hizmetleri alanında ülkemizde ilk kayıtlı insansız hava aracı olarak kullanımı gerçekleşmiştir. Bu kullanımın önemli bir diğer özelliği de ülkemizin üniversiteler arasında ilk medikal kurtarma topluluğu olan ve KSBÜ bünyesinde kurulan MEKUT ile beraber katılmış olmasıdır.”

TÜRKİYE’NİN SAĞLIK ALANINDA İLK YERLİ İNSANSIZ HAVA ARACI
Özlü, HIZIR’ın Türkiye’de sağlık alanında ilk yerli insansız hava aracı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “HIZIR ile birlikte; etkin ve ileri teknoloji sistemi ülkemize kazandırılması planlanmıştır. HIZIR sağlık aracı; multi fonksiyonel kullanım amacıyla başta terör bölgelerinde çatışmalarda kanamalı askeri personelin hayatta tutulması, sağlık alanındaki kan ürünlerinin taşınmasında, KBRN olaylarına müdahalede, arama kurtarma görüntülemesinde, acil afetler ve toplumsal olaylara müdahalede, diğer transport ve medikal nakliye işlemlerinde, acil kalp elektroşoku ve diğer tıbbi cihaz nakli sağlayacaktır. Bunların dışında organ nakli, ilaç, serum, panzehir gibi diğer tıbbi malzemelerin de taşınması da planlanmaktadır.”

KAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK YAŞANAN BÖLGELERDE HAYAT KURTARACAK
Kan ürünü temininde güçlük yaşanan bölgelerde, HIZIR isimli insansız hava aracının etkili olacağını ifade eden Özlü, “İklim ve coğrafi koşullardan bağımsız olarak hızlı ve etkin kan nakli sağlayacak olan aracımızı hasta hayatları kurtaracaktır. Kana ihtiyaç duyan hastaya en kısa sürede ve en etkin, en hızlı tedavi başlanabilecektir. HIZIR ile acil kan ihtiyacı olan yer GPRS ile saptandıktan sonra gerekli kan ürünü ihtiyaç bölgesine gönderilebilecektir. Böylece kanamalı hastadaki acil kan transfüzyonu gerçekleştirilebilecektir. Bu uygulama ile hastaların hastanede kalma süreleri kısalacak, ölüm oranı düşecektir.” dedi.

SAATTE 50 KM HIZA ULAŞIYOR
Hızır’ın teknik özellikleri hakkında bilgi veren KSBÜ öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Can Özlü, “Yaklaşık 1000 metre yüksekliğe çıkıp saatte 50 kilometre hıza ulaşarak 25 kilometrelik uçuş mesafesine sahip olan Hızır adlı drone, kan ürünü temininde güçlük yaşanan bölgelerde hızlı ve etkin kan nakli yaparak hayat kurtaracak.” diye konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir