Kardeş Şehir ile işbirliği büyüyor

881

Kütahya Belediyesi ve Macaristan Pécs Belediyesi Şehir Eşleştirme Programı Projesi kapsamında Uluslararası Çalıştay düzenlendi.
Avrupa birliği ve Merkezi İhale Finans birimi hibe fonları uygulanan Kütahya Belediyesi ve Macaristan Pécs Belediyesi Şehir Eşleştirme Programı Projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Çalıştay tarihi Germiyan Sokağında yer alan Hanedan Konağında başladı.
Kütahya’nın 1975 yılından beri Kardeş Şehri olan Macaristan’ın Pécs şehri ile Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında desteklenen “İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Kültür ve Yaratıcılık” Projesi kapsamında ortak vizyon ve hedef belirleme amacıyla her iki şehrin temsilcileri bir araya geldi.
Uluslararası Çalıştayda şehrimizi Kütahya Belediyesi, KÜTAV, Zafer Kalkınma Ajansı, KÜSAD, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Çiniciler Odası, Altıneller Derneği, Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Kütahyalı Çini sanatçılarından oluşan 30 kişilik bir ekip temsil etti.
Çalıştayın açılış oturumunda Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık katılımcılara hitap etti. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık; İki kardeş şehrin birlikte yapacağı çalışmaların hem Kütahya’mıza hem de Macaristan’ın Pecs şehrine hayırlı olmasını diyorum, dedi.
Uluslararası Çalıştay ile ilgili açıklamalarda bulunan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK; İki gün sürecek bu buluşmada şehir eşleştirme hibe programı kapsamında bir araya gelen değerli uzmanlar, tarihi yerleri canlandırmak ve yeni kültürel alt yapı kurma adına kümelenme mal ve hizmetlerin dolaşımı, şehirlerin marka değerinin arttırılması amacıyla neler yapılması gerektiği, üniversiteler ve odalar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, sanatçı veya sanatçı organizasyonları iş birliğiyle sivil toplum kuruluşlarının karar verme süreçlerine sivil katılımın arttırılması gibi konular ele alınacak.
Kültür ve tarih şehri olan Kütahya’da böyle bir buluşmanın gerçekleşmesini çok önemsiyoruz diyen Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık; Tarihten çok değerli mirasları devraldığımız gibi bu tarihin bize bıraktığı kültürel değerleri de devraldık. Ama yeterince bu değerlere sahip çıktığımızı ve insanlık alemine tanıttığımızı söyleyemeyiz. Örneğin dünyada ayakta kalan ve insanlığın hizmetine sunulmayı bekleyen Darülkurra sadece Kütahya’da var. Sayın Valimizin de desteği ile özel mülkiyete ait olan bu tarihi eseri, ata yadigarı kültür mirasını kamulaştırdık ve yakında restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Dünyada tek olan bu eseri bugüne kadar maalesef açığa çıkaramamış ve tanıtamamışız. Darülkurra’yı inşallah çalışmalarımız doğrultusunda en kısa sürede şehrimiz, ülkemiz ve dünyaya kazandıracağız.
Şuan Kütahya’mızda maalesef lisanslı belgeli bir rehberimiz dahi yok. Nasıl tarih ve kültür şehriyiz? Bu şehri turistlere nasıl tanıtacağız? Bu eksiklerimizi acilen gidermemiz gerekiyor. Artık eskiden olduğu gibi herkes kendi yerinde bir ben olmaktan çıkacak, biz olacağız ve her yerde biz ağırlığını hissettireceğiz. Değerli katılımcılar bir kez daha belirtmek isterim ki bu konuda yapılacak olan çalışmaları çok önemsiyoruz. Şuan da Kütahya’mızın özellikle kültürel mirasının açığa çıkartılması ve tanıtılması konusunda belediyemiz çok ciddi faaliyetlere başladı. Söz konusu faaliyetleri hızla sürdüreceğiz.
Kütahya’mızın tanıtımı ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda Kültür Müdürlüğümüz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şeklinde konuştu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir