Kobak bölgesiyle ilgili ilginç keşif

161

Kütahya’da iki yıldır gönüllü olarak devam eden KÜTOPYA projesiyle kaybolmaya yüz tutmuş bilgi ve belgeleri gün yüzüne çıkaran araştırmacı yazar Abdullah Reha Nazlı, şehirde “Kobak” ismiyle bilinen bölgenin tarihine ilişkin yeni bir keşfe imza attı.

Kütahya’da, Menderes Caddesi’nde “Kobakdibi” denilen bölgeye ismini veren ağaç ile ilgili bilgileri keşfederek hazırladıkları simülasyona ekleyen Nazlı, Kobak Caddesi, Kobakçayırı, Kobak Çeşmesi, Kobakdibi Mahallesi gibi yerlere ismini veren ağacın bir meşe ağacı olduğunu tespit ederek Kütahya’da palamuta “kobak” denildiği için buradaki meşe ağacının bu bölgeye ismini verdiğini öğrendiklerini söyledi.
Yapılan çalışma ile ilgili açıklamada bulunan proje lideri Abdullah Reha Nazlı, şunları söyledi: “Tarih boyu Kütahya’nın dışında kalan ve doğudan batıya giden tarihi bir yolumuz var, bugün Mithat Paşa Caddesi olarak biliyoruz. Aşağı Hisar’dan da Ilıpınar’ın çıktığını ve hatta Evliya Çelebi’ye göre değirmen döndürdüğünü biliyoruz. Bu çay ile bu yolun nerede kesiştiğini ararken bugün Emniyet Taksi dediğimiz bölgede kesiştiğini bulduk. Araştırmaya devam ettiğimizde buraya Kobakdibi dendiğini, kitabeli çeşmesinin de bir zamanlar tarihi yol üzerinde olduğunu öğrendik.”
Araştırmacı yazar ve proje lideri Abdullah Reha Nazlı Abdullah Reha Nazlı, çeşmeyi, yolu, akarsuyu ve ağacı projelerine ekleyerek 60 yıldır kimsenin anmadığı bu ağacı simüle edip küçük bir belgesel hazırlayarak hatırasını koruma altına aldıklarını söyledi. Kitaplardan, anılardan, sokak isimlerinden, eski fotoğraflardan yola çıkarak şehrin kaybolmaya yüz tutmuş olan tüm kültürünü korumayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Projenin tarih danışmanlarından İsmail Germiyanoğlu da, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Kobakdibi’nin çevreye ismini verdiğini biliyorduk ama isminin nereden geldiğini bilmiyorduk. Ahmet Yakupoğlu’nun anılarında sebebini öğrendik. Burada dev bir meşe ağacı varmış. Yoldan geçenlerin meyvelerinden yediği yüzlerce yıllık bu ağacı daha sonra eski Kütahyalılardan da duyduk.”
Projenin tarih danışmanlarından Ensar Bekir Nazlı ise,”Kobak kelimesi çok farklı anlamlara geliyor. Kütahya’da meşe ağacının meyvesine deniyormuş. Önemli bir yol üzerinde tam karşısında gür suları olan bir çeşme olan bu ağaç şehrin kültürü arasında yer almış. Bugün bile Menderes Caddesi’nde fıskiyeli havuzun olduğu bölgeye Kobakdibi deniyor. Kültür kendini bir şekilde koruyor” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir