Hisarlı Ahmet sempozyumla anılıyor

1037

Kütahya’ya ait birçok türküyü derleyip Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve “Kütahya Türkülerinin babası” diye bilinen merhum Hisarlı Ahmet anısına düzenlenen “10. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu” başladı.

‘İNSAN YAŞAMINDA MÜZİK’
TEMASI İŞLENECEK
Kütahya Güzel Sanatlar Derneği ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yöneticiliğinde hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra ilden çeşitli kurum ve kuruluşların desteklediği ve ‘İnsan Yaşamında Müzik’ teması işlenecek sempozyumun başlaması dolayısıyla bir otelde tören yapıldı.
“KÜTAHYA KÜLTÜR VE
SANATIYLA ÖZEL BİR İL”
Kütahya Valisi Ömer Toraman, törende yaptığı konuşmada, Kütahya’nın bir kültür ve sanat şehri olduğunu, bu yönüyle özel bir il olduğunu vurguladı.
Müzik alanında düzenlenen sempozyumun yıllardır devam ediyor olmasının kültür ve sanat şehri ile ilgili olmanın göstergesi olduğunu dile getiren Vali Toraman, şöyle konuştu: “Bu tarz sempozyumlar daha büyük şehirlerde yapılan tarza sempozyumlar ama burada demek ki kaynak kuvvetli. O nedenle 10’uncu kez bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Sempozyuma Hisarlı Ahmet’in ismi verilmesi çok büyük bir vefa örneği. Sanatkar, sanatçı, kültür, medeniyet vefayı da bünyesinde barındırır. Bu değerler olmazsa sanat yozlaşır. Bu büyük ustaları saygı ile isimlerinin verilmesi çok özel ve anlamlı. Hisarlı Ahmet’in şahsında tüm türkülerimizi Anadolu coğrafyasında yakanlara, bunları dillendirenlere, şekil verenlere şükranlarımı sunuyorum.”
“KÜTAHYA’NIN TANITIMI
BAŞLAYACAK”
Hisarlı Ahmet’in Kütahya için büyük bir değer olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Alim Işık ise, “TRT’de bir sanatçıya, ‘Tamam artık oldun sen’ demeden önce, son sınavında Kütahya Türküsü okuturlarmış. Hisarlı Ahmet boşuna Hisarlı Ahmet olmamış. Kendisi bu sektörde çok önemli bir isim. Onun ismiyle bu sempozyumu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Üç gün boyunca ilimizde düzenlenecek bu sempozyuma katkı yapmak üzere bildiri sunacak ve konser verecek olan sanatçılarımıza hoş geldiniz diyorum. Kütahya’nın önemli potansiyellerinden biri de sahip olduğu kültür varlığı ve çok sayıdaki sanatçılarıdır. Kütahya’nın bir tanıtım sorunu olduğu yıllarca dile getirildi. Ama bu artık sorun olmaktan çıkacak. Kütahya’nın tanıtımı başlayacak.” dedi.
“HİSARLI AHMET
İSMEN YAŞIYOR”
Hisarlı Ahmet’in oğlu Mustafa Hisarlı da, müziğin Allah’ın insanoğluna bahşettiği mükemmel bir özellik olduğunu söyledi.
Müziğin birleştirici gücünün olduğuna inandığını da kaydeden Hisarlı, “Musikinin insanları birbirine bağlayan, Allah’ın bahşettiği önemli bir özellik. Kütahya ile rahmetli Hisarlı Ahmet birbirleriyle özdeşleşmiş bir halde. Bilindiği gibi ölüm herkesin başına gelebilir. Bazı kimseler cismen ölürler ama ismen ölmezler. Hisarlı Ahmet de 1984’te öldü. Ölümünün ardından 25 yıl sonra 2009’da adına sempozyum düzenlendi ve bu sene de 10’uncusunu idrak ediyoruz. İnşallah musiki sayesinde bu sempozyumlar bütün insanlığa yol gösterir.” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN EVRENSEL
DİLİ MÜZİK”
Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Altınsoy da, “İnsan yaşamında müziğin önemini ve yerini asla yadsıyamayız. Adımlarımızdaki ritim bile bize müziğe giden yolu gösteriyor. Müziğin akışı toplumların bir noktadan başka bir noktaya geçişi esnasında dünün insanının yarına bir şeyler bırakma çabasıymış gibi görünüyor. Umarım Dünya’nın tek evrensel dili olan müziğe dair bu çabalar tüm insanlığa barışı getirir. İnsan yaşamında müzik varsa yurtta barış dünyada barışa dair bir umut vardır.” şeklinde konuştu.
Konuşmacılar ile sempozyuma katkı sağlayanlara şilt ve teşekkür belgelerinin de takdim edildiği sempozyumda TRT sanatçısı Tahir Aydoğdu, kanun dinletisi sundu.
Yurt içi ve yurt dışından uzman ve akademisyenlerin bildirileriyle konferans ve konserleri kapsayan sempozyum, 27 nisan günü sona erecek.
HİSARLI AHMET
Kütahya’da 1908 yılında doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkati çekti. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır. Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem Efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin’in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırmıştır. Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı, yörede eli saz tutan herkese emeği geçmiş, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritm ve icrasıyla tanınan sanatçı, bildiği türküleri TRT repertuvarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış. Yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir. “İnegöllü” olan soyadı yerine, “Hisar” olan lakabını soyadı olarak alan Hisarlı Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuvarındaki titizliğiyle tanınırdı.
Hisarlı Ahmet, 1984 yılında vefat etmiştir.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir