Çamlıbahçe Parkı açıldı

140

Kütahya’nın merkez pazaryerinin yer aldığı alana yapılan Çamlıbahçe Parkı, düzenlenen törenle açıldı.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımı yapılan merkez pazaryeri alanına yapılan Çamlıbahçe Parkının açılışı için tören düzenlendi.
Kütahya Belediye Başkanı Alim Parkın açılışında yaptığı konuşmada geride bırakılan beş yıl içerisinde açılışını yaptıkları kalıcı 114’üncü eserin açılışını yapmaktan onur duyduğunu belirtti.
Göreve gelmeden önce 130 proje sözü verdiğini ve yaklaşık 220 projeyi Kütahya’ya kazndırdıklarını dile getiren Işık, şunları söyledi: “Bunların içerisinde kalıcı ve evladiyelik olarak değerlendirebileceğimiz 144’üncü eserimizi Rabbim bugün bize nasip eyledi. Geçen hafta 113’üncü eserimizin açılışını 30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısı’nda yapmıştık. Allah nasip ederse 115’inciyi de önümüzdeki hafta Laleli Camimizin oradaki yayalaştırma projemizi bitirerek yapacağız. 30 Kasım 2021 tarihinde bu alanın mülkiyeti belediyemize geçti. Bir kısmının mülkiyeti bile belediyede değildi. 22 Mart 2021 tarihli Cumhuriyet Savcılığı yazısıyla Cumartesi Semt Pazarının kaldırılması bize bildirildi. Burası tehlikeli, çatı göçebilir, tedbirinizi alın yoksa biz gereğini yaparız dedi Cumhuriyet Savcılığı. Burası eğer yıkılmazsa ve can kaybı olursa, kar yüküyle çatı çökerse siz sorumlusunuz dediler. Ne yapacaktık? Cumhuriyet Savcılığına hayır mı diyecektik, yıktık. Sonra pazarcı esnaflarımızla da konuştuk ve buraya Türkiye’nin en modern pazarını yapacağız dedik. Sonra bu alanın pazaryeri olması için hazırlanan uygulama projeleri, mimari, statik, mekanik, tesis projeleri pazar alanı olarak Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 24 Mart 2021 kararıyla uygun bulundu. Yani buraya pazaryeri yapılabilir dendi. Sonra 29 Eylül 2022 tarihli Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulumuzun kararıyla plan değişikliği yapıldı. Çünkü yıkım yapıldıktan sonra kurul açığa çıkan tarihi eserleri gördü. Burada Yeşil Cami gibi bir hazine var, yanında Cafer Dede gibi bir mübareğin türbesi var, karşısında Kütahya Lisesi gibi tarihe ışık tutan bir yapı var, başka tarihi yapılar var dedi ve buraya pazaryeri yapamazsınız kararı verildi. Sonra bu alan 23 Aralık 2022 tarihli karar ile park ve meydan alanına tabi tutuldu. Biz de 200 metre yukarıdaki yeni alanda Anıtlar Kurulumuzun onayıyla yeni pazaryeri ilan ettik. Kamulaştırma işleri de tamamlanmak üzere, az bir kısmında mirasçılar çok olduğu için süreç uzadı. Kamulaştırma süreci bittiğinde tüm projeleri hazır, oraya şehrimizin ve Türkiye’nin en modern pazaryerini yapacağız. Buna pazarcılarımız, pazarcılar odamız, valiliğimiz, anıtlar kurulumuz ve belediyemiz ortak karar verdi.”
Park içerisinde Emekliler Lokalini de faaliyete geçireceklerini aktaran Işık, “Yan tarafında Aile Çay Bahçesi olacak. Dikey sütunlarda da şehrimize değer katmış isimlerin özgeçmişleri ve portreleri yer alacak. Bu parkın en önemli özelliklerinden birisi bu. Burası Anıtlar Kurulumuzun onayıyla taşından diktiğimiz ağaca kadar, aydınlatma direklerine kadar cami duvarlarına koyulan ışıklara kadar çok özel bir park. Önümüzdeki dönemde bu parka bakan binaların ön yüzlerini cephe sağlıklaştırma projesiyle güzel bir şekle dönüştüreceğiz. Rabbim hayırlı ve uğurlu eylesin. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmanın ardından dua edilerek parkın açılışı yapıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir