“Annemiz aşı karşıtı değildi”

629

Kütahya Eczacı odası haysiyet kurulu başkanı, Kütahya’ya çeşitli yerlerde 44 yıl boyunca hizmet eden Ecz. Berra Tüfekçibaşı’nı kaybettik.
Son yıllarda Yenidoğan Mahallesinde Eczanesi olan Ecz Berra Tüfekçibaşı, tüm hastalarıyla ilgilenmesi ile, tüm eczacılara meslek büyüğü olarak yaklaşımları ile ve etrafındaki herkese faydalı olma düsturu ile çalışması ile biliniyor ve takdir ediliyordu. Kütahya’da 1944 yılından beri bilinen ve saygı duyulan “Kurtuluş” Eczanesi ismini yücelten Berra Tüfekçibaşı, bu ismi müşterilerine destek olan ve takip eden, etik çalışma prensipleri ile mesleğin değerini de yücelten bir şekilde gururla taşıdı.
Hayatının son gününe kadar herkese faydalı olan Berra hanımın çocukları Beral Fişekçi, Bertay Fişekçi ile sohbet ettik..
Zor bir süreç geçirdiğinizi biliyoruz ama bazı merak ettiklerimizi sormak istiyoruz… Neler hissediyorsunuz?
– Her ölüm acıdır ve erkendir, annemizin ölümü de böyle oldu. Etrafına bu kadar fayda sağlayan, iyi niyetli, çok çalışkan, eczacılık mesleğine aşık ve ona değer katan bir insanın gidişi bizi ayrıca derinden sarstı.
Kısa öyküsünü alabilir miyiz, hastalık ve sonrası nasıl yaşandı?
– Annemiz son dönemde çeşitli sebeplerden strese bağlı zona hastalığına yakalandı. Bunun bağışıklık sistemini zayıflattığını düşünüyoruz. Ardından tedbirli olmasına rağmen COVID’e yakalandı, Park Hayat hastanesindeki tedavi süreci 33 gün sürdü. Bu süreçte hem hastaneye, hem doktorlara hem de yoğun bakım ekibine çok teşekkür etmek isteriz. Büyük fedakarlıklar ile annemize bakım sağladılar. COVID testi negatif çıktıktan sonra taburcu olma sürecine yaklaşırken ve yavaş yavaş ayağa kalkma aşamasına gelinmişken ne yazık ki bazı komplikasyonlar gelişti ve maalesef kendisini kaybettik.
Berra hanım’ın aşı olmadığı ve aşı karşıtı olduğu yazıldı, bununla ilgili bilgi alabilir miyiz?
– Annemiz bu konuda kişisel fikirlere sahipti, bunları kendi kişisel kararları çerçevesinde yaşadı ve biz de her konuda olduğu gibi bu konuda kendi düşüncelerimizi paylaştık ve kararına saygı duyduk Bu konuda kimseye telkinde bulunmadı. Çocukları olarak biz, kardeşleri hepimiz kendi tercihlerimizi kullandık ve aşı olduk, bu yönde tedbirimizi aldık. Aşının “kişisel tercih” olduğunu düşünmek ile “aşı karşıtı” olmak çok farklı şeyler diye düşünüyoruz. Annemiz kesinlikle aşı karşıtı değildi, hatta bu konuda kararlara müdahale edilmesini çok da sakıncalı buldu.
Covid sürecinde de hastanede olduğundan zaten hemen tedaviye geçildi. Medyada annemizin “aşı olmayın 2 yıl içinde ölüme yol açacak” şeklinde bir ifadesi bulunduğu yazılmış. Böyle bir ifade onun tüm inançlarına, bakış açısına, karakterine, ters. Bu acılı günlerimizde bu konunun gündeme gelmesi bizi son derece üzdü ama bizler yazılan her bilgisi yanlış olan haberle ilgili gerekeni yaptık, ve kanuni süreci başlattık.
Anneniz sizlere hangi konularda ilham veriyor, size neler bıraktı?
– Annemizin evlatları olmaktan çok gururluyuz. Bilge, çok değerli fikri çok geniş bir insandı. Bize iyi insan olmak,dürüst ve adil olmak, insanlara faydalı olmak, her gün yeni şeyler öğrenmek ve uygulamak, hayatını kendi istediği şekilde yönlendirmek ve gelişmek konularında bize ilham verdi.. Sosyal medyada onun için yazılanları okuyunca gözlerimiz yaşarıyor. Umarız biz de ona layık oluruz.
Çok seveni olduğunu biliyorduk hastalığı ve vefatı sürecinde bunu bilfiil yaşadık. sevgisini, saygısını, desteğini bize sunan herkese çok teşekkür ederiz.
HABER MERKEZİ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir