“Memura, işçiye, asgari ücrete bir
piyasaya üç zam”

733

Eğitim Bir Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, işçi, memur ve emekli maaşlarına farklı zamanlarda yapılan zamların piyasada üç farklı zamanlarda ürünlere zam olarak yansıtıldığını, bunun önüne geçmenin ise tüm zamları tek bir dönemde, tek bir kalemde ve adil bir şekilde yapmak olduğunu bildirdi.

Köse, yapılan zam oranının enflasyon verisine göre şekillendiği ve yüzde 49.25 olarak verilen zammın yalnızca yüzde 15’inin zam olarak değerlendirilebileceğini gördüklerini belirterek, şunları söyledi: “Toplumun farklı kesimlerine farklı dönemlerde yapılan zamların piyasayı birçok kez artırdığını görmekteyiz. Buna yönelik çözüm önerimizi de sunmaktayız. Çünkü asıl kısım enflasyon farkının yani daha önce yapılmış olan zamların memura gecikmeli de olsa geri ödenmesidir. Enflasyon farkının verilmesiyle birlikte çalışanlar bir nebze rahat bir nefes alacaktır. Tabii ki çok daha iyisini milletimiz bütün çalışanlarımız hak ediyor ama devletin imkanları ölçüsünde bu da çalışanlarımız için bir nefes olacaktır. Bu sayede halkımızın ekonomik sıkıntılardan bir nebze de olsa arınmış olunacağını düşünüyoruz.”
Piyasa zamlarının önüne geçmek için çözüm önerilerinin ise bütün zamların tek bir dönemde yapılması olduğunu kaydeden Köse, şöyle devam etti: “Şimdi işçiye bir zam yapılıyor piyasa bu zammı ürünlere yansıtıyor, memura bir zam yapılıyor piyasa ikinci kez bu zammı da ürünlere yansıtıyor, asgari ücrete bir zam yapılıyor piyasa bu zammı da ürünlere yansıtıyor.” Aslında işçiye, memura ve asgari ücretliye gelen tek zammı piyasa maalesef en az üç kez yansıtmaktadır. Bunun önüne geçmenin yolu tüm zamları tek bir dönemde, tek bir kalemde ve adil bir şekilde yapmaktır. Bu gün yaşanan sıkıntıları toplum el ele vererek aşabilir. Her birimiz kendi ürettiğimiz ürüne, verdiğimiz hizmete ya da yaptığımız ticarete haksız bir zam yaparak ekonomimizi düzelteceğimizi düşünerek hareket eder ve vicdanı bir kenara bırakırsak sonuç hiç birimizi memnun etmeyecektir. Herkes bir diğerinden aldığını daha pahalı alacak ve olan dar gelirliye olacaktır.
“Gördüğümüz bazı izahı olmayan, haksız ve temelsiz zamlar bu toplumun gerçeği olmamalı diye düşünüyorum” diyen Köse, sözlerini şöyle tamamladı: “Vicdanlı esnafımıza, hizmetinin gerçek bedelini talep eden insanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kazançlarına bereket diliyorum. İnsanımız bilinçli olmalı. Kendisini sömürenle, hakkından fazlasını talep edenle, hakkına rıza gösteren; insafı, hakkaniyeti ve vicdanı gereği emeğinin hizmetinin gerçek bedelini talep edeni ayırmalı. Bu vesileyle tüm çalışanlarımızın, halkımızın kazançlarına bereket diliyor, 2024 yılının ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesini, mazlum coğrafyalarda akan kan ve göz yaşının son bulmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.”
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir