“Çevre problemlerinin ana sebebi, insanoğlunun doğada var edilen kanunlara uymamasıdır”

1145

DPÜ Rektörü Kâzım Uysal, “Günümüz çevre problemlerinin ana sebebi, insanoğlunun doğada var edilen kanunlara uymamasıdır. Hâlbuki insan hariç tüm canlılar ve cansızlar doğa veya fıtrat kanunlarına uyarlar” dedi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Çevre problemlerinin tarihin hiçbir döneminde bu günkü kadar ciddi boyutlarda olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Günümüzün temel çevre problemlerinin tek sebebi insandır. Bu günah, insanın günahıdır. Çevre problemlerini çözmek veya hafifletmek ise insanoğlunun hayat tarzını ve hayata bakışını değiştirmekle mümkün olabilir” dedi.
Çevreye zarar vermenin neden çok büyük bir vebal olduğunu ise şöyle ifade etti:
“Günümüz çevre problemlerinin ana sebebi, insanoğlunun doğada var edilen kanunlara uymamasıdır. Hâlbuki insan hariç tüm canlılar ve cansızlar doğa veya fıtrat kanunlarına uyarlar. Mesela insan müdahalesi olmayan doğal ortamlarda israf ve kirlilik yoktur. Hem kutsal kitabımız, hem de sevgili peygamberimiz tekrarla bizi bu kötü fiillerden men ediyor. Mesela Araf Suresi 31. ayette yer alan ‘Yiyiniz, içiniz; fakat israf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez’ Rabbimizin kesin emridir. Bundan dolayı israf haramdır ve günahtır. Ancak insan bu ilahi emirlere uymamış, israf etmiş, açgözlü ve bencil davranmış, tabiatta işleyen düzeni bozmuş ve kirletmiştir. İşte çevreye problemlerinin temel nedeni insanın ilahi emirleri dinlememesi veya hafife almasıdır.

“ÇEVREYE ZARAR VERMEK BÜTÜNİNSANLARA ZARAR VERMEKTİR”
Çevre problemlerinden bütün insanlar zarar görür. Ağır metaller, zirai ilaçlar gibi insan kaynaklı kirleticilerle kirlenmiş su ve gıdaların alınması birçok insanın doğrudan veya dolaylı ölümüne sebep olur. Özellikle kanser gibi ağır hastalıkların günümüzde çok yaygınlaşmasının en önemli sebebi, çevre problemleridir, gıdaların, suyun ve havanın kirlenmesidir. Çevre kirliliğinden kaynaklanan tüm hastalıklardan ölen veya günümüzde bu hastalıkların pençesinde kıvranan insanların mesuliyeti, şuursuzca çevreye zarar verenlere aittir. İşte, çevre problemleri tüm insanlığa zarar verdiği için, sebep olanların günahı büyüktür, vebali ağırdır.
Ağır çevre problemleri sebebiyle hayvanların büyük bir kısmını yaşam alanlarından kovduk. Gidebilen başka yerlere gitti, gidemeyenler ise yok oldu, nesli kesildi. Tür çeşitliliği tarihte hiç olmadığı kadar azaldı ve hızla da azalıyor. Çevre problemlerinden dolayı son yüz yılda nesli kesilen tür sayısı, önceki yüz milyon yıldan daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bugün dünya üzerinde insan kaynaklı kirleticilerden etkilenmemiş yer kalmamış gibidir. İşlediğimiz günah, kutuplardan tutun, ta denizin diplerinde yaşayan canlılara kadar etki etti.

“DPÜ, ÇEVRECİ BİR ÜNİVERSİTE OLACAK”
Biz, önemli hedefler koyduk. İnşallah adım adım hedeflerimize ulaşacağız. Biliyorsunuz iki yıldır engelsiz üniversite ödüllerinde birinciyiz. Erişilebilir en iyi eğitim kurumuyuz. Sosyal sorumluğu yüksek, bu konuda geliştirdiği özgün projeler ve yaptığı uygulamalarla üniversiteler içinde açık ara öndeyiz. İnşallah çevre hassasiyeti ve çevrecilik noktasında da dünya sıralamasında çok iyi bir noktaya geleceğiz.

“DPÜ, GREENMETRİC SIRALAMASI İÇİN İLK DEFA MÜRACAAT ETTİ”
Lafla çevreci olunmaz. Bir üniversitenin çevreci olmasının ölçüsü vardır. Belli kıstaslara göre dünya sıralamaları vardır. Bu sıralamalarda iyi dereceler alabilmeleri için üniversitelerin yapmaları gereken görevleri vardır. GreenMetric sıralaması da çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir platformdur. Biz 2020 yılında ilk defa GreenMetric sıralaması için müracaat ettik ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, listeye 786. sıradan girdi. DPÜ, ilk kez başvurmasına karşın ulaşım kategorisinin dünya sıralamasında 282., Türkiye sıralamasında da 23. sırayı alarak önemli bir başarıya imza attı. Hedefimiz dünya sıralamasındaki yerimizi daha iyi bir noktaya taşımaktır.
DPÜ, zaten kampüs güzelliği, yeşil alan çokluğu, sosyal tesisleri, eğitim binalarının mimarisi, yerleşke alanında bulunan göletleri, bitki çeşitliliği bakımından ülkemizde ve dünyada en iyi yerleşkelerden birisidir. İnşallah daha iyi hale gelecek.

“ÇEVRE PROJELERİNE 2 MİLYON LİRA AYIRDIK”
Su, toprak ve çevreyi konu alan projeleri önemsiyoruz. Şu ana kadar en çok desteği çevre ile ilgili konularda hazırlanan projelere vereceğiz. Bu, DPÜ’nün konuyu ne kadar önemsediğinin delilidir. İlgili çağrı kapsamında ‘Su ve toprak kirliliğin gelişmiş yöntemlerle analizi, kirliliğe neden olan mekanizmaların tespiti, çevre problemlerinin çözümü, kirlilik tespit edilen bölgelerin ıslahı, tarımsal aktiviteler sırasında kullanılan kimyasalların çevreye etkilerinin incelenmesi, biyoçeşitliliğe etki eden kirleticilerin belirlenmesi ve kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi, madencilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan çevre kirliliğinin tespiti ve haritalandırılması, toprak ıslahı ve verimliliklerinin artırılması’ gibi konuların desteklenmesini planladık. Bu konularda akademisyen arkadaşlarımdan ilimizin çevre problemleri ile ilgili kaliteli projeler bekliyorum” dedi.
ŞENAY AYDEMİR




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir