Mesai saatleri kısalıyor

356

Türkiye’de milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren haftalık çalışma saatlerinin azaltılması konusu yeniden gündeme geldi.

Avrupa’da birçok ülkede haftalık çalışma saatlerinin azaltılması ve esnek çalışma modelleri giderek yaygınlaşırken Türkiye’de de benzer model için adımlar atılacağı öne sürülüyor.
Çalışma saatlerinin kısaltılması için ilk sinyal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan gelmişti. Bakan Işıkhan, geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik yaptığı açıklamada “Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz” demişti.
İş kanununda haftalık 45 saat olan çalışma saatinin 40 hatta 35 saate indirilmesi gündeme gelirken bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatleri de azaltılması öngörülüyor.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesine göre, haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat. Günlük çalışma süresi ise 11 saati geçemez. Ancak, işveren işçilerle anlaşarak haftalık çalışma saatlerini daha da azaltabilir.
İş Kanunu’na göre, günlük çalışma süresi 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar olan işlerde en az yarım saatlik, 7,5 saatten fazla ise en az 1 saatlik ara dinlenme süresi verilmesi zorunlu.
Öte yandan Türkiye haftalık 50 saat üzeri çalışanların toplam çalışanlara oranı bakımından OECD üyesi ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Her 3 işçiden yaklaşık 1’i haftada 50 saatten fazla çalışıyor.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir