GES hizmete açıldı

932

Kütahya Belediyesi Şehzadeler Parkı Güneş Enerji Santrali ve Gözlemevi törenle hizmete girdi.

“GURURUNU YAŞIYORUZ”
Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) desteğiyle hayata geçirilen projenin başarıyla tamamlanmasından duyduğu mutluluğu dile getiren ZEKA Genel Sekreter Vekili Hacı Mustafa Talkan, “Belediyemizin 4 projesine yaklaşık 3,5 milyon TL destek vererek toplamda 8 milyon TL civarında bir yatırımın ilimizde yapılmasını sağladık. Bugün burada 2016 yılında ilan ettiğimiz mali destek programı kapsamında belediyemizin başvuru sahibi olduğu projenin başarıyla tamamlanarak hizmete girmesinin gururunu yaşıyoruz. Belediyemizle yaptığımız ortak çalışmalar sadece mali destekle sınırlı kalmamakla. Bununla birlikte Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız himayelerinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ayrıca ajans olarak 2018 yılı içerisinde uygulamaya başladığımız Yaratıcı ve Kültürel Endüstri Sonuç Odaklı Programımız kapsamında da güdümlü projeler olsun, mali destekler ve teknik desteklerle de çalışmalarımız Kütahya Belediyesi ile birlikte devam edecektir” dedi.

“50 BİN TL GELİRİ KÜTAHYA’YA KAZANDIRDIK”
1 milyon 500 bin TL maliyetli projenin yüzde 60’ının ZEKA tarafından karşılandığını ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya Belediyesi olarak kurumlarla ortak çalışmaya, onlarla ortak proje üretmeye açık olduğumuzu, onlarla Kütahya’nın geleceğini inşa etme konusunda çalışmalar yapabileceğimizi söylüyoruz. Bunlardan bir tanesi de ilimize büyük katkılar sunan Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirdik. Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlemevinin yaklaşık 1 Milyon 500 Bin civarında bir maliyeti var. Bunun yüzde 60’ını Zafer Kalkınma Ajansından hibe olarak aldık. Diğer kısmını da Kütahya Belediyesi öz kaynaklarından karşıladık. Kütahya Belediyesi olarak bizde bu alanı değerlendirmek için bu projeyi Zafer kalkınma Ajansı ile birlikte uygulamaya koyduk. Burada yaklaşık 6 bin 800 m2 alanda, 325 KW gücünde bir elektrik enerjisi üretiyoruz. 50 bin TL geliri Kütahya’ya kazandırdık” dedi.

“İKİNCİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ KURACAĞIZ”
7 bin 500 m2 500 KW gücünde yeni bir güneş enerji santrali kurulacağını açıklayan Başkan Saraçoğlu, “Evliya Çelebi Güneş Enerji Santrali adını verdiğimiz ikinci bir güneş enerji santralini kuracağız. Bu projede de Zafer Kalkınma Ajansımız yüzde 60’ını hibe olarak karşılayacak. 1 milyon 200 bin TL’sini ZEKA, 800 bin TL’yi belediye karşılayacak. Söz konusu projeler ile Kütahya’nın enerjisini güneşten karşılamak için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız. Kütahya merkezde uygulamaya soktuğumuz sokak aydınlatmalarının enerjisini bu santrallerden karşılıyoruz. Güneş Gözlemevini ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ziyaretine açarak güneşten elektriğin nasıl üretildiğini ve güneş hakkındaki diğer gözlemlerini yaparak eğitimlerine katkı sağlayacağız. Projemizin tamamlanmasıyla birlikte İş Geliştirme Merkezimizde faaliyet gösteren yaklaşık 30 girişimcimiz de bu santral sayesinde indirimli elektrik kullanacak” dedi.

“ENERJİMİZİN BÜYÜK BİR KISMINI TEMİN ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
İnsanoğlunun var olduğu her dönemde bir güce ihtiyaç duyduğunu belirten ve yenilenebilir enerjinin insan yaşamındaki öneminden söz eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İnsanoğlu önce kendi gücüyle bir şeyler yapmaya çalışmış, o yeterli olmayınca evcilleştirdiği hayvanların gücüyle hayatını idame ettirmeye çalışmış. Daha sonra bulduğu her şeyden enerji elde etmeye çalışmış. Çevreye olan maliyetleri ve tükenir olması sıkıntılarını da düşünerek tükenmeyecek, dönüştürülebilecek, devamı gelebilecek, çevreye de etkisi en az olan hususlarda araştırmaya başlamış. Cenabıhakk’ın nimeti olan Güneş’ten, rüzgardan istifade ederek yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendi ihtiyaç duyduğu gücü ve enerjiyi oluşturmaya çalışmış. Ülkemiz de bu konuda geri kalmamış diğer ülkelerden. Bu tür yeniliklere ve teknolojiye açık olarak yurdumuzun birçok yerinde güneş ve rüzgar enerjisi santralleriyle biz de enerjimizin büyük bir kısmını temin etmeye çalışıyoruz” dedi.

“EN YÜKSEK DERECEDE İSTİFADE ETMELİYİZ”
Yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmesi noktasında Şehzadeler Parkı Güneş Enerji Santralinin bir örnek olduğunu dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya olarak kendi durumumuza, coğrafi şartlarımıza uygun olarak bu imkanların hepsinden istifade etmeye, insanımızı da istifade ettirmeye çalışıyoruz. Bu santral de bunun güzel bir örneği. Her gün üzerimize doğan, en büyük nimet olan Güneş aynı zamanda büyük bir enerji kaynağı. Her geçen gün gelişen teknoloji bu imkanı daha da kullanılabilir hale getiriyor. Maliyetlerini düşürerek daha da bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak hale getiriyor. Bu çalışma burada boş bir alanın değerlendirilmesi olarak da düşünülebilir. Tarım arazileri dışındaki yerleri kullanarak bu enerjiden en yüksek derecede istifade edip ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi karşılamamız lazım” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİYİZ”
Düşük maliyetli yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye sağlayacağı katkıdan da söz eden Vali Nayir, “Biz enerjide dışarı bağımlı bir ülkeyiz. Dıştan aldığımız petrole, doğalgaza dayalı enerjiler olmasa biz kendi kendine yeter bir ülke değiliz. Onun için yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarından azami istifadeyi sağlamamız lazım. Maliyetleri düşürecek bütün hususlar ülkemizin ekonomik gücüne katkı sağlayacaktır. Yüksek maliyetli bir enerji, yüksek maliyetli bir sanayiyi o da rekabet edemeyen bir sanayiyi ortaya çıkaracaktır. Enerji maliyeti düşük olan ülkeler sanayi ve rekabet güçlerini de artırarak dünyada hakim olmaya çalışıyorlar. Eğer biz de dünyada söz sahibi olmak istiyorsak enerji maliyetlerimizi düşürüp dışa bağımlı olmaktan kurtulmamız lazım” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN FIRSAT”
Gözlemevinin çocukların eğitiminde önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Burası aynı zamanda Güneş’in çocuklarımıza öğretileceği bir alan olarak gözlem eviyle veya Güneş’ten elde edilen enerjiyi birebir görmeleri açısından iyi bir fırsat. Bölgesel kalkınmanın en büyük dinamiklerinden olan Zafer Kalkınma Ajansımızın da destek verdiği iş birliği projeleri içerisinde güzel bir örnek olur inşallah. İlimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında Kalkınma Ajansımızın da katkılarını biz çok önemsiyoruz ve sonuçlarını da gördükçe yenileri için cesaret buluyoruz” diye konuştu.
Kütahya Belediyesi Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlemevinin açılış kurdelesi Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir