Eşsiz Güzellik: Domaniç

1591

Kütahya’da faaliyetlerini sürdüren gazeteciler, Domaniç Gazetesi sahibi Mustafa Yiğit’in daveti üzerine Kütahya Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonu ile Domaniç’e çıkartma yaptı. Bölgenin eşsiz güzelliklerini fotoğraflayan gazeteciler, şehrin tarihi hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti gerçekleştirdiği etkinliklerle sadece Merkez’in değil ilçelerinde nabzını tutmaya devam ediyor. Domaniç Gazetesi Sahibi Mustafa Yiğit’in daveti üzerine bünyesindeki üyeleriyle birlikte dev bir organizasyona daha imza atan Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Domaniç ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerini duyurmak adına gezi programı düzenledi. Yapılan gezide Domaniç’in tarihi hakkında bilgiler alan üyeler, bölgenin doğal güzelliklerini de yerinde inceleme fırsatı yakaladı.
İLK DURAK DOMANİÇ DAĞLARI
Eşsiz doğası, TEMA Vakfı tarafından tespit edilen ve dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen 47 endemik bitki türüyle turizme kazandırılmayı bekleyen Domaniç Dağlarını gezen gazeteciler, her anı fotoğrafladı. Kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığı gezide Domaniç Dağları yürüyüş parkurları, şelaleleri ve doğal güzellikleriyle adeta görsel şölen sundu. ‘Lokman Hekim Dağları’ olarak da tabir edilen Domaniç Dağları kayın, meşe ve çam ağacının birlikte görüldüğü Dünya’daki iki bölgeden biri olma özelliği taşıyor.
BÖLGEDE YARALAR SARILMIŞ
2017 yılında çıkan yangın hakkında bilgiler veren yetkililer, Domaniç halkının yangının söndürülmesinde büyük bir destek verdiğini söylediler. Yöre halkının kendi arasında hızlı bir şekilde organize olduğunu ve yangını söndürmek için bölgede bulunan ekiplerle beraber çalıştığını belirten yetkililer, yanan alanların da hızlı bir şekilde yeniden ağaçlandırıldığını ifade ettiler.
ERTUĞRUL GAZİ OSMANLI’NIN
TOHUMLARINI SİVRİCE’DE ATTI
Osmanlı Devleti’nin tohumlarının atıldığı Domaniç Dağları tarihiyle de dikkat çekiyor. Ertuğrul Gazi’nin atıyla çıkarak tefekkür ettiği bilinen Sivrice Tefekkür Tepesi, tarih kitaplarında da yerini alıyor. Mistik özelliği ile ziyaretçilerin içini huzurla dolduran tepe, manzarasıyla tüm bölgeyi konuklarının ayaklarının altına seriyor.
TOPUK YAYLASI BÜYÜLEDİ
Şahane manzarası ve piknik alanlarıyla ziyaretçilerini karşılayan Topuk Yaylası Tabiat Parkı, büyük kayın ağaçları ve göletiyle yeşil ve mavinin iç içe olduğu bir alan olarak göze çarpıyor. Her yıl binlerce misafirini ağırlayan Topuk Yaylası, görülmeye değer güzellikleriyle dikkat çekiyor.
KÜLTÜR EVİ GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR
Domaniç Gazetesi sahibi Mustafa Yiğit’in ortaya attığı fikir ve dönemin Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe tarafından kurulan ‘Kültür evi’ geçmişten günümüze yöre halkının yaşam biçimini gözler önüne seriyor. Kültür Evi’ni gezen gazetecilere bilgiler veren Kültür Evi Sorumlusu Arkeolog Nil Bal, vatandaşlarında evlerindeki tarihi değer taşıyan birçok eşyayı bağışladığı ve Domaniç’in tarihini gelecek kuşaklara aktarıldığını söyledi.
‘HALK TARİHİNİ VE GELENEĞİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYOR’
Böyle bir organizasyona imza attıkları için Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve Domaniç Gazetesine teşekkür eden Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, bölge hakkında bilgiler verdi. “Domaniç’i bizim kıymetlimiz yapan, 1230 yılında Domaniç’e gelerek 400 çadır ile burayı Türk toprağı yapan Kayılardır. Domaniç Ebe Çamlığı, Tefekkür Tepesi, Ebe Hatun Türbesi, Beşik Çamı, Osmanlı’nın ilk gözetleme kulesi, Ertuğrul Gazi’nin oğlu Savcı Beyin Mezarı, Osmanlı’nın temel felsefesini oluşturan Hayme Ana yine bu topraklardadır” dedi. Domaniç halkının tarihini ve geleneklerini kendi imkanları ile korumaya çalıştığını söyleyen Başkan Ertürk, 27 Temmuz’da bu yıl 659’uncusu gerçekleştirilecek olan güreş şenliklerine herkesi davet etti.
‘ATA YADİGARI TOPRAKLAR GÜN GEÇTİKÇE UNUTULUYOR’
Domaniç’in tarih, kültür ve tabiat açısından zengin bir ilçe olmasına karşın ekonomik olarak yoksul kaldığını ve göç verdiğini vurgulayan Sahvet Ertürk, “Adeta devlet Domaniç’i unutmuş, il sahipsiz bırakmıştır. Ata yadigarı topraklarda gün geçtikçe terkedilmekte ve unutulmaktadır. Gelin burayı tanıtalım ve atamıza borcumuzu ödeyelim. Kütahya olarak tüm ilçeleri birlik olmalıyız. Beraber kalkınmalıyız ve buraları hep beraber tanıtmalıyız. Devlet desteğinden yoksunuz. Kısır siyasetin ceremesini çekiyoruz. Bizler Domaniç’i Dünya’ya tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.
‘ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ’
Domaniç’in eşsiz bir güzelliğinin olduğunu belirten ve herkesin muhakkak bu tarihi ve doğal güzellikleri görmesi gerektiğini vurgulayan Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Erkan Sağlam, “Bizler üyelerimizle birlikte Kütahya’nın iyi anlamda tanıtılması için çalışıyoruz. Sesini duyurmak isteyen tüm bölgelerimizin yanındayız. Domaniç doğasıyla ve tarihiyle Kütahya’nın ve Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri. Bizlerde haberlerimizde bu konuları işleyerek diğer vatandaşlarımızın burayı tanıması için emek harcayacağız. Elimizden gelen desteği vereceğiz” diyerek, gazetecileri ağırlayan Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk’e, davet eden Domaniç Gazetesi ekibi Mustafa Yiğit, Serdar Yiğit ve Tamer Yiğit’e, desteklerinden dolayı Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım’a, Domaniç Orman İşletme Müdürü Güryay Volkan Andiç’a, Kütahya İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamiyet Özkalay’a ve tüm Cemiyet üyelerine teşekkür etti.
YILLARA MEYDAN OKUYAN AĞAÇLARIN ADRESİ SARIKIZ
Gazeteciler daha sonra Ilıcaksu mevkiinde bulunan Sarıkız Mesire Alanını gezdi. Havuzları, piknik alanları ve restoranları ile yöre halkı ve bölge insanının uğrak mekanlarından olan Sarıkız ayrıca içindeki asırlık çınar ağaçları ile dikkatleri üzerine çekti. 800 yıllık meşe ağacı ve 300 yıllık kavak ağacı yıllara adeta meydan okumuş bir şekilde devasa boyutla görenleri hayrete düşürüyor.
OSMAN GAZİ MIZIK ÇAMINDA SALLANDI
Domaniç Ebe Çamlığında 1258 yılında dünyaya gelen Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin nenesi, Ertuğrul Bey’in annesi olan Hayme Ana’nın dallarında salıncak kurduğu ve Osman Gazi’yi salladığı Mızık Çamı’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altında. Bin yıllık geçmişe sahip olan ağaç, Osmanlı İkizce Savaşı’na da tanıklık etmiş. Ayrıca Osmanlı padişahı II. Abdülhamit tarafından 1886 yılında Hayme Ana’nın kabrini buldurarak yaptırdığı türbede Domaniç’in Çarşamba köyünde bulunuyor. Hayme Ana, Çarşamba köyünde her yıl eylül ayının ilk pazar günü gerçekleştirilen “Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri” etkinlikleriyle anılıyor. Gezinin sona ermesinin ardından Domaniç davetini kabul eden ve etkinliğin gerçekleşmesinde büyük çaba sarf eden Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ile Genel Sekreter Bünyamin Çapgulaş’a, Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım’a, Domaniç Orman İşletme Müdürü Güryay Volkan Andiç’a ve Kütahya İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamiyet Özkalay’a teşekkür eden Domaniç Gazetesi sahibi Mustafa Yiğit, tüm gazetecilerin bölgenin turizme kazandırılması ve adının duyurulması için el birliğiyle çalışmaları gerektiğini vurguladı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir