DPÜ’den Çinili Cami Açıklaması

245

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Çinili Cami’nin yeniden yapım kararına ilişkin yürütmeyi durdurma
kararının alındığı iddiasının gerçek olmadığını bildirdi.

İPTAL KARARI SÖZ KONUSU DEĞİL”

DPÜ’den yapılan yazılı açıklamada, 1972 yılında yapımına başlanmış Kütahya’nın modern sembol yapılarından olan Çinili Cami’nin yeniden ibadete ve turizme açılabilmesi için Üniversite olarak bilim ışığında ve Kütahya’daki paydaşlarla yürütülen çalışmaların uzun zamandır devam ettiği hatırlatıldı.
Çinili Cami ile ilgili yargı sürecinin devam ettiğine ilişkin bilgi verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Süreç devam ederken ilk derece mahkemesi tarafından ehliyet yönünden reddedilen davada Bursa Bölge İdare Mahkemesi tarafından davacının istinaf başvurusunun ehliyet yönünden kabulüne karar verilerek davacının, dava açma ehliyetinin bulunduğu ve davada davacı olarak taraf olabileceği hükme bağlamıştır. Çeşitli medya kuruluşlarına yansıtıldığı gibi Çinili Cami yapısının mevcut durumu hakkında davanın esasına yönelik verilmiş her hangi bir iptal kararı söz konusu olmadığı gibi yürütmenin durdurulması kararı da verilmiş değildir. Dava dosyası hali hazırda Kütahya İdare Mahkemesi’nde derdesttir. Bu şekilde yargı süreci devam eden bir davada henüz davanın esası ile ilgili hiçbir karar verilmemiş iken gerek yargı bağımsızlığını zedeleyecek gerek üniversitemize kamu yararı adına zarar verecek yayınlar hakikate ve hukuka uygun olmayıp ilgilerin kanuni sorumluluğunu doğuracağı açıktır.”

“HEDEFİMİZ ÇİNİLİ CAMİ’NİN ÖZGÜN YAPISI KORUNARAK SAĞLAM BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİDİR”

Bu anlamda Çinili Cami ile ilgili yapılan haberlerin şaibeli olduğu ve caminin yıkılmasına yüz tutulması istendiği de kaydedilen açıklamada, “Söz konusu Çinili Cami ile ilgili şaibeli ve gerçek dışı haberler ortaya atılmak suretiyle yaklaşık 6 yıldır Çinili Cami yıkılmaya yüz tutulmak istenmektedir. Binanın yapısal sıkıntıları bulunması sebebiyle yıkılma riski taşıdığından içinde ibadet yapılmasını imkânsız kılmakta ve Cami çevresini de tehlikeye atmaktadır. Bu sebeplerden Çinili camiyi korumak üzere ve gerek Çinili Cami’ye gerek etrafındakilere herhangi bir zarar meydana gelmemesi için üniversite kampüs alanında olmamasına rağmen bir görevli bulundurmaktayız. Fakat deprem, sel, toprak kayması gibi doğal olarak gelişecek bir hasarın önlenmesi için ivedilikle sanat değeri olan cami çinilerinin mevcut rapora uygun bir şekilde sökülüp muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin hedefi, Çinili Cami’nin özgün yapısı korunarak ibadet, turizm ve kent sembolü olma işlevini yerine getiren sağlam bir yapıya dönüştürülmesidir. Üniversitemiz, devam eden yargı sürecinin takipçisi olup Çinili Cami’nin en kısa sürede faaliyete açılması ve gelecek nesillerin de yararlanabildiği güçlü bir yapının temini için bugüne kadar olduğu gibi sadece bilimi esas alarak ve kent yönetimleriyle istişareyi elden bırakmadan çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.” denildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir