İlk kez uygulanan
Bu yöntemle hastalar
Rahat nefes alabilecek

486

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 65 yaşındaki KOAH hastasına uygulanan “Coil” tedavi yöntemi ile hasta sağlığına kavuştu.

KOAH İÇİN YENİLİKÇİ TEDAVİ
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı hekimleri tarafından uygulanan yenilikçi tedavi yöntemiyle, ismi açıklanmayan hastanın çalışmayan akciğer alanları büzülerek akciğerde yeni alan açılımı gerçekleşti. Böylelikle uzun zamandır nefes darlığı çeken hastanın solunum mekaniği iyileştirildi.


YÖNTEM KÜTAHYA’DA İLK KEZ DENENDİ
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kaya, tedavi ile ilgili yaptığı açıklamada, yöntemin Kütahya’da ilk kez uygulandığını belirtti.
Yöntemin uygulanmasında il dışından gelen hekimlerden destek aldıklarını da kaydeden Kaya, şunları söyledi: “Kütahya’da ilk defa gerçekleşen bronkoskopik volüm azaltıcı işlem (Coil) için Dokuz Eylül Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD’den Doç. Dr. Kemal Can Tertemiz kurumumuza gelerek destek olmuştur. Ayrıca kendi kliniğimizden Prof. Dr. Ümran Erbay ve Dr. Öğr. Üyesi Ferida Marım ve diğer sağlık çalışanlarımız da yer almıştır. KOAH hastaları için bir umut ışığı olan bu işlemin bölgede başka merkezlerde yapılmaması merkezimiz açısından önemlidir.”


“40 İLA 60 DAKİKA ARASINDA SÜRMEKTEDİR”
İşlemin uygulanışı hakkında da bilgiler veren Kaya, “Bronkoskopik volüm azaltıcı işlem, akciğerde hava hapsi olan ve iyi havalanamayan amfizem alanlarına yönelik bir işlemdir ve iyi havalanamayan alanlar coil ile daraltılıp kapatılır. İşlem ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında ortalama 40 ila 60 dakika arasında sürmektedir.” dedi.

HASTALARIN YAŞAAM KALİTESİ ARTIYOR
KOAH hastalarının ciddi nefes darlığı çeken hastalar olduğuna da vurgu yapan Kaya, “İşlem sonrasında hastalarda nefes darlığı hissinde azalma, günlük işlerini daha kolay yapma, merdiven inip çıkmada kolaylık, yürüme mesafesinde artma beklenmektedir. Amacımız genel olarak hastamızın yaşam kalitesini artırmaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaya, işlemin bundan sonra Kütahya’da aktif olarak yapılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir